Boško Obradović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović kazao je da je dijalog vlasti i opozicije o uslovima za sledeće, vanredne izbore najbolje rešenje aktuelne političke krize i smanjenja tenzija u društvu, zbog čega je spreman da u njima učestvuje.

Obradović je danas u pisanoj izjavi naveo da „misli da bojkot nije rešenje čak i ako vlast ne pristane na suštinske promene izbornih uslova kroz taj dijalog“, odnosno ako se ispostavi da je „sve samo predstava, foliranje i zamajavanje da bi se potrošilo vreme do izbora“.

„Samo u tom smislu više nisam za bojkot. Ovo je samo moj lični stav, o njemu nije razgovarano na rukovodećim organima Dveri, koji su jedini statutarno nadležni da donesu takvu odluku, niti sam o tome razgovarao sa kolegama u opoziciji. Izneo sam svoje lično mišljenje zato što ne verujem ovoj vlasti i ne želim da nas prave budalama i dovedu pred svršen čin, tako što će brzo proći čitava sledeća godina, a ništa se neće promeniti na bolje“, rekao je Obradović.

Lider Dveri dodaje da je zbog toga u više navrata pozvao predsednika Narodne skupštine Ivicu Dačića da hitno sazove konsultacije između vlasti i opozicije, na kojima bi se definisalo kad počinje dijalog, kad se završava i šta su garancije da će dogovoreno zaista biti i sprovedeno.

On je naveo i da je bojkot prethodnih izbora uspeo zato što je „raskrinkao nedemokratsku vlast i pred domaćom i pred stranom javnošću“.

„I sama vlast je priznala uspeh bojkota time što je skratila mandat Skupštini i Vladi sa četiri na godinu i po dana, uprkos tome što ima apsolutnu parlamentarnu većinu. Dakle, ovaj lažni skupštinski saziv i prelazna Vlada biće raspušteni za nešto više od godinu dana, a možda i pre ukoliko vlast proceni da treba što ranije da ide na izbore i izbegne posledice ekonomske krize koja kuca na vrata. Bojkot je, dakle, bio veoma podesna i uspešna alatka u našoj borbi za demokratske izbore“, smatra Obradović.

Dodaje i da opozicija i građani ne smeju da dozvole održavanje nedemokratskih izbora, a da u slučaju da vlast ne želi normalan dijalog i ne omogući slobodne medije i izbore, „moraju ponovo na ulice i da (vlastima) kroz blokade institucija, demonstracije i građansku neposlušnost objasnimo da to ne može tako“.

„Povod za nove proteste čim to epidemiološki uslovi dozvole nisu samo lažni izbori, nelegitimna skupština i vlada, već i sve laži i zloupotrebe za vreme pandemije, sav kriminal i korupcija u koju je ova vlast ogrezla, svo vređanje naše inteligencije, kršenje Ustava i zakona koje vrše na dnevnom nivou. Protiv jedne nedemokratske vlasti sva mirna i nenasilna demokratska sredstva otpora su dozvoljena. Moja ideja je bila samo da na vreme otvorim diskusiju o onome što nas čeka u 2021. godini već za nekoliko nedelja, kao i da se na vreme za to spremamo“, zaključio je Obradović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare