Posle najava da bi izbori mogli da budu 28.aprila, protiv čega je opozicija oštro protestovala, predsednik države presekao je odlučio da će biti 2. juna. Do tada će biti vremena da se usvoji većina preporuka misije ODIHR, ali je pitanje da li će vlast to želeti. Opozicija je iznela svoj predlog kako bi izborni proces trebalo da izgleda, a sada je na potezu režim. Vremena je malo, ali ga još uvek ima, samo je pitanje da li SNS ima volju da ispuni sve što se traži.

Nakon odluke predsednika Aleksandra Vučića da se odloži sednica Narodne skupštine i da beogradski izbori budu 2. juna, opozicioni poslanici su se obratili na konferenciji za medije.

Oni su zatražili da se ispune uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora, što dugoročno uključuje formiranje dela prelazne Vlade gde bi opozicija dobila dva ministarska mesta čime bi se obezbedili ravnopravni uslovi za obe strane.

Radomir Lazović, Miroslav Aleksić Konferencija opozije Skupština Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Kada je reč o zahtevima koji se odmah traže, „Srbija protiv nasilja“ insistira da se formira posebno telo za praćenje izbora, da se sredi birački spisak i da se donese leks specijalis koji bi sve navedeno i omogućio.

Sa drudge strane, u prethodnim danima mogli smo da čujemo šta vlast misli: izborni uslovi su nikad bolji, decembarsko glasanje je prošlo “glatko”, a preporuke ODIHR-a treba da se usvoje kako bi proces bi bolji. Ali, prema mišljenju predstavnika vlast nikakav fantomskih birača ili problema sa biračkim spiskom nije bilo.

U ponedaljak je “Srbija protiv nasilja” bila jasna i saopštila šta očekuje da se ispuni, pa će sada na potezu biti Aleksandar Vučić, SNS i Vlada Srbije.

Šta može da se ispuni do juna – kakav je stav opozicije?

Radomir Lazović, prvi na listi “Srbije protiv nasilja” na decembarskim izborima kaže da je opozicija postavila platformu kako bi izborni uslovi bili bolji, jer je prema njegovim rečima bilo jasno da do 28. aprila ništa ne može da ispuni.

“Birački spisak mora biti sređen, nema razvoženja birača i izbornog turizma, mediji se moraju upristojiti, a RTS mora da izveštava o svim parlamentarnim partijama proporcionalno njihovoj snazi u parlamentu, ali i ne samo o parlamentarnim”, objašnjava za Novu.

Na pitanje da li očekuje da se ispune zahtevi koji su zatraženi, on poručuje da je sada na vlastima da kažu da li to mogu da ispune ili ne i do kog datuma mogu da urade.

Radomir Lazović Konferencija opozije Skupština Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

“Nama je važno da kad god budu izbori, oni budu pošteni”, zaključuje Lazović.

I Aleksandar Ivanović iz Narodnog pokreta Srbije (NPS) kaže da je sada sve na političkoj volji da se promene izborni uslovi i da su sada oni na potezu.

Aleksandar Ivanović gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

“ Mi smo danas predstavili zahteve za prevazilaženje političke i izborne krize i tu su neki od uslova koji se mogu u kraćem roku implementirati poput čišćenja biračkog spiska i ravnomerne zastupljenosti u medijima svih političkih aktera. Vlast je svojim mahinacijama celu državu i građane ove zemlje uvela u ozbiljnu političku krizu, dali smo predlog kako da se iz toga izađe i sada su oni na potezu“, objašnjava on za Novu.

Biljana Stojković iz Zajedno kaže da se nije razgovaralo o pojedinačnim uslovima kao manje ili više značajnim.

Biljana Stojković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Drugim rečima, mi zahtevamo da se radi na svim elementima izbornog procesa i da u to budu uključeni eksperti koji postoje u nevladinom sektoru, akademskoj zajednici, ali i u opozicionim strankama. Timovi eksperata moraju biti takvi da i opoziciona javnost može imati poverenja u popravke koje očekujemo. Ukoliko se formiraju takvi timovi, uslovi za fer izbore mogu vrlo brzo biti promenjeni. U tom smislu, i 2. jun može biti relevantan. Potpuno je jasno da opozicija ne može prihvatiti datume bez ovih promena“, objašnjava Stojković za Nova.rs.

Prema njenim rečima, vlast će pokušati na različite načine da izvrda zadatke koje su dobili od međunarodne zajednice.

Konačno, prema rečima poslanika Đorđa Stankovića sve je realnije da se poprave izborni uslovi jer je prema njegovim rečima „opozicioni blok jedinstven“.

Foto:privatna arhiva /MLADEN SAGOVAC;

„Komisija koja bi trebalo da sublimira sve nedostatke može da krene već sutra da radi i da usaglasi do kraja meseca. Promena uslova ipak zavisi od onih koji imaju vlast, ali mi ćemo dati sve od sebe da ih isteramo“, poručuje on.

„Videćemo da li ćemo uspeti“: Hoće li doći misija Evropskog parlamenta

Na pitanje da li očekuje da će doći misija Evropskog parlamenta uoči narednih izbora, Radomir Lazović navodi da opozicija ne odustaje od zahteva da dođe misija, ali da će videti da li će u tome uspeti.

“Za sada je stvarno veliki uspeh da imamo rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se jasno navodi da su u Srbiji izbori brutalno pokradeni”, poručuje Lazović.

Sa druge strane, njegov kolega Aleksandar Ivanović ističe da je usvajanjem Rezolucije EP već počela istraga, ali da sada očekuju nastavak.

„Da li će doći do misije EU zavisi od političke volje, mi to svakako očekujemo“, kaže on.

Podsećamo, predstavnici Srbije protiv nasilja, u saradnji sa koalicijom NADA i Proglasom izneli su predloge i „crvene linije“ ispod kojih ne mogu da se održe izbori.

Predstavnici opozicije i inicijatori ProGlasa potpisali su sporazum o neophodnim izbornim uslovima za slobodne i poštene izbore Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Jedna takvih linija bila je najava da izbori ne mogu da se održe 28. aprila jer do tog datuma nije moguće da se poprave izborni uslovi.

U potpisanom Dogovoru se između ostalog traži od javnog servisa da blagovremeno i istinito izveštava građane o lokalnim i gradskim izborima i da svi koji na izborima budu učestvovali, budu ravnopravno zastupljeni u programu.

„Upozoravamo da ponovljeni izbori za grad Beograd zakazani u kratkom roku i u odsustvu promene izbornih uslova neće biti ni slobodni ni ppošteni, i da na njih nećemo pristati. U vezi sa tim ćemo biti jedinstveni i odlučni“, navodi se.

BONUS VIDEO: Ćuta: Ko je Aleksandar Vučić da određuje kada će biti izbori i da odlaže sednicu skupštine?!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar