Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Lider pokreta Dveri Boško Obradović, uputio je otvoreno pismo kolegama iz opozicije, uoči pregovora s vlastima, napominjući da su do sada propuštene dve velike šanse da se ugrozi režim i da je neophodno da se svi uozbilje i prestanu sa insistiranjem da imaju svoje predstavnike u dijalogu.

Pročitajte još...

Otvoreno pismo Boška Obradovića prenosimo u celosti:

U trenutku dok nam vladajući režim sprema novo vanredno stanje i policijski čas, izazvan nedopustivim ponašanjem njihovog Кriznog štaba, u času dok se Ivica Dačić bukvalno sprda sa dijalogom sa opozicijom pozivajući nas da se prijavimo na skupštinskom šalteru, u vremenu vrhunjenja svih afera organizovanog kriminala i visoke korupcije u vrhu aktuelne vlasti koja urušava poslednje ostatke nezavisnih institucija, slobode, pravde i demokratije u našoj zemlji – krajnje je vreme da se osvestimo, uozbiljimo i ujedinimo u borbi za spas naroda i države.

Propustili smo dve velike šanse u protekle dve godine: najveći opozicioni miting 13. aprila 2019. i mogućnost zajedničkog štrajka glađu ispred Narodne skupštine u maju 2020. godine. Oba događaja imala su potencijal svenarodnog bunta i mogla su da spreče lažne izbore od 21. juna prošle godine.

Zahvaljujući bojkotu izbora od strane građana i opozicije dobili smo i treću šansu, jer smo pokazali da nam nije stalo do poslaničkih funkcija i privilegija po svaku cenu.

Vlast je morala da skrati mandat Skupštine i Vlade sa četiri na godinu i po dana, i tako smo došli do ovih pregovora sa vlašću. Dijaloga između vlasti i opozicije ne bi bilo da nije bilo uspeha bojkota izbora i da nismo i pred domaćom i pred međunarodnom javnošću razotkrili besmisao  ovakvog parlamentarizma bez opozicije. Zato smatram da oni koji su vodili bojkot treba da predvode i pregovore sa vlašću. I ne vidim zašto ostale kolege iz opozicije koji su na te izbore izlazili ne bi podržali da i njih zastupamo na tim pregovorima. Međutim, da bismo u potpunosti prekinuli svaku raspravu između nas, bili jedinstveni i efikasni i došli do zajedničke platforme i zajedničke delegacije opozicije za pregovore sa vlašću, uz posredovanje delegacije Evropskog parlamenta, predlažem sledeće rešenje:

1. Da se svi mi iz opozicije odreknemo direktnog učešća na tim pregovorima i prepustimo nestranačkim stručnjacima da pregovaraju u naše ime. To mogu biti dvoje stručnih ljudi iz redova Skupštine slobodne Srbije, stručnog tima sa protesta “1 od 5 miliona” ili iz redova strukovnih NVO koje se bave ovom temom.

Svakako je poželjno da jedna od ovih nestranačkih ličnosti dolazi iz građansko-demokratskog, a druga iz nacionalno- demokratskog ideološkog usmerenja, jer će na taj način biti ispoštovana oba demokratska bloka koja su realno i dve moguće opozicione izborne kolone za sledeće izbore (samo kao ilustraciju naveo bih Božu Prelevića i Vladetu Jankovića, ili ako hoćete nova lica Dušana Vučićevića i Bobana Stojanovića – kao ne moje predloge već samo primere mogućih pregovarača).

2. Da usaglašenu zajedničku platformu, za koju nam je dobre usluge ponudila Skupština slobodne Srbije (jer između svih naših platformi nema suštinskih razlika, a zajednički dokument o uslovima za slobodne i poštene izbore svi smo potpisali još krajem 2018. godine) zastupaju samo ova dva pregovarača sa naše opozicione strane. U njihovom timu mogu biti drugi nestranački stručnjaci ili eksperti iz naših partijskih redova, ali bismo na ovaj način dobili prave pregovore između dva predstavnika opozicije i dva predstavnika Evropskog parlamenta, pa bi onda i vlast morala da izađe sa dva predstavnika i ne bi mogla da pravi cirkus od budućeg dijaloga sa 50 učesnika u dve kolone i ostalo.

Na ovaj način bismo pokazali jedinstvo, ozbiljnost i odgovornost, kako prema građanima Srbije, tako i prema vlastima i prema međunarodnim posrednicima u dijalogu. Treću šansu koju su nam građani dali ne smemo propustiti niti se o njih ogrešiti. Dijalog sa vlašću nije ideološko već demokratsko pitanje.

Oko toga svi treba da budemo ujedinjeni. A kada se izborimo za slobodne i poštene izbore – onda neka svako na njima nastupi onako kako misli da treba, a birači neka slobodno biraju bez ikakvih pritisaka i ucena. Tada će svako imati priliku da pokaže i dokaže kvalitet svoga programa i svojih kadrova, a do tada nemamo taj luksuz.

Naime, ovo što postoji u Srbiji nije normalan politički život, ovo je pretpolitičko nedemokratsko stanje u kome najpre treba da se izborimo za elementarne demokratske vrednosti da bismo uopšte mogli slobodno da se takmičimo između sebe.

Želeći da pružim primer, prvi se odričem da Srpski pokret Dveri ima svog predstavnika u dijalogu sa vlašću i spreman sam da javno podržim zajedničku platformu opozicije i zajedničku delegaciju koju bi činila dva nestranačka stručnjaka koja bi govorila u ime svih nas. Ovo je veoma osetljiv i važan politički momenat u kome bismo svi u opoziciji morali da stavimo lične i stranačke interese u drugi plan i pokažemo da nam je na prvom mestu interes opšteg dobra, kao i obezbeđivanje uslova za slobodne i poštene izbore na svim nivoima.

U Beogradu, 3. marta 2021. Boško Obradović,

predsednik Srpskog pokreta Dveri.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare