Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Udružena opozicija Srbije održala je 16. novembra sastanak na kojem se razmatrao predlog o poštenim i slobodnim izborima. Kako saznaje Nova.rs, predstavnici UOPS se nisu saglasili da li stranke opozicije, koje su učestvovale na prošlim izborima, treba da budu potpisnice njihovog predloga.

Kako je našem portalu rekao izvor iz opozicije, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac smatrali su i da deo opozicije, koji je učestvovao na prethodnim izborima, treba da stane sa njima iza zajedničkog predloga o slobodnim i poštenim izborima.

Pročitajte još...

Na naše pitanje da li je insistrao na ovakvom predlogu i da li je tačno da je tražio da svi iz opozicije zajednički nastupe pred predstavnicima Evropske unije na narednim međustranačkim pregovorima, Đilas je odgovorio potvrdno.

„Stav SSP o potrebi dogovora svih koji su protivnici režima, kad su u pitanju izborni uslovi, više puta je iznet u javnost“, rekao je Đilas za Nova.rs, potvrđujući da je zbog toga došlo do mimoilaženja u stavovima sa pojedinim učesnicima sastanka.

Kako saznaje Nova.rs, protiv ideje, da potpisnici predloga o slobodnim i poštenim izborima budu i oni koji su učestvovali u prethodnoj izbornoj trci, bili su predstavnici Narodne stranke i Pokreta Slobodna Srbija.

Lutovac: Bilo je različitih stavova

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže da su se na sastanku UOPS čuli različiti stavovi i da su razgovori tekli u uobičajenom toku.

„Nije bilo neslaganja oko izbornih uslova. Ne bih govorio detaljima sa sastanka, samo ću vas podsetiti da ja već dugo javno govorim da trebalo definisati šta su uslovi za slobodne i poštene izbore i da iza tog zahteva treba da stanemo svi“, kazao je Lutovac.

Pomenutom sastanku Udružene opozicije Srbije predsedavao je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović koji je za naš portal objasnio kako su tekli razgovori.

„Ovo je drugi sastanak koji smo održali na pomenutu temu. Đilas je dao jedan predlog uslova, Pokret za preokret je dao svoj predlog, dopune tome su dali ljudi iz Pokreta slobodna Srbija. Moram da kažem da su sve sugestije veoma slične, a rasprava se vodila o tome da li opozicione stranke, koje nisu bojktovale izbore, treba da stanu iza naših predloga ili tu treba da budemo samo mi koji smo bojktovali izbore“, naveo je Veselinović, dodajući da on deli mišljenje Đilasa i Lutovca:

„Istina je da je postojalo zalaganje Dragana Đilasa, Zorana Lutovca, pa i moje, da bi bilo dobro da iza tih zahteva stanu sve opozicione stranke. Mimo Udružene opozicije, postoje i Ne davimo Beograd, Dveri, odnosno grupacije koje su bojktovale izbore. Takođe, tu su i neke druge stranke koje ne možemo isključiti iz ove priče, poput stranke Nebojše Zelenovića –  Zajedno za Srbiju“, naveo je Veselinović.

Iz Narodne stranke nisu htelu za Nova. rs da komentarišu ove navode.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare