Udruženje građana Eko straža najavilo je da će naredni protest ispred zgrade RTS u Beogradu biti održan u nedelju, 1. septembra u 19 časova zbog “neadekvatnog” izveštavanja o ekološkom aktivizmu u Srbiji.

Prvobitni protest ispred zgrade RTS bio je zakazan dan ranije, ali je skup morao biti pomeren zbog najavljenog koncerta Bajage i Instruktora. Kako kažu iz Eko straže, na protestu će se tražiti da se Javni servis otvori za glas ekoloških aktivista da ispričaju svoju verziju dešavanja u prethodne četiri godine, a pogotovo u poslednje dve nedelje.

Podsetimo, samo iz ove organizacije bilo je privedeno pet aktivista, čiji su telefoni i laptopovi oduzeti i kojima su pretresali domove “i to sve na osnovu zloupotrebe zakonskih ovlašćenja i pravosudnog sistema radi siledžijskog raskusuravanja”.

Među njima je i Aleksandra Bulatović, koja je u subotu privedena na informativni razgovor u čačanskoj policiji.

Aleksandra Bulatović Foto: N1

Tim povodom, Bulatović je izjavila sledeće:

“Eko straža priprema registar tužilaca i sudija koji su zloupotrebili svoja prava u vršenju službene dužnosti i to ćemo dostaviti Savetu Evrope, ekološkim i organizacijama za ljudska prava, sa zahtevom da se prema njima preduzmu sankcije dok oni ne budu procesuirani u okviru tranazicione pravde“.

Takođe, Eko straža je na svom Instagram profilu saopštila da će ovaj protest biti drugačiji od ostalih, tačnije da ga organizuju aktivisti zajedno sa svojim porodicama.

“Pre nego što nastavimo da se borimo protiv Rio Tinta, Dandija, čestičnog zagađenja ili bilo kog drugog ekološkog problema (i ne samo ekološkog jer vas podsećamo da je za isto delo kz 309 rušenje ustavnog poretka privedeno 40 učesnika postizbornih denonstracija), moramo da obranimo sve aktiviste koji se bore za za zemlju, vodu, vazduh, demokratiju i vladavinu prava”, saopšteno je iz Eko straže i dalje navedeno:

“Donosioci odluka sem hapšenja u javnosti pokušavaju da plasiraju opasne laži da su aktivisti agenti stranih država (i ako Nepomenik na kaže niti KO niti KOJIH), tako da sem slobode ugroženi su nam i životi jer vladajuća kasta aktivistima iscrtava mete”.

Podsetimo, protest protiv iskopavanja litijuma bio je održan 10. avgusta u Beogradu. Osnovna poruka tog skupa bila je „Rio Tinto – neće kopati“.

Ekološka udruženja su taj protest organizovala na dan isteka roka od 40 dana, koji su postavili Vladi Srbije za usvajanje Zakona o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare