„Od donora kože do gulikože i ulizice“ – Nebojša Bakarec

Politika 24. jun. 202111:10 > 12:16
Podeli:
Nebojša Bakarec Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ime Nebojše Bakareca odavno je poznato političkoj javnosti u Srbiji. Nekad borbeni član Demokratske stranke Srbije i veliki kritičar Aleksandra Vučića, poput mnogih svojih partijskih drugova preko noći je postao najveći branilac lika i dela lidera naprednjaka i osoba koja ne preza od banalnosti i gluposti, ukoliko one imaju za svrhu dodvoravanje vrhovnom vođi. Tako je tokom prethodnog dana, nakon što je predsednik Vučić ukorio poslanike koji nisu izdržali da isprate njegov jučerašnji govor bez islaska iz sale, javio upravo Bakarec da se pohvali da sve vreme pažljivo slušao šefa i da za četiri sata nijedno nije izašao.

Pročitajte još...

Predsednik Srbije juče je pred poslanicima u Skupštini predstavio izveštaj o Kosovu. Vučićev govor trajao je par sati, a onda su se odgovori na pitanja poslanika odužili u nedogled.

U jednom trenutku Vučić je u svom maniru skrenuo pažnju poslanicima na to da vidi svakog ko izlazi iz sale.

„Ja sam ovde četiri sata i nisam se pomerio. Budite fer pa recite koliko ja od vas ovde koji ste sve vreme sedeli i da niste ustali. A ja sam pre toga pet sati već radio i došao sa sastanka sa Luiđi Di Majom (ministar spoljnih poslova Italije)”. Video sam da su se neki od mojih savetnika, koji su sedeli u gornjem delu, kako je došlo vreme ručka, izgubili. Sad me pitaju kako da mi donesu da jedem. Šta da jedem, pasulji i grašak pred vama ovde? To je ono što sebi zameram, da budem iskren. To je kad naviknete nekoga da mu vi sve obezbedite i da on ne mora mnogo da se trudi”, rekao je predsednik Srbije.

Zamerio je i poslanicima koji se nisu udostojili da dođu na njegovo izlaganje.

„Ja nemam tu vrstu pristupa, nikada ne pogledam nekoga da bi mi tapšao. Imam problem sa tim da ima 40 poslanika kojima ni ova tema nije bila dovoljno važna da bi došli u skupštinsku salu. Nije mi divno kad vidim da mali broj poslanika može da izdrži da sedi šest ili sedam sati. Kako onda radimo osam sati ili ne daj Bože da treba da radimo 10, 12 ili 15 sati. To mi pokazuje da neki ljudi misle da postoje važniji poslovi i da ne postoji dovoljno entuzijazma“, naveo je Vučić.

Poslanik SNS Nebojša Bakarec odmah je osetio potrebu da se opravda.

„Predsednik sve vidi. Što bi reko Balašević „neko to od gore vidi sve“. Ponosno kažem da od početka mandata radim u sali, pišem svoje govore i tekstove za „Informer“ i „Politiku“, javljam se za reč, učestvujem u radu odbora. Volim da pišem i volim da govorim“, napisao je Bakarec na Tviteru, a zatim dodao:
„Nema veće časti za mene, nego biti poslanik. Ja sam profesionalni političar. Čude me oni koji položaj poslanika doživljavaju kao nešto drugorazredno. Juče nisam uopšte izlazio iz sale, slušao sam predsednika, i pisao dva teksta. Biti poslanik to je prvorazredna čast“, zaključio je poslanik SNS.

Nekada napadao i vređao Vučića

Bakarec, koji je danas član Srpske napredne stranke, bio je pune 23 godine u Demokratskoj stranci Srbije i svojevremeno je predstavljao jednog od najbližih saradnika Vojislava Koštunice, kandidata DOS-a koji je odneo pobedu nad Slobodanom Miloševićem.

Pred izbore u u septembru 2000. godine, on je bio ovlašćeno lice Demokratske opozicije Srbije. Isto zaduženje imao je i pred decembarske izbore iste godine, kao i 2002. na oktobarskim i ponovljenim novembarskim izborima za predsednika Srbije, u ime predsedničkog kandidata Koštunice. Bio je odbornik DSS u Skupštini grada Beograda i predsednik Izvršnog odbora Opštine Stari grad, od 2000. do 2004. godine, a zatim i zamenik predsednika opštine do 2008.

Dok je bio na suprotnoj strani u odnosu na Vučića, Bakarec nije birao reči, pa je tako, govoreći o lideru SNS, jednom prilikom istakao da je reč o čoveku sa „naduvanim egom“.

“Radi se o mesijanskoj psihozi, o verovanju u sopstvene nadljudske sposobnosti, u nekakvu ‘svetu misiju’. Istovremeno, sećamo se Aleksandra Vučića, genseka SRS, demagoga, drskog bukača, primitivnog šoviniste, Šešeljevog apologete“, govorio je on 2013. godine.

“Sećamo se ovog čoveka, koji je bahato odbijao da plaća račune Telekomu Srbije za telefonske račune 15 meseci, vajkajući se malom poslaničkom platom. Sećamo se kandidata za gradonačelnika koga su tri puta do nogu potukli protivkandidati – dakle, sećamo se čoveka koji nije uspeo da postane ni gradonačelnik, a sada vlada Srbijom mimo Ustava i zakona (nije ni predsednik ni premijer). Da li je to taj isti čovek? Onaj Vučić, gensek SRS, petnaest godina žario je i palio, kao šampion jedne primitivne demagogije”, pričao je Bakarec.

Neki novi Bakarec

A onda je, posle tri godine, usledila metarmofoza. Kao što se gusenica pretvara u leptira, tako su i Bakarecu izrasla naprednjačka krila i on je, doživevši katarzu, počeo da posmatra svet potpuno drugim očima.

Od 2017. godine, kad je uzeo učešće u kampanji Srpske napredne stranke za izbore u Beogradu i kad je isticao da je voljan da doprinese “svojim iskustvom”, postepeno izrastao u pravog naprednjačkog kerbera i jednog od najagresivnijih zaštitnika lika i dela predsednika Srbije.

Današnji Bakarec zaboravio je onog prethodnog koji je Vučiću zamerao kršenje Ustava i zakona, gušenje sloboda i medija, trudeći se da svakim svojim gestom dokaže ljubav, pa je tako, u tu svrhu, modifikovao i stihove čuvene pesme Laze Kostića „Santa Maria della Salute“.

Pored ulizivanja vođi , Bakarec ne bira uvrede i reči na račun opozicionara i svakoga ko se usudi da kaže nešto loše o njegovom „prijatelju“.

Umesto Vučića, meta je Đilas

Iako možda ne možemo da znamo kako bi novi, konvertirani Bakarec, odgovorio onom starom opoziciono nastrojenom Bakarecu, koji je prozivao Vučića, njegovi skupštinski nastupi ukazuju da se to ne bi mnogo razlikovalo u odnosno na ovo što sada govori o lideru Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu.

Nebojša Bakarec Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tako je u jednom svom nastupu ispričao sopstvenu verziju bajke o tri praseta u kojoj je “treće žuto prase u stvari Dragan Đilas” koga je ponovo optužio za “krađu 619 miliona evra”.

Bakarec je tada rekao da se Đilas ponašao kao “neki drugi lik u Nemačkoj” koji je “trpao Rome u kontejnere” i da je “čak i tada zarađivao”.

U pesničkom zanosu, on je završio svoje obraćanje stihovima “omiljene Đilasove pesme” – “Ja volim samo sebe” i citirao:

“Dane prljave prošlosti na Đilasovoj beloj košulji veš mašina budućnosti nikad neće oprati”.

Granicu ukusa, a čini se i zakona, Bakarec je prešao tokom jednog od svojih poslednjih skupštinskih nastupa, kad je, govoreći o tome “kako se stvari završavaju u Rusiji”, pozvao na likvidaciju Đilasa i bivšeg šefa BIA Saše Vukadinovića.

On je izjavio da u Skupštini Srbije postoji zavera protiv predsednika Aleksandra Vučića, govoreći o susretu Đilasa i Vukadinovića u Trstu, o čemu su pisali pojedini tabloidi.

“Šta je drugo nego kovanje zavere? To što je uradio bivši šef BIA je krajnje neprofesionalno i nedopustivo u profesionalnim obaveštajnim odnosima. Zamislite da se bivši šef Federalne službe bezbednosti sastaje sa (Aleksejem) Navaljnim. Znate kako se to rešava u Rusiji? Tako što te više nema”, izjavio je Bakarec u javnom prenosu sednice Skupštine Srbije.

Pročitajte još...

On je izjavio da postoji zavera protiv predsednika Srbije, a prema njegovim rečima cilj je zaštita ugroženih interesa pojedinih lidera opozicije, predstavnika bivšeg režima i pojedinaca iz vladajućih struktura.

Prvi čestitao rođendan Vučiću

Povodom rođendana predsednika Srbije, bivši član DSS i žestoki kritičar Aleksandra Vučića, požurio je da bude među prvima koji će istom tom Vučiću uputiti rođendansku čestitiku.

Na njegovu poruku “Srećan rođendan, dragi prijatelju”, jedan od komentara je glasio:

“Neverovatno koliko ste nisko pali. Od donatora kože, do gulikože i ulizice. Sram vas bilo”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar