Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vlada Srbije na čijem će čelu ponovo biti Ana Brnabić, po svemu sudeći, neće dugo trajati i ne treba isključivati mogućnost da Vučić, zajedno sa predsedničkim i beogradskim izborima, raspiše i vanredne parlamentarne izbore, smatraju sagovornici Nova.rs.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovog meseca je predstavio Anu Brnabić kao novog/starog mandatara za sastav nove Vlade Srbije, da bi nakon nekoliko dana najavio mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora za 2022. godinu.

“Videćemo da li će biti parlamentarnih izbora. Кo će da ih bojkotuje ili neće – i to ćemo da vidimo”, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija i dodao istraživanja pokazuju da nijedna opoziciona stranka danas ne bi ušla u parlament.

Da li zbog bojkota ili istraživanja, najava da bi mogli ponovo da biramo poslanike Skupštine Srbije, podudara se sa ranijim tvrdnjama analitičara da je izbor Ane Brnabić za mandatara znak da će novoformirana Vlada Srbije biti kratkog trajanja.

Pročitajte još...

Prema rečima docenta na Fakultetu političkih nauka Dušana Spasojevića, Vučić svojim izjavama ostavlja prostor za različita tumačenja i stvara situaciju u kojoj se oseća najbolje.

“On time daje mogućnost da se više scenarija razmatra. Onda se dođe u situaciju da mi kao tumači političke realnosti u Srbiji raspravljamo, a opozicija ne zna kako da se taktički postavi. Vučić voli da ima sve opcije na raspolaganju”, objašnjava on.

Spasojević ističe da će, po svemu sudeći, novoformirana Vlada Srbije biti kratkog roka, najpre zbog toga što nije došlo do promene na mestu mandatara.

Dušan Spasojević
Foto: N1

“To znači da je lakše bilo produžiti Ani Brnabić mandat na određeno vreme, nego potrošiti novog čoveka za tako kratko vreme. Zbog toga nam se svima čini da bismo ponovo mogli da imamo izbore”, ističe naš sagovornik.

S druge strane profesor FPN Đorđe Pavićević navodi da su drugi razlozi zbog kojeg bi predsednik Srbije raspisao vanredne parlamentarne izbore.

“Pre svega to bi moglo da se učini zbog beogradskih i predsedničkih izbora, jer Vučiću odgovora da ih spoji. Na takav način on jača sebi poziciju u predsedničkoj trci. Oni već prave kalkulacije, stoga me ne bi iznenadilo da se to dogodi i ranije”, objašnjava Pavićević.

Foto: Medija centar Beograd

Prema njegovom mišljenju, Ana Brnabić je bila logično rešenje u ovom trenutku za mandatara, jer ne postoji namera da se menja politički kurs u zemlji.

Pročitajte još...

“Čitava priča oko Vlade Srbije verovatno je napravljena tako da se pripreme dobro za izbore 2022. godine, što nam potvrđuje i to da je Vučić već počeo da vodi kampanju”, napominje Pavićević.

Manevarski potez Vučića da opoziciju izvede na parlamentarne izbore

Podsećajući da je opozicija već počela da se priprema za beogradske i predsedničke izbore, Dušan Spasojević je naveo da će eventualnim raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora, Vučić zapravo priomorati opozicionare da učestvuju na njima.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Negativna ocena koju je Evropska komisija dala izbornom procesu u Srbiji će dovesti do toga da sve strane imaju izgovor da se otvore neki okrugli stolovi. A to je važno svima – Evropskoj uniji da pokaže da može da popravi situaciju u našoj zemlji, opoziciji da dobije izgovor da izađe na izbore, a Vučiću da ih kroz te okrugle stolove natera da izađu i na parlamentarne izbore, čime bi zapravo poništio efekat bojkota”, zaključuje Spasojević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare