Koalicija „Srbija protiv nasilja“ organizovala je večeras u Nišu protest „Računajte na nas, branićemo svaki glas“ ispred zgrade Skupštine grada u znak podrške građanima Beograda koji zahtevaju ponavljanje izbora zbog izborne krađe.

Predstavnik Demokratske stranke Srđan Milivojević, narodni poslanik Narodne stranke Đorđe Stanković i građanski aktivista Danijela Vujošević istakli su da izbori održani 17. decembra moraju da se ponište na svim niovima zbog izborne krađe, a da odgovorni za krađu moraju da odgovaraju pred zakonom.

Predstavnik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da koalcija „Srbija protiv nasilja“ ne pristaje ni na kakve pogodbe, već zahteva ponavljanje izbora.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Tražimo poništavanje svih izbora i ne pristajemo na ponudu koju nam je danas dala filijala službe Državne bezbednosti, da neće podržati Vučića da bi se dogodili novi izbori. Novi izbori desiće se zato što su uhvaćeni u izbornoj krađi. Mi ne želimo da pregovaramo oko našeg dostojanstva. Briga nas sa kim će Nestorović. Uhvaćen si u krađi i tražimo nove izbore, a za krađu slede krivične prijave i krivična odgovornost. Nema novih izbora po pravilima mafije“, poručio je Milivojević.

On je kazao da protesti opozicije ne predstavljaju nikakvu borbu opozicije za procente i mandate.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Vratićemo mandate, nećemo u lažnu skupštinu. Ovo je borba za esencijalno ljudsko dostojanstvo, za pravdu, slobodu, istinu. Nije sramota biti siromašan u Vučićevom „zlatnom dobu“. Sramota je prodati svoje dostojanstvo za 3.000 dinara, a ima ljudi koji su prodali svoje dostojanstvo za taj novac“, kazao je Milivojević.

On je izjavio da su međunarodni posmatrači koje je zvao režim Aleksandara Vučića rekli da je ovo najveća krađa u istoriji višestranačkih izbora na tlu Evrope.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Imam poruku za one iz sveta koji su rekli da su ovo najgori izbori kojima su prisustvovali. Uradite ono što je do vas, a mi ćemo ono što je do nas“, kazao je Milivojević.

On je podsetio da je koalicija „Srbija protiv nasilja“ pobedila na izborima u niškoj opštini Medijana i rekao da je ta opština „kremen kamen“ niške Tvrđave o koju je Aleksandar Vučić polomio zube.

Đorđe Stanković poručio je okupljenim građanima Niša da je veoma bitno da budu solidarni sa građanima Beograda, jer od toga zavisi kako će izgledati svi budući izbori, uključujući lokalne koji će vrlo skoro biti u Nišu.

Đorđe Stanković Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„U Beogradu je očigledno došlo do prevare na izborima. Samo na jedan dan, da bi glasali u Beogradu, preseljeno je 40.000 ljudi. Da li ćemo dozvoliti izbornu prevaru? Da li ćemo dozvoliti da na proleće ovde u Niš, zbog glasanja, presele Leskovčane ili dovoze turiste iz Republike Srpske, Bugarske, Makedonije“, zapitao je Stanković.

On je istakao da „Srbija protiv nasilja“ zahteva da u Beogradu glasaju Beograđani, a u Nišu Nišlije.

Građanski aktivista Danijela Vujošević kazala je da su izbori pokradeni, a izborna volja građana prekrojena.

Danijela Vujošević Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Svedoci smo nikada veće izborne krađe. Vlast pokušava da nam poruči da naš glas ništa ne vredi. Tu su se prešli. Nišlije nikada nisu ćutale. Pošto niste hteli naš glas na papiru, čućete ga na ulici. Nije im bilo dovoljno što su ukrali doktorate, diplome i institucije. Oni su otišli korak dalje, a umesto da priznaju izbornu krađu aktuelna vlast targetira studente koji su ustali protiv krađe, prikazujući njihove fotografije iz ličnih dokumenata“, izjavila je Vujošević.

Vujošević je kazala da će zato nabrojati imena „članova kriminalne organizacije koja nam je ukrala državu“.

„To su javna tužiteljka Zagorka Dolovac, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, predsednik RIK-a, član Srpske napredne strane Vladimir Dimitrijević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović i zaštitnik građana Zoran Pašalić“, izjavila je Vujošević.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ona je kazala da su ovlašćeni predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ predali danas zahtev Gradskoj izbornoj komisiji zahtev za uvid u birački spisak.

„Proveriće da li su fantomski glasači i u Nišu glasali na izborima. Nakon protesta, oni će otići da izvrše uvid u biračke spiskove. Tako nastavljaju borbu za svaki naš glas“, istakla je Vujošević.

Organizatori protesta najavili su nova okupljanja zbog izborne krađe, a skup je završen skandiranjem „lopovi, lopovi“.

BONUS VIDEO: Milivojević na protestu u Nišu: Pitamo Bilčika – koliko je dozvoljeno da se pokrade na izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar