Ambasador Izraela u studiju TV PRva

Izraelski ambasador Jahel Vilan za pet minuta pretvoren je u državnog neprijatelja broj jedan, zbog rečenice koju je navodno izgovorio u jutranjem programu televizije Prva - da je Srbija potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma praktično priznala Kosovo. Nije se desilo. I to zna svako ko je pažljivo slušao ambasadora. Ostaje, međutim, pitanje kome ovo danas odgovara kao tema dana i kako je moguće da srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković "brzinom svetlosti" oštro odgovora na ovakve navode, nakon svega nekoliko minuta...

Ambasador Izraela gostovao je jutros u jutranjem programu televizije Prva, gde je pozvan da govori pre svega o novim sukobima između njegove zemlje i Palestine.

Iz nebuha razgovor se prebacuje na temu izraelskog priznanja nezavisnosti Kosova.

izraelski ambasador

Zašto ste priznali Kosovo? 

Voditelj TV Prva postavio je pitanje ambasadoru zbog čega je njegova zemlja priznala Kosovo, s obzirom na to da imaju nerešenu situaciju na sopstvenoj teritoriji.

„To je, naravno, potpuno druga tema. Odluka Izraela da prizna Kosovo je doneta pod američkim pritiskom. Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma između Srbije i Kosova posebno sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom. Ja ne pokušavam da se krijem iza toga. Tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina u toku kojih nismo priznali Kosovo. To je definitivno protiv naših interesa u Srbiji, to je protiv mojih interesa“, rekao je Vilan.

Govoreći o tome da li bi možda mogli da revidiraju odluku, izraelski ambasador je rekao:

„Ne bih želeo da ostavim bilo kakvog prostora za optimizam, bez nekog dobrog razloga. Ja u ovom trenutku to ne vidim. Sporazum je postignut. Izrael je priznao Kosovo, a Kosovo će preseliti ambasadu u Jerusalim. To je ispunjeno i ne vidim ni jedan razlog zašto bi Izrael u ovom trenutku povukao svoje priznanje Kosova, sve dok su obe strane ispunile svoje obaveze iz tog sporazuma“.

Potpisivanje sporazuma kojim je predviđen i dolazak DFC-a Foto: TANJUG/ PREDSEDNISTVO RS/bs

Ono što je ambasador rekao jeste ono što svi mi znamo. Da su u Vašingtonu potpisana dva sporazuma, jedan između Beograda i Vašingtona i drugi između Prištine i Vašingtona. Da u kosovskom ugovoru stoji odredba koja kaže da će Izrael priznati Kosovo, te da će oni zauzvrat prebaciti ambasadu u Jerusalim.

U ovom kontekstu valjalo bi podsetiti i na snimak sa tadašnjeg sastanka kosovskog premijera Avdulaha Hotija sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, tokom kog je američki predsednik Skajpom pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, obaveštavajući ga o delu dogovora Beograda i Prištine koji podrazumeva da će Kosovo priznati Izrael.

Tramp je Hotija predstavio kao „sjajnog momka“ i prepustio mu da porazgovara sa Netanjahuom.

I to je poznato. I vrlo verovatno se upravo na ovaj razgovor odnosi izjava ambasadora da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom Amerike.

Da se vratimo razgovoru u studiju TV prva.

Koji tačno dokument? 

Nakon prethodne rečenice ambasadora, odjednom se počinje govoriti o nekakvom dokumentu i da li ga je ambasador video, s tim da voditelj ne precizira na koji tačno dokument misli, ali je logično zaključiti da se mislilo na Vašingtonski sporazum.

Na pitanje da li je video dokument koji je Srbija potpisala u Vašingtonu, ambasador je rekao:

„Ne razumem pitanje. Ne, zašto bih ja video taj dokument? To nije moj sporazum, to je sporazum između Srbije i Amerike. Ja nisam video demanti ni od strane Amerike ni od strane Srbije da je to potpisano. Zato ne znam zašto me pitate da li sam video papir. Nisam video ni da neko u Srbiji, predsednik ili neko drugi, da je rekao da nisu potpisali taj sporazum sa Trampovom administracijom. Dokument je tu, on postoji koliko ja znam“, rekao je ambasador Izraela, očigledno misleći na Vašingtonski sporazum, čije potpisivanje zaista niko nije demantovao.

Zaključak ovog razgovora je da je ambasador rekao da je Srbija Vašingtonskim sporazumom potpisala i priznanje nezavisnosti Kosova?!

U direktnom prenosu se pojavljuju dokumenti, koje je vaskolika javnost odavno videla i o kojima su silni političari i analitičari diskutovali mesecima. Da podsetimo i da je velika gungula nastala kad je srpska delegacija u Vašingtonu trebalo da potpiše sporazum, pa su iz njega izbačeni delovi koji bi mogli da zaliče na međusobno priznanje…

Ministar kao zapeta puška

Uključuje se i ministar Selaković, što bi se narodski reklo „kao da je čekao iza ćoška“ i da nema važnijeg posla…

Selaković TV Prva

Kaže da je izjava izraelskog ambasadora „apsolutno netačna i da je reč o svojevrsnom bezobrazluku“.

„Beograd i Priština su potpisali dva različita dokumenta. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je potpisao papir u kome nema Kosova i u kome se ne pominje Kosovo i Priština“, naveo je on.

Naglasio je da je reč o dva potpuno različita dokumenta i dodao da je Vučić potpisao dokument u kojem piše da je Srbija, odnosno Beograd saglasan da otvori trgovinsko predstavništvo i predstavništvo državnog ministarstva u Jerusalimu do 20. septembra 2020. i da svoju Ambasadu preseli u Jerusalim do 1. jula 2021.

„U dokumentu koji je potpisala Priština, tačnije tadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti stoji da se Kosovo i Izrael slažu se da se međusobno priznaju“, naveo je Selaković za TV Prva.

Ko je rekao išta drugačije?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare