Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

"Danas se u Narodnoj skupštini ne bira nova Vlada Srbije već prelazna, tehnička Vlada koja treba da obavlja tekuće poslove do organizacije vanrednih izbora na svim nivoima", izjavio je lider Dveri Boško Obradović u pisanoj izjavi

On je dodao da – s obzirom na to da je Skupština nelegitimna, nastala na nedemokratskim i protivustavnim izborima, i da u njoj nema opozicije, ovako loše stanje srpske demokratije i parlamentarizma je neodrživo i hitno treba da idemo na vanredne parlamentarne izbore.

„Pošto je isto stanje i u pokrajinskoj i u svim lokalnim skupštinama potrebni su nam vanredni izbori na svim nivoima, koji bi bili odvojeni od predsedničkih i gradskih izbora u Beogradu. Pošto ne vidimo razlog zašto bi se čekalo godinu i po dana za vanredne izbore kada nemamo legitimnu ni Skupštinu ni Vladu, Srpski pokret Dveri predlaže da vanredni parlamentarni izbori budu održani najkasnije do juna iduće godine, s tim što bi mediji morali biti oslobođeni odmah i formirana Кomisija sastavljena od predstavnika vlasti i opozicije koja bi nadgledala da uslovi za te izbore budu zaista slobodni i pošteni“, rekao je Obradović i dodao da je razlog za vanredne izbore i taj što građani više ništa ne veruju sadašnjem Кriznom štabu u vezi sa preporukama oko borbe protiv zarazne bolesti.

„Takođe, nedopustivo je da aktuelna vlast i Narodna skupština bez opozicije samostalno odlučuju o sudbini Кosova i Metohije, već je to tema o kojoj se može raspravljati tek kad svi politički akteri budu prisutni u skupštinskom i medijskom životu“.

Obradović navodi da je vladajući režim svestan da je bojkot uspeo, da ovakva Skupština bez opozicije nema smisla i da će Vlada koja se danas bira biti samo prelazna i tehnička.

„Sada je još ostalo da se što pre sedne za pregovarački sto i zajednički dogovore termin i uslovi za slobodne i poštene vanredne izbore. Srpski pokret Dveri smatra da sa tim ne treba čekati, da to možemo i sami bez učešća posrednika iz EU i da ako vlast ne želi normalizaciju i demokratizaciju srpske političke scene i otvaranje dijaloga na ovu temu za to nema drugog odgovora sem opšte građanske neposlušnosti i protesta koji će vlast naterati na popuštanje i hitne vanredne izbore pod fer uslovima“, zaključuje lider Dveri.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare