FOTO: Nemanja Jovanovic / Nova.rs

Predstavnici bojkot opozicije uveliko su u kampanji za beogradske izbore, što jasno govori da se od ideje bojkota odustalo. Izlazak na izbore u glavnom gradu forsiraju upravo oni koji su bili najglasniji za bojkot republičkih izbora, a kako ističu izvori Nova.rs, razlog promene politike je uverenost opozicionih lidera da mogu da poraze Aleksandra Vučića u Beogradu.

Da podsetimo, većina srpskih opozicionih stranaka pred junske izbore donela je odluku da ih bojkotuje. Ne samo to, svako ko se usudio da izneveri ovu ideju, bio je prokazan kao direktan ili indirektan saradnik režima. Setimo se koliko se diskutovalo o odluci Nebojše Zelenovića da ne preda Šabac bez borbe ili Saše Paunovića da uradi isto u Paraćinu. Iz drugačijih razloga, ali i odluka Sergeja Trifunovića i PSG da se oproba na biralištu, dočekana je na zub…

Međutim samo tri meseca nakon izbora bojkotaši „obrću ćurak“.

Kako ističu sagovornici Nova.rs iz redova opozicije, odluka da se krene u kampanju za Beograd, a koju predvode lideri Narodne stranke i SSP Vuk Jeremić i Dragan Đilas, doneta je iz dva razloga – sudeći po rezultatima SNS u Beogradu na prethodnim izborima, Vučić gubi poverenje Beograđana, izlaznost je bila znatno niža nego prethodnih godina kao i broj glasova koje je osvojila vladajuća stranka.

„Vučić je uzdrman u Beogradu, to su jasno pokazali prošli izbori, što opoziciji ide u prilog i veruju da mogu da naprave značajniji rezultat u gradu. Drug razlog je mogućnost da ih Vučić raspisivanjem lokalnih izbora 2021. – što se sve češće čuje u političkim krugovima kao verovatan scenario – uhvati nespremnim“, kaže naš sagovornik iz redova opozicije.

Jeremić je Beograd prepustio Zdravku Ponošu, a Đilas još uvek traga za odgovarajućim kandidatom.

Riskantan potez 

predrag lacmanovic foto medija centar
Foto: Medija centar

Ovaj potez iako strateški dobar, jer pripreme za izbore – pogotovo oslabljenje opozicije – traju dugo, riskantan je za opoziciju.

„Glasači sigurno neće gledati blagonaklono na to što je opozicija do juče pričala, da će bojkotovati izbore sve dok se ne promene izborni uslovi, a onda iako se ništa nije promenilo, izlaze na beogradske izbore. Samo zato što smatraju da imaju najveće uporište svojih glasača u Beogradu i da tu mogu da ostvare dobar rezultat“, kaže Predrag Lacmanović iz Agencije Faktor za Nova.rs.

Dodatni problem je, kako dodaje, u tome što sve te stranke pojedinačno imaju slab rejting.

„Njihov slab rejting sa republike sigurno će se preslikati i na Beograd, jer niko iz udružene opozicije nije dovoljno dobro pozicioniran da bi osvojio poverenje većine građana. A onda se to dodatno komplikuje, jer kad imate stranku sa lošim rejtingom, to se prenosi i na njihovog kandidata, ma koliko on bio kvalitetan. Ukoliko želi dobar rezultat u Beogradu, opozicija mora da ponudi rešenja, konkretne stvari, građanima je dosta samo kritike vlasti. Ta kritika je postala devalvirana“, zaključuje Lacmanović.

Dupli aršini 

Opozicija je čvrsto verujući da je bojkot jedini način da se svetu dokaže da u Srbiji po pitanju demokratije nešto ozbiljno zaudara, da nema slobodnih izbora, niti fer predizborne i izborne utakmice, rešila da ostane nema i na sve ono što se dešava u Šapcu sve do danas. Podrška Zelenoviću izostala je na ponavljanju izbora i prvi put, a evo sad i drugi. Izbori u Šapcu, naime, još nisu gotovi, međutim, iako je ovaj grad jedini koji još nije u rukama vlasti, opozicija nije dala nikakvu podršku ni gradonačelniku Šapca, niti motivaciju glasačima. Jer, ostaju verni bojkotu…

Kako nam je nezvanično rečeno razlog za izostanak glasne podrške je želja bojkotaša da „ostanu principijalni ideji bojkota“, pa čak i po cenu gubitka Šapca.

Situacija se, međutim, drastično menja u susret beogradskim izborima.

O ovome je na nedavnoj onlajn debati opozicije govorila i Aleksandra Jerkov iz DS.

Aleksandra Jerkov
Foto: Screenshot

„Sada pričamo o nastupajućim beogradskim izborima, pa oni koji su najžešće bili za bojkot sada biraju kandidate za gradonačelnika Beograda. Mene zanima da li su se u međuvremenu promenili izborni uslovi?  Ako jesu svaka čast, ako nisu i ako je procenjeno da je Beograd važniji od lokala, onda je to parekselans politički bezobrazluk“, ocenila je Jerkov.