Foto: Arhiva, MCB, Printscreen/MUP Srbije

Poslednjih nekoliko meseci, u MUP-u Srbije gotovo neprekiedno su se događale kadrovske promene, a uoči smene, bivši ministar je nekoliko svojih najbližih saradnika rasporedio na načelničke funkcije. Upućeni u dešavanja u MUP-u objašnjavaju da je razlog svemu tome upravo smena Nebojša Stefanovića, koji je na ovaj način želeo da spreči novo rukovodstvo da precizno ispita šta je sve obeležilo njegovu "vladavinu".

Navodno, svi smenjeni kadrovi tokom jula i avgusta ove godine, pomereni su i raspoređeni su na drugim mestima u policiji, kako bi imali uvid u ministarstvo i svemu onome što će se dešavati, nakon što Stefanović zvanično bude otišao.

A rotiranja i premeštanje kadrova u policiji, poslednjih meseci je bilo mnogo.

Sektor unutrašnje kontrole

Dragan Kujundžić, načelnik Sektora unutrašnje kontrole smenjen je krajem jula ove godine i automatski je penzionisan. Na to mesto izabran je septembra 2017. godine na internom konkursu, a bio je i pomoćnik ministra MUP-a i ima čin generala.

Dragan Kujundžić Foto: Mup Srbije

Kujundžić je u MUP-u zaposlen od 1991. godine, 2003. godine je izabran za pomoćnika načelnika tadašnje Službe generalnog inspektora Resora javne bezbednosti MUP Republike Srbije. U Sektoru unutrašnje kontrole je obavljao poslove šefa Odseka-Centra Beograd, načelnika Odeljenja za koordinaciju rada Centara, zamenika načelnika Uprave unutrašnje kontrole policije i zamenika načelnika Sektora. Završio je više različitih kurseva iz nadležnosti MUP, a bio je učesnik i više međunarodnih konferencija, seminara i okruglih stolova iz oblasti unutrašnje kontrole rada policije i suzbijanja korupcije.

Za razliku od Kujundžića koji je većinu svog radnog veka proveo u unutrašnjoj kontroli, Svetozar Radić, njegov naslednik na mestu načelnika SUK-a bio je zamenik šefa kabineta ministra Stefanovića. To je upravo iznenadilo mnoge, imajući u vidu da se ne dešava često da neko iz kabineta ministra prelazi na funkciju načelnika u SUK-u.

Slučaj Ivan Ristić

Ivan Ristić, doskorašnji prvi pomoćnik direktora policije Vladimira Rebića prekomandovan je krajem avgusta u PU Pirot, na mesto načelnika, iako se isprva spekulisalo da je otišao u Niš, potvrdila su dva izvora našeg portala.

Ivan Ristić Foto: Rts/Printscreen

Kako je pisao nedeljnik „Vreme„, iskusni policajci kažu da je stvarni direktor policije upravo Ristić „jer da je on direktni eksponent ministra dr Nebojše Stefanovića“. Nakon odlaska državne sekretarke Dijane Hrkalović, koja mu je navodno bila konkurencija, Ristić je postao „broj jedan“. Bio je u poslednjoj generaciji regruta JSO, potom je prebačen u SAJ jer se nije iskompromitovao u Jedinici, a kasnije je dobio zadatak obezbeđenja američkog ambasadora, što je radio vrhunski i profesionalno.

Sa dolaskom SNS na vlast, Ristić prelazi za šefa obezbeđenja tadašnjeg predsednika Skupštine Srbije Stefanovića a kada je Stefanović postao ministar unutrašnjih poslova, Ristić je od šefa njegovog obezbeđenja avanzovao u šefa kabineta (zamenik je bila Dijana Hrkalović), da bi potom 2016. iznenada bio sklonjen na mesto pomoćnika direktora policije.

Izvori nedeljnika Vreme iz MUP-a sa juga Srbije tvrdio je da je to bilo zbog migrantske krize, ali i prevoza izbeglica sa Bliskog istoka, odnosno privilegija jednog privatnog prevoznika iz Beograda koju je država plaćala. U to su, navodno, bili umešani jedan tadašnji ministar (ne unutrašnjih poslova) i jedan od sadašnjih policijskih funkcionera.

„Cela stvar je zataškana i Ristić se „utopio“ u novu funkciju, a „zvezda koja je zasijala“ u MUP postala je tada Dijana Hrkalović. Ristić je, tvrde ti izvori, pokazujući mutne fotografije sa nedavnih protesta ispred Skupštine, predvodio policijske (ili parapolicijske) trojke. Osoba sa fotografije stvarno podseća likom i stasom na Ristića, ali to nije moguće utvrditi bez policijskih snimaka. Kao što Stefanović nikad nije ništa mogao da naredi Dijani, tako ni Rebić ništa ne može Ristiću“ objasnio je izvor nedeljnika Vreme.

Prebacivanje Ristića u Pirot iznenadilo je mnoge, koji su postavili pitanje zašto je on prebačen. Međutim, s obzirom na probleme sa migrantima i blizina Dimitrovgrada, odakle dolaze migranti iz Bugarske, ali i navoda izvora nedeljnika Vreme, ovaj prelazak sa mesta u kabinetu direktora do načelnika PU Pirot, ima smisla.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je krajem 2019. godine da je Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Srbije, u maju 2019. godine posetio italijansku fabriku oružja „Bereta“ kao jedan od trojice predstavnika firme GIM, a da je delegaciju MUP-a predovdio upravo Ivan Ristić.

PU Novi Sad

Još jedan zamenik direktora policije Vladimira Rebića, „prekomandovan“ je i postavljen za načelnika PU Novi Sad. U pitanju je Slobodan Malešić koji na mestu prvog čoveka policije drugog najvećeg grada u Srbiji došao na mestu Milorada Šušnjića, koji je smenjen početkom septembra u tajnosti.

Slobodan Malešić Foto: Mup Srbije

Zašto je Šušnjić smenjen, ali i zašto je Malešić, iz kabineta ministra došao na poziciju prvog čoveka policije u Novom Sadu, vrh policije nije objasnio. Nezvanično se moglo čuti da je jedan od razloga bio i snimak brutalnog prebijanja iz Novog Sada, a o kome se saznalo tek 19 dana kasnije. Šušnjić je navodno postavljen na predlog i insistiranje Dijane Hrkalović.

Sa druge strane, Malešić je prošle godine unapređen u čin generala, a navodno je kum Zvonka Veselinovića sa Kosova.

Nedeljnik Vreme pisao je da je Malešić čovek sa završenom Policijskom akademijom, koji je imao klasičan razvojni put u karijeri sve dok 2004. godine nije postao šef obezbeđenja tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića. Svoj posao je, kažu, radio profesionalno, čak i dolazio u sukob sa Jočićem kad nije dozvolio da neki ministrovi prijatelji, zemljaci iz Crne Gore, uđu kod njega sa pištoljem za pojasom.

Nakon smene vlasti, Malešić je prebačen u Upravu saobraćajne policije, za Rebićevog zamenika.

Foto: TANJUG / TARA RADOVANOVIC / an

Kad je 2014. godine imenovan Rebić za direktora policije, Malešić je postavljen za načelnika Uprave saobraćajne policije, a onda je marta 2016. postavljen za načelnika u PU Kragujevac gde se zadržao do polovine septembra te godine kad je postavljen za Rebićevog pomoćnika.

General Malešić u kabinetu direktora bio je zadužen za posebne jedinice policije i pregovore sa sindikatima, a na Šušnjićevo mesto dolazi, kako tvrde poznavaoci prilika, bez iskustva u poslovima opšte nadležnosti. Postavljanje Malešića iznenadilo je mnoge i zbog toga što je ostalo pitanje da li je moguće da na teritoriji Novog Sada, ali i Vojvodine, nema policajca koji bi mogao da obavlja posao načelnika, već je za to morao da bude doveden čovek iz kabineta.

Smena Darka Lukovića

Početkom avgusta smenjen je šef Odseka za borbu protiv korucije pri Odeljenju za organizovani privredni kriminal u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Darko Luković.

Darko Luković Foto: Medija centar

On je navodno važio za čoveka od poverenja Stefanovića, a u MUP je došao iz BIA, 2014. godine. Luković je, kako je pisao Direktno, prebačen u odeljenje koje se bavilo ilegalnim praćenjem novinara i građana, a u decembru 2014. je udaljen iz Odeljenja za bezbednost posle izbijanja skandala oko praćenja novinara. Prvo je prebačen u Upravu granične policije, pa je nekoliko meseci kasnije upućen u Službu za specijalne istražne metode (SSIM).

Polovinom 2015. godine Dijana Hrkalović premestila je Lukovića u SBPOK, koji je tim transferom postao inspektor u Odeljenju za privredni kriminal.

Ovom smenom, Lazović je kako pričaju naši izvori, prebačen u SIV tri, kao i neki generali koji su penzionisani, a koji imaju ugovore, gde se između ostalog nalaze i smenjeni Kujundžić, koji ima još tri godine da radi po ugovoru iako je u penziji, ali i njegov prethodnik na mestu prvog čoveka SUK-a Miloš Oparica. Oni su sada savetnici ministra Nebojše Stefanovića, a ukoliko novi ministar ne bude želeo da ih prihvati, oni će biti penzionisani, što će biti posebno zanimljivo ispratiti da li će do smena i doći.

Foto: N1

Inače, po svemu sudeći, ministrovanje u policiji Nebojše Stefanovića, čini se, više je bilo posvećeno kadriranju, i stavljanje „svojih“ ljudi na ključnim mestima, nego borbe protiv kriminala.

Što se smena u policiji tiče, zanimljivo je da je početkom septembra smenjen i Dejan Milenković, navodno bliski saradnik bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, sa mesta načelnika Službe za posebne istražne metode, koja deluje u okviru UKP-a. Međutim, u javnosti je ostalo nepoznato ko je došao na njegovo mesto, kao i to gde je on premešten.

Promena kadrova i postavljanje novih je, prema jednom izvoru našeg portala, navodno bilo i u UKP za Beograd, Žandarmeriji, Službi za granicu, službi za strance, unutrašnje granične prelaze, nekim odsecima, ali do potvrde da je to zaista tako, naši novinari nisu uspeli da potvrde iz još nekog izvora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare