Goran Rakic i Srpska lista
Goran Rakić i Srpska lista Foto:N1

Jutros se nemački ambasador Jorn Rode zapitao: Da li će Srpska lista prestati sa ćutanjem i pridružiti se svima nama u našem jasnom stavu protiv ovog ubilačkog napada na Kosovsku policiju? Iako izgleda kao da spomenuti, juče nisu primetili začuđenost građana – za to što ćute, ali jesu pitanje nemačkog ambasadora. I odgovorili su.

„U ime Srpske liste i čitavog srpskog naroda sa Кosova i Metohije izražavamo najdublje saučešće porodicama poginulih Srba i kosovskog policajca Albanca u jučerašnjem tragičnom događaju u selu Banjska u opštini Zvečan“, saopštila je upravo Sprska lista, oko 36 sati kasnije od ubistva, ali i celodnevnih okršaja naoružane grupe i policije i opsade sela Banjska.

U zasedi na mostu na ulazu u selo je u noći između subote i nedelje ubijen narednik Kosovske policije Afrim Bunjaku, a tri policajca ranjena, prenosi KoSSev.

Višečasovni sukobi su se preselili na samo selo i manastirski kompleks, gde je naoružana maskirana grupa razbila zakjučanu manastirsku kapiju, nakon što je prethodno iz spoljnog konaka, prema još uvek nepotvrđenim informacijama, izbacila grupu od oko 50 hodočasnika iz novog Sada koji su konačili u drevnom manastiru. Broj žrtava je porastao, jer su likvidirana i četiri osumnjičena napadača.

Predsednik Vučić je takođe posle celodnevne ćutnje saopštio da su svi u toj grupi sa Severa i da ni Beograd, ni Srbi u centralnoj Srbiji sa tim nemaju veze, istovremeno optuživši kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je jedini krivac.

Sada, Srpska lista ovoliko sati kasnije, iznosi novu informaciju – da su bar dvojica osumnjičenih napadača predala pre likvidacije.

„Poručujemo da ćemo zatražiti istragu za ubistvo bar dvojice Srba koji su hladnokrvno ubijeni, iako su se predali“, poručili su.

Kao i predsednik, i Srpska lista ima objašnjenje zašto se dogodila tragedija.

„Duže od godinu dana, upozoravamo da režim u Prištini vrši pritisak na Srbe i svakoga dana eskalira situaciju i provokacijama izaziva reakciju naroda. Nebrojeno puta smo tražili od КFOR-a da postavi svoje snage i preventivno deluje, tražili od međunarodne zajednice da obuzda Кurtija, uvek pozivali na mir… ali uzalud. Nažalost desilo se ono što je Кurti priželjkivao“.

Postavili su i pitanje „zašto Euleks nije učestvovao u operaciji, već samo Кurtijeva policija?“

Na kraju, pozvali su na mir i suzdržanost, ali da ne bude političke zloupotrebe.

„Jer je potrebno da se na naše ulice što pre vrati mir, u tom smislu nam treba najhitnije da se КFOR i Euleks rasporede na severu i spreče dalju eskalaciju situacije i da spreče političku zloupotrebu ovog tragičnog događaja“.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar