Foto: Arhiva

“Ukoliko se opozicija dobro organizuje i dogovori o načinu izlaska na beogradske izbore, prestonička vlast bi mogla da bude uzdrmana i to bi bio prvi ozbiljniji udarac za Aleksandra Vučića od kad je uspostavio svoj režim”, navode sagovornici Nova.rs.

Promene u Banjaluci, odnosno poraz Milorada Dodika, po običaju su pokrenule debatu u Srbiji s pitanjem – šta je potrebno kako bi se vlast promenila i u Beogradu. Istraživanja javnog mnenja i uspeh bojkot kampanje na nedavno održanim izborima, ukazuju da bi glavni grad Srbije zaista mogao da bude poprište bitke između vlasti i opozicije.

Govoreći o evenutalnim promenama u Beogradu, sociolog Dario Hajrić za Nova.rs ističe da su izbori u prestonici ujedno i najveća šansa za opoziciju da napravi proboj.

“Ukoliko bi se presložili u nekoliko kolona i da tako izašli na izbore, verovatno bi mogli da ostvare dobar rezultat. Ipak, verujem da će opet tu doći do uobičajenih problema i pitanja, poput onih da li su nam potrebna stara ili nova lica. Ljudi hoće da glasaju, žele da se ova stvar menja, postoji određeni fond birača koji bi bio spreman da glasa za opoziciju, ukoliko im se ponudi kvalitetna alternativa”, naveo je Hajrić.

Dario Hajrić / Foto: Printscreen N1

Prema njegovim rečima, udruživanje Inicijative Ne davimo Beograd i stranke Nebojše Zelenovića, predstavlja model kako opozicija treba da se udružuje.

“Ukoliko bi se svi složili dobro i napravili više kolona, koje ujedno imaju smisla, onda bi njihov nastup mogao da donese konkretan rezultat”, ističe Hajrić, dodajući da bi ga ipak iznenadilo ukoliko bi opozicija došla na vlast u prestonici Srbije.

Pročitajte još...

“To ne očekujem da će uspeti, ali verujem da bi mogli da naprave ozbiljnu alternativu u Skupštini Beograda. To bi u simboličkom smislu bilo značajno. Ukoliko uspeju da dobiju do 40 odsto podrške, to bi bio značajan rezlutat, imajući u vidu kako trenutno stoje na svim drugim nivoima u zemlji”, napominje Hajrić.

Velebit: Opozicija da detektuje osnovne probleme građana

Prema mišljenju politikologa Vuka Velebita, Beograd je uvek bio prelomna tačka širih političkih promena u zemlji. On ističe da je za promenu vlasti potreban ozbiljan rad na terenu i da opozicija ima svog kandidata za gradonačelnika.

Foto: Nova S

“Da bismo došli do te promene, ključno će biti da predstavnici opozicije detektuju realne probleme u gradu i da ponude rešenja za njih. Danas su to zagađanje vazduha, gužve u saobraćaju, pranje para preko rekonstrukcija ulica, prolongiranje građevinskih radova i slično. Opozicija ima zadatak da jasno jasno i na razumljiv način artikuliše potrebe građana”, ističe Velebit.

Pročitajte još...

On navodi da prestonica Srbije predstavlja najveću šansu za „zadavanje udarca“ Vučiću, iako istraživanja pokazuju da predsednik SNS ima veliku podršku u Beogradu.

“Glavni grad Srbije može da bude prvo mesto gde opozicija može ozbiljnije da ugrozi vlast. Ne mora nužno da pobedi Vučića, ali ima mogućnost da uđe u gradski parlament i da građani vide neki politički rezultat. Onda će i put promena biti lakši”, zaključuje Velebit.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare