Foto:Nova.rs

Zajednička platforma za pregovore s vlašću, koju predstavnici bojkot opozicije izrađuju u saradnji sa Skupštinom slobodne Srbije, iako je najavljeno da će biti objavljena krajem ove nedelje još nije ugledala svetlost dana. Prema informacijama našeg portala, problem je nastao oko potpisa, odnosno toga da li potpis na platformu za pregovore o izbornim uslovima sa vlašću prvo treba da stavi takozvana bojkot opozicija, pa tek onda ostali ili to treba odmah da urade svi.

Pročitajte još...

Stranka slobode i pravde, Dveri, Narodna stranka i Demokratska stranka, zajedno sa Skupštino slobodne Srbije, već neko vreme rade na platforimi za pregovore sa vlašću.

Međutim, iako je u nekoliko navrata najavljivano da će pomenuti dokument biti objavljen u kratkom vremenskom periodu, to se još nije dogodilo.

Prema poslednjim informacijama do kojih je došao naš portal, očekivalo se da stranke, uz podršku Skupštine slobodne Srbije, platformu predstave krajem prošle ili početkom ove nedelje, ali se od toga odustalo, jer ne postoji saglasnost oko toga ko treba da bude među potpisnicima.

„Postoji ozbiljno razmimoilaženje oko toga ko treba da potpiše ovaj dokument pre objavljivanja. S jedne strane, imamo one koji zastupaju stav da iza plafrome treba da stanu sve opozicione partije, uključujući i one koje su učestvovale na izborima, a s druge strane imamo predstavnike političkih organizacija koji ističu da bi iza ovog dokumenta u početku trebalo da stanu samo oni koji su bojkotovali izbore. Tu je nastao problem“, navodi izvor Nova.rs.

Naš sagovornik dodaje da je postalo upitno da li će do dogovora o zajedničkoj platformi uopšte doći i da nije poznato kad će se održati novi sastanak.

„Sve je dovedeno u pitanje. Do te mere su izražena neslaganja da je na kraju dovedeno u pitanje i da li će zajedničke platforme uopšte biti. Razumljiv je zahtev da opozicione stranke koje su iznele bojkot, zbog čega su i započeti pregovori, budu inicijatori platforme i prvi potpisnici, ali isto tako ne treba zatvarati vrata i drugim organizacijama za koje se nesumnjivo može reći da su opozicija. Vreme ističe, a dogovor je daleko”, podvlači naš sagovornik.

Podsetimo, početkom meseca je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić za N1 rekao da je opozicija „manje-više“ usaglasila platformu za pregovore o izbornim uslovima sa predstavnicima vlasti u Srbiji.

„Nedeljama smo razgovarali o sadržaju i rekao bih, sa izvesnim tehničkim redakcijama koje će biti gotove danas-sutra, da smo uspeli da usaglasimo tu platformu“, rekao je Jeremić u gostovanju na N1.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Tom prilikom, on je istakao da ne postoji saglasnost oko formata samih pregovora „kad je reč o akterima u opozicionom frontu“.

„Ovaj dijalog će biti onoliko plodotvoran koliko opozicija ozbiljno njemu bude pristupila. Zbog toga je Narodna stranka dala predlog da celu opoziciju predstavljaju samo jedan ili dva pregovarača koji ne moraju biti članovi ni jedne od stranaka opozicije“, rekao je Jeremić.

Stojković: Intenzivno radimo na ujedinjavanju opozicije
Predstavnica Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković, nedavno je rekla, gostujući u emisiji „Utisak nedelje“, da njene organizacija intenzivno radi na ujedinjenju opozicije.

Na pitanje gledaoca da li Skupština slobodne Srbije ima planove za predstojeće izbore, Stojković navodi da su oni već duže vreme u pripremi.

„Skupština slobodne Srbije radi na tome da se opozicija ujedini, jer ovo više ne može da se izdrži”, navela je Stojković, dodajući da su oni spremni „na svaku vrstu akcije“.

Dan kasnije, lider pokreta Dveri Boško Obradović je uputio otvoreno pismo kolegama iz opozicije,  napominjući da su do sada propuštene dve velike šanse da se ugrozi režim i da je neophodno da se svi uozbilje i prestanu sa insistiranjem da imaju svoje predstavnike u dijalogu.

Obradović je apelovao da se svi odreknu direktnog učešća u pregovorima i da prepuste nestranačkim stručnjacima da ih zastupaju.

Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Oko toga svi treba da budemo ujedinjeni. A kada se izborimo za slobodne i poštene izbore – onda neka svako na njima nastupi onako kako misli da treba, a birači neka slobodno biraju bez ikakvih pritisaka i ucena. Tada će svako imati priliku da pokaže i dokaže kvalitet svoga programa i svojih kadrova, a do tada nemamo taj luksuz“, poručio je on.

Krajem prethodnog meseca o odnosima unutar opozicije je govorio predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, koji je poručio da je „sedam meseci posle lažnih izbora vreme da ljudi koji su protiv ove vlasti prestanu da se dele“.

Dragan Đilas Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Jedina podela u opoziciji može da bude na one koji su protiv vlasti i koji nikada sa ovom vlašću ne bi radili, i na one koji kažu da su opozicija, ali bi sutra brže-bolje potrčali da udju u lokalne organe vlasti kada bih ih SNS pozvao“, rekao Đilas novinarima.

O dijalogu i odnosima unutar opozicije u intervjuu za Nova.rs je govorio i lider Demokratske stranke Zoran Lutovac, koji je isticao da opozicija za dijalog treba da se izbori tako što će stati iza zajedničkih zahteva i tražiti podršku građana za to.

Zoran Lutovac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ako u opoziciji bude razuma, istrajnosti i solidarnosti – spremnost za dijalog više neće biti tema, tema će biti format i dnevni red tog dijaloga“, zaključio je Lutovac.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar