Novi vucicev mezimac kombo Vucic
Foto: Arhiva, TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC, TANJUG/ RADE PRELIC, TANJUG/ JADRANKA ILIC

Dugo je ministar odbrane Nebojša Stefanović bio "mezimče" Aleksandra Vučića, a onda su se stvari zakomplikovale. Sada kada je jasno da to više nije, na ovo mesto kandiduju se mnogi. Ipak, u hvalospevima i zakletvama predsedniku četvorica prednjače: Aleksandar Vulin, Siniša Mali, Nikola Selaković i friški, ali najuporniji kadar Tomislav Momirović. Koga će u buduće predsednik ljubiti u glavu kao onomad Stefanovića, videćemo brzo, čim se završi drama oko smene bivšeg ljubimca broj jedan, na sednici Glavnog odbora SNS zakazanoj za 29. maj...

Od javljanja u program „Utiska nedelje“ do trenutka kada je postao druga najvažnija osoba u SNS, Nebojša Stefanović je titulu Vučićevog „mezimčeta“ pošteno zaradio. Nije bilo izjave niti teme u kojoj Stefanović ne bi našao za shodno da spomene predsednika Vučića i njegov doprinos vanserijskom životu u Srbiji.

Foto: N1arhiva

Sada kad je jasno da je Stefanović svoju karijeru ministra priveo kraju, da više neće biti na čelu Gradskog odbora SNS, te je vrlo upitno da li će uopšte biti deo političkog života Srbije, jasno je da je upražnjeno mesto ljubimca i da ga treba što pre popuniti.

Za ovu „funkciju“ takmiče se mnogi, ali ako se za glavni parametar uzme ono što je svojevremeno kandidovalo Stefanovića, a to su zakletve na vernost i veličanje uspeha predsednika, onda četvorica prednjače. I to četiri ministra: Aleksandar Vulin, Siniša Mali, Nikola Selaković i Tomislav Momirović.

A evo i kako…

Stvaralac srpskog sveta 

Za Aleksandra Vulina se zna da je jedan od naboljih prijatelja Aleksandra Vučića i za sad je svakako i najodaniji.

Uostalom preživeo je aferu tetke iz Kanade i kupovinu stana. Nagrađen je neizmernim poverenjem Vučića, pa je sa mesta ministra odbrane zauzeo fotelju ministra policije, umesto Nebojše Stefanovića.

Poput svojih kolega iz Vlade ni njemu veličanje predsednika ne ide loše, pa je nedavno rekao da Vučić treba da bude predsednik svih Srba gde god da žive i da treba da stvara „srpski svet“. Gotovo božanske moći po Vulinu…

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Možda se zato neumorno borio da se fotografije predsednika Srbije postavljaju u prostorijama Vojske Srbije, kada je sav zabrinut rekao da „zaista ne razume zašto srpska vojska treba da bude jedina velika vojska koja neće imati svog vrhovnog komandanta u prostorijama“.

Ili kad je rekao da će biti ponosan kada ga blate, samo ako je sa Vučićem u društvu.

„Ja ću biti uz njega i svaki put kada me zajedno sa njim na naslovnu stranu sa nekom novom laži, biću ponosan. Srbija treba da bude ponosna što ima predsednika koji je u stanju to da izdrži“, govorio je Vulin.

U poslednje vreme sličnim izjavama može da se podiči i ministar diplomatije Nikola Selaković.

Selaković i Vučićevo doba 

Prema Selakoviću mi živimo u Vučićevom dobu.

Možda i nije pogrešio.

„U Srbiji je za vreme njegovog predsedničkog mandata učinjeno više nego u decenijama pre njega, tako da, čak i da odluči da se sutra povuče iz politike, doba u kojem živimo ostaće zapamćeno kao početak procvata Srbije i Vučićevo doba. Nadam se ipak da će predsednik Vučić ostati na čelu države barem dok ne realizujemo program „Srbija 2025“, rekao je nedavno Selaković.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar se ne libi ni oštrih reči, kada treba braniti lidera stranke i države. Tako je nedavno nikad datu rečenicu izraelskog amabasadora Jahela Vilana „da je Srbija potpisala priznanje Kosova Vašingtonskim sporazumom, prokomentarisao kao svojevrsni bezobrazluk“, a onda se nadovezao pohvalama na račun srpskog predsednika.

„Ono što želim još jednom da ponovim, dakle građani Srbije, država Srbija, srpski narod treba da bude ponosan što ima predsednika koji je u stanju da u sred Vašingtona, u sred Sjedinjenih Američkih Država odoli pritiscima, da sačuva naš obraz, da sačuva našu nacionalnu poziciju i građani Srbije ponosite se predsednikom Vučićem“, rekao je Selaković.

Ozbiljan terenski rad reklo bi se, međutim, ima onih koji su izabrali lakši put – da do dodatnih simpatija dođu vožnjom kolima.

Kad te vozi predsednik

Tako je Siniša Mali nedavno postavio na svom Instagram profilu snimak na kome se vidi kako Aleksandar Vučić vozi auto u kojem sede upravo ministar finansija, zatim ministar Tomislav Momirović i direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak i to sve pod nazivom „kad te vozi predsednik Srbije“.

Foto: Instagram/mali_sinisa

Možda ni on nije pogrešio.

Mali je svojevremeno, ubrzo pošto je izabran za gradonačelnika Beograda u aprilu 2014, dao intervju za hrvatski nedeljnik „Globus“ u kojem je opisao vezu sa predsednikom.

„Stvar je u tome što su Vučićev rođeni brat Andrej i moj mlađi brat Predrag (Peđa) najbolji prijatelji. I ja sam uvek njima pomagao“, rekao je Mali.

Na pitanje novinara kako izgleda njegova saradnja sa Vučićem, rekao je sledeće:

„S Aleksandrom nema greške. Ja dobijem zadatak i onda to guram na sve strane. Čak i kada nešto nije u redu, ja mu kažem: „Guram, ne brini se, biće OK“. Mislim da je to pravi pristup“, rekao je Mali.

Pokazalo se da jeste. Jer Mali je opstao uprkos nezakonitom rušenju u Savamali, plagiranog doktorata, apartmanima u Bugarskoj…. Sa mesta gradonačelnika Beograda otišao je na funkciju ministra finansija.

A sa zadnjeg sedišta automobila koji vozi Vučić neprestano se ozareno smejao ministar Tomislav Momirović.

I tako dođosmo do poslednjeg kandidata za Stefanovićevog naslednika.

Momirović: Vučić kao kralj Aleksandar   

O načinu na koji se Momirović bori za ovu poziciju možda najbolje govori njegov sledeći citat iz aprila:

„Ja se izvinjavam, gospodine predsedniče, što jednom ministru izabranom od strane parlamenta toliko dajem za pravo da pred vama koji ste neposredno izabrani i koji ste vrhovni komandant naših oružanih snaga (?!) i koji ste našli svoje vreme da dođete, obiđete ove radove, dodatno pritisnete i nas kao članove Vlade i naše izvođače, što za nas ume da bude, ne mogu da kažem neprijatno, ali je teško, nije to mali pritisak, to nam svima podiže tenziju. Mi zaista dajemo sve od sebe, svake nedelje imamo sastanke ovde da bismo ovu najtežu deonicu razvili, ali ono na čemu mi sada radimo i ovde, i u Vojvodini, i u Istočnoj Srbiji, to ova zemlja nije videla nikad u svojoj istoriji. I ja sam uveren da će svi to videti, a ono što zaista nama svima i pred nama i pred građanima podiže nivo obaveze, istorija će ovo zapamtiti i istorija neće moći da ćuti”, rekao je Momirović.

Ne treba zaboraviti ni njegovo poređenje Vučića sa kraljem Aleksandrom i knezom Milošem.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/SKILL historical / Profimedia

„Ja sam u politiku ušao samo zbog presednika, iako i ovoj zemlji dugujem mnogo, pre njega nisam video tu predanost, talenat i priliku da se nešto uradi. Ja njega vidim kao političara formata kralja Aleksandra ili kneza Miloša“, rekao je Momirović.

Konkurencija, reklo bi se, ozbiljna i žestoka, videćemo uskoro ko se najviše istakao…

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare