Ana Brnabić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić u Narodnoj skupštini izložila je u nešto više od sat vremena, svoj ekspoze za rad nove Vlade. U njemu je najviše vremena posvetila borbi protiv korona virusa, ekonmskim aspektima, spoljnoj politici i digitalizaciji.

Prethodno, predsednik Skupštine Ivica Dačić sazvao je za danas prvu posebnu sednicu parlamenta, sa jednom tačkom dnevnog reda – izbor Vlade i polaganje zakletve premijera i članova Vlade Srbije. Početak sednice zakazan je za 10 sati, najavljeno je iz Skupštine Srbije.

11: 41 Trostruka čast i aplauz

Mandatarku je pred sam kraj ekspozea malo omela tehnika – mikrofon se isključio nekoliko puta dok je govorila o tome kolika joj je čast da bude na čelu Vlade. Nakon toga, aplauzom je okončano izlaganje ekspozea, a predsednik Skupštine Dačić je rekao da on nije isključivao tehniku.

11: 40 Vlada proevropska, ali čuvamo dobre odnose sa Rusijom i Kinom

„Vlada koju predlažem je proevropska. Ona treba da ubrza EU integracije, reformiše proavosuđe. U skladu sa tim, upućena je inicijativa za izmenu Ustava, kojim će se obezbediti nezavisno pravosuđe, nezavisno od svih političkih uticaja, ali i efikasnije i odgovornije prema građanima“, rekla je mandatarka.

Govoreći o spoljnoj politici Vlade, mandatarka je rekla da će Srbija nastaviti da gradi dobre odnose i sa Rusijom i Kinom, ali i prijatlejima poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Indije, zemljama Latinske Amerike,

„Ali, hoćemo i sve bolje odnose sa SAD“, rekla je Brnabić.

U regionu, Srbija će brinuti o statusu Srba u komšijskim zemljama, njihovom pravu na svoj jezik, versku pripadnost i kulturu.

11: 30 Digitalizacija i reforma javnih preduzeća

Mandatarka je govorila i o razvoju turizma (prekinutom pandemijom korona virusa), kulturi (bez kojeg nema napretka, kako je rekla) i ekologiji, kojoj je posvetila zanačajno vreme, govoreći o prečišćavanju otpadnih voda i o problemu 3.500 smetlišta rasutih po teritoriji Srbije.  Mandatarka je govorila i o eksploataciji litijuma i pokretanju proizvodnje električnih baterija i hibridnih automobila. Efikasna i odgovorna državna uprava i njena digitalizacija, kao i reforma javnih preduzeća, bili su takođe jedan od fokusa ekspozea.

11:10 Vinogradi, protivgradna zaštita, veštačka inteligencija

Mandatarka je govorila i o ulaganju u poljoprivredu, koja je jedna od glavnih krivrednih fokusa Vlade. Posebni izazovi su dalja  elektrifikacija poljoprivrednih domaćinstava, automatizacija protivgradne zaštite, prelaz poljoprivrednog u prehrambeni sektor. Mandatarka je govorila i o nužnosti usvajanja strategije za vinarstvo i vinogradarstvo.

Posebnu pažnju posvetila je razvoju veštačka inteligencija i strategiji razvoja veštačke inteligencije. Softver i hardver strategija veštačke inteligencije, naglasila je.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

11:00 Reč-dve i o kvalitetnom internetu u selima

Mandatarka Brnabić govorila je i o saradnji sa dijasporom, olakšicama koje će im Vlada pružiti, infrastrukturnim projektima, naročito izgradnji objekata u domenu nauke i obrazovanja.

„Ekstremno je važna telekomunikaciona struktura u Srbiji. Trebaju nam digitalni putevi – kvalitetan internet u svakom selu“, rekla je Brnabić, koja je u ovom segmentu govorila i o intelektualnoj svojini, inovacijama i patentima kao šansi za Srbiju.

Privatni sektor, smatra mandatarka, ne ulaže dovoljno u istraživanje i razvoj.

10:45 Moramo zaštiti predsednika Vučića

„Obraćam se bezbednosnim službama – moramo se baviti bezbednošću predsednika Vučića, koji je pokrenuo rat protiv mafije. Ali svaki dan sveodočimo najmonstruoznijm napadima na predsednika, sa ciljem da ga dehumanizuju, i do te mere da svaki napad bude očekivan i normalan i razumljiv. Finansijska moć onih koji ovo rade je ogromna, zato naša energija mora biti mnogo veća. Ovo ću i lično shvatiti kao svoj zadatak, borba protiv svih laži koje plasiraju protiv njega i njegove porodice“, rekla je mandatarka,

10:38 Politički izazovi: Ne odustajemo od Zajednice srpskih opština

Brnabić je govorila i o političkim izazovima koji stoje pred novom Vladom, apostrofirajući dijalog sa Prištinom.

„Od Zajednice srpskih opština nećemo dustati – držimo našu reč. Koordiniraćemo poteze sa predsednikom Vučićem i našim narodom na Kosovu“, rekla je Brnabić.

Prethodno, mandatarka je govorila o prioritetima u zdravstvu: izgradnji klinike Tiršova 2, rastu plata, digitalizaciji zdravstva – jedinstvenom elektronskom zdravstvenom kartonu za sve građane.

10:30 Šest ciljeva Vlade

Mandatarka je iznela i šest osnovnih ciljeva nove Vlade: borbu protiv kovida 19 i očuvanje zdravstva; očuvanje interesa srpskog naroda na Kosovu; sveobuhvatni rat protiv mafije; očuvanje nezavisnosti i vladavine prava; evropski put; ekonomsko jačanje Srbije.

10: 23 Ekonomija u fokusu

Pad nezaposlenosti, ekonomski rast, rast prosečnih zarada, poboljšanje kreditnog rejtinga – to su fokusi prvog dela izlaganja ekspozea mandatarke Brnabić.

„Iako je došlo do povećanja javnog duga, zbog krize uzrokovane korona virusom, ponosna sam što smo uspeli da održimo nizak nivo javnog duga“, rekla je ona.

10:15 Drugi put imam ogromnu čast…

Mandatarka Brnabić počela je izlaganje ekspozea nove Vlade. Na samom početku rekla je da joj je velika čast što po drugi put ima mogućnost da formira Vladu.

„Počeli smo da radimo, prestali smo da kukamo“, rekla je Brnabić. Ona je dodala da se „plate i penzije kontinuirano povećavaju“, te da će stopa rasta „verovatno biti najveća u čitavoj Evropi – na ponos svim građanima“.

9:50 Stigli i ministri Mali, Kisić, Vulin…

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poslanici, ali i budući (i sadašnji) ministri stigli su u Narodnu skupštinu. Reporteri Nova.rs fotografisali su na ulazu u Parlament minitre Vulina, Malog, novu ministarku Kisić Tepavčević…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare