Foto: Arhiva

Razgovorom predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i predsednika Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera danas je zvanično počeo dijalog vlasti i opozicije, oko promene izbornih uslova. Koji su to tačno uslovi još nije poznato, jer iako je pištaljka oglasila početak ove utakmice, opozicija koja je dijalog i inicirala, još se nije usaglasila oko toga koje će zahteve postaviti, da li će pred vlast i evroparlamentarce ujedinjeni, kao ni ko će ih u tim razgovorima predstavljati. Zato, kako Nova.rs nezvanično saznaje, postoji mogućnost da u dijalogu učestvuju sa dva tima, jednim oko Narodne stranke i drugim gde su Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, PSG, Zelenović, Dveri Boška Obradovića, Ne davimo Beograd, Skupština slobodne Srbije...

Ponekad se na jednostavna pitanja najteže dobijaju odgovori.

To je slučaj i sa dijalogom vlasti i opozicije.

Na pitanje ko će ih predstavljati u dijalogu sa vlašću, opozicija nema konkretan odgovor. Iako je dijalog zvanično počeo.

Bićemo spremni

Predsednik stranke slobode i pravde Dragan Đilas kaže da se čeka odluka o formatu dijaloga.

Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mi još ne znamo kako će međustranački dijalog, s obzirom na koronu, izgledati. Kada to budemo znali onda ćemo moći da se izjašnjavamo“, rekao je Đilas za Nova.rs.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže da sa drugim političkim organizacijama sa kojima su zajedno pripremili predlog platforme za pregovore o izbornim uslovima svakodnevno rade na usavršavanju tog dokumenta i razgovaraju o modelima učešća i predstavljanja u tim pregovorima.

„Razgovor Dačića i Mekalistera je tehničke prirode i u njemu ne učestvuje opozicija. U trenutku kada se u te pregovore bude uključila i opozicija, naš blok će sigurno biti spreman. Radimo na tome da zajedno sa drugim opozicionim i građanskim akterima usaglasimo zahteve i sinhronizujemo zajedničko delovanje, ali ishod ne zavisi samo od nas“.

Teško do dogovora

Možda i zavisi, s obzirom da drugi predstavnici opozicije kažu da dogovora još nema.

Lider Dveri Boško Obradović kaže da se na dogovor unutar opozicije još čeka.

Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Ne bih se izjašnjavao dok se ne završe konsultacije unutar opozicije i dok ne dobijemo zvaničan poziv za dijalog sa temama i formatom“.

Sličnog je mišljenja i bivši gradonačelnik Šapca i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

„Opozicija bi trebalo da ima jednu platformu za pregovore o izbornim uslovima sa vlašću, uz posredovanje Evropljana. Za sada, nema bilo kakvog dogovora o predstavljanju opozicije na pregovorima. Verujem da će grupacija u kojoj je Zajedno za Srbiju brzo usaglasiti svoju platformu sa Skupštinom slobodne Srbije.

Biljana Đorđević iz Inicijative Ne davimo Beograd, takođe smatra, da je nemoguće odrediti predstavnike opozicije dok se ne utvrdi tačan format dijaloga.
„Koliko mi je poznato, tek će se danas razgovarati o formatu dijaloga (Dačić je odbijao da na ranijim sastancima sa evroparlamentarcima o tome govori), tako da dok to ne saznamo ne možemo određivati predstavnike opozicije. Ukoliko ima petnaestak predstavnika režimskih partija zašto bi se opozicija ograničavala na dva predstavnika? Dakle, format diktira dogovor oko predstavnika“.

Ni potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić ne zna ko će biti pregovarači opozicije, dok je lider Pokreta za preokret Janko Veselinović bio nešto opširniji.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

„Priča o pregovaračima u ime opozicije je izvedena tema. U ime opozicije će u zavisnosti od teme i formata razgovarati najkompetentniji predstavnici opozicije, koji imaju autoritet u političkim organizacijama koje predstavljaju. I koji razumeju konkretnu temu, koja bude na stolu. Znači moguće je da se menjaju. U ime Pokreta za preokret, ali siguran sam i u ime grupacije proevropskih stranaka koje su sačinile Platformu za pregovore, mogu da kažem da ćemo delegaciju prilagoditi formatu pregovora, koji se definiše od strane EU. Spremni smo da učinimo sve da imamo i samo jednu, usaglašenu platformu, cele opozicije. Na tome insistiramo od početka. Ako je ne bude neće biti do nas. Mi se zalažemo za efikasne pregovore i garancije za ispunjenje dogovorenog“, kaže Veselinović i dodaje:

„Stranke koje nisu želele jedinstveni nastup opozicije, a delegiraju pregovarače nastupaju čudno. Po sistemu: ovo će biti pregovarači, ali ne želimo da zajedničku platformu koju bi oni zastupali. To je suprotno ne samo političkim zakonitostima već zakonima fizike, hemije i drugim prirodnim zakonima. Ali nije to ključna tema. Ključno je da ono što smo mi predvideli u Platformi može da dovede do slobodnih izbora i slobodnih medija. Ali to zavisi od tri uslova: namere EU, namere režima i pritiska građanskih protesta i drugih vidova otpora ukoliko režim bude izbegavao dogovor ili  pokuša da opstruirati eventualni dogovor“.

Možda i dva tima opozicije

Iz odgovora predstavnika opozicije lako je zaključiti da dogovoranje ide teško, a kako nezvanično saznajemo, „teško“ je lagana reč za ono što se zaista dešava.

Trenutna situacija je takva da je dijalog počeo, a da opozicija nije odmakla ni pedalj od tačke na kojoj je bila pre dva meseca, recimo. Da li bojkotaši i nebojkotaši mogu i treba da budu zajedno.

Kao i na početku, kako saznajemo, Narodna stranka je izrazito protiv toga da se pravi jedinstvena platforma opozicije u kojoj će biti Pokret slobodnih građana, Nebojša Zelenović i SDS Borisa Tadića.

Foto:Fonet/Bozana Pavlica

„Za Narodnu stranku svaka saradnja sa njima je neprihvatljiva. To povlači implikacije da ne žele ni jedinstvenog predsedničkog kandidata, niti kandidata za gradonačelnika. To je po oceni ostalih put u propast“, kaže sagovornik Nova.rs.

Zato je sasvim realno očekivati da će opozicija u dijalog ići sa dva tima i dve platforme, jednim čija će okosnica biti Narodna stranka i drugim gde će biti Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, PSG, Zelenović, Dveri Boška Obradovića, Ne davimo Beograd, Skupština slobodne Srbije… O tome će se više znati, kako saznaje Nova.rs za desetak dana.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare