Lider Dveri Boško Obradović uputio je otvoreno pismo kolegama iz opozicije u kojem navodi da se Dveri odriču svog predstavnika u dijalogu sa vlašću i podržavaju zajedničku platformu opozicije. Obradović za N1 objašnjava da je želeo da "pruži primer dobre volje i odgovori na očekivanja građana koji ne žele da ih opozicija više razočarava" i smatra da je zajedničku platformu lako dogovoriti.

„Podsetiću na ogromno razočarenje posle 5. oktobra 2000. godine. Pod ovom vlašću, kad je stanje sveukupno još gore i mnogo veće neslobode, nepravda i odsustvo demokratskih vrednosti, ne bismo smeli da razočaramo posebno opozicione birače time što ne možemo da se dogovorimo oko zajedničke platforme i zajedničke delegacije koja bi išla na pregovore sa vlašću“, rekao je Obradović za televiziju N1.

On je dodao da je potrebno da „svako smanji svoju sujetu da bi uspela zajednička priča“.

Pročitajte još...

Prema njegovim rečima, najprirodnije je da oni koji su izdejstvovali dijalog – bojkot opozicija, ima pregovarače.

„Ali ako je to neprihvatljivo za druge kolege iz opozicije, onda je jedino rešenje da se svi povučemo u korist dva ili najviše tri zajednička nestranačka pregovarača“, smatra Obradović.

Obradović ocenjuje da je zajedničku platformu opozicije lako dogovoriti jer imaju, kako kaže, potpuno iste zahteve prema vlastima kad je reč o slobodi medija, pritisaka na birače, funkcionerske kampanje…

On ocenjuje da je ideja vlasti, pozivom velikom broju stranka, da se dijalog obesmisli i da se dođe do vanrednih izbora na svim nivoima bez ikakvog poboljšanja izbornih uslova.

„I da još mi budemo krivi. Ako budemo imali jedinstvenu platformu, u ime cele opozicije, dva ili najviše tri pregovarača u ime svih nas, evropski posrednici će shvatiti našu ozbiljnost. I vlast će morati da pošalje dva ili tri pregovarača i to će onda biti pravi pregovori i onda nešto možemo da dobijemo“, ocenio je Obradović u razgovoru za N1.

Dodaje da vodi interno razgovore sa onim delom opozicije koji je bojkotovao prethodne izbore i ocenjuje da su blizu dogovora oko zajedničke platforme.

Obradović kaže da za njega postoji samo jedna tema – koje će telo kontrolisati sprovođenje onoga što se dogovori na dijalogu.

„Ovoj vlasti se ništa više ne može verovati, čak i na potpisanu reč na sporazumu na kraju dijaloga. Opozicija mora da ima kontrolnu ulogu u nekom budućem telu za nadzora sprovođenja dogovorenih stvari i kontrolu kompletnog predizbornog i izbornog procesa“, kaže on.

Najvažnije pitanje koje prethodno mora da se reči, prema rečima Obradovića, jeste „oslobođenje Javnog servisa za drugačije mišljenje i opoziciju“.

Za Obradovića je takođe važno pitanje i koliko će ostati vremena od trenutka završetka pregovora do izbora.

„Smatram da je minimum šest do devet meseci da možemo da imamo slobodne medije, da bi ti izbori bili zaista slobodni i pošteni“, zaključio je Obradović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar