Ako vozite pod dejstvom alkohola i narkotika sigurno ćete krivično odgovarati, osim ukoliko niste član SNS i kum predsednika države. I ne samo to. Nadležni organi vas neće pozvati ni na informativni razgovor, niti će vas procesuirati ukoliko vam kriminalac pokloni sat od 17.000 evra ili ako vas optuže da pripremate ubistvo predsednika, a uz to ste zaradili i više od 600 miliona evra. Sve ovo možete ako ste miljenik vlasti, visoki funkcioner stranke i čovek od poverenja šefa države. Sve to im je dozvoljeno jer se njihove optužbe čuvaju u fioci ili isključuju iz sudskih spisa ako se to nekome ne dopada.

Samo u poslednjih nekoliko dana bilo je dovoljno materijala da bi se postavilo pitanje da li insitucije u Srbiji rade svoj posao ili se selektivno primenjuju zakoni? Po principu „ko je sa nama, ne diramo ga“.

Tokom prošle nedelje priveden je predsednik Vojnog sindikata Novica Antić koji se tereti za proneveru novca, a sada su pojavile informacije da je ruski agent.

Novica Antić Foto:Nova.rs

Poznat kao kritičar stanja u vojsci, Antić nije bio miljenik aktuelnog ministra odbrane i visokopozicionirah nadređenih u njegovoj struci. U kratkom roku je priveden, pa pušten i na kraju ponovo priveden. I on nije jedini koji je u prethodnom periodu kritikovao vlast, pa priveden. Na toj listi su odavno studenti, aktivisti, političari.

S druge strane, ima i onih za koje zakoni ne važe ili se selektivno primenjuju. U toj kategoriji nalaze se članovi SNS, naprednjaci koji su bili u najužem rukovodstvu ili su bliski vrhu države.

Aleksandar Vučić SNS izborni štab Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ako je kraj prošle nedelje protekao u znaku privođenja sindikalca Antića, početak ove sedmice obeležila je informacije da je Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu saopštilo da neće krivično goniti kuma predsednika Aleksandra Vučića Nikolu Petroviča.

On je pre gotovo godinu dana pod dejstvom alkohola i narkotika izazvao saobraćajnu nesreću na Dedinju, ali će odgovarati samo prekršajno. Kako su naveli, nije utvrđeno da je u trenutku udesa bio pijan ili drogiran.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

S druge strane, policajka Katarina Petrović svojevremno je obelodanila javnosti izveštaj sa uviđaja nesreće na kojem se može videti da je Petrović u trenutku udesa imao 0,41 promil alkohola u krvi i da je bio pozitivan na kokain.

Po svemu sudeći, on će zakonski biti tretiran kao da nije vezao pojas ili da je prešao na crveno svetlo na semaforu.

Nova radna nedelja donela nam je još jednu informaciju. Ovoga puta redakcija KRIK objavila je da je još 2022. godine policija u krivičnoj prijavi pomenula Nebojšu Stefanovića i načelnika BIA Marka Parezanovića za pomaganje kriminalcu Darku Šariću.

darko

Stefanović je, prema istrazi, Šariću dodelio dvojicu svojih saradnika iz policije da pomažu klanu, ali je i lično dostavljao poverljive informacije ovoj grupi. Od Šarićeve grupe dobio je sat koji vredi 17.000 evra, otkrivaju poruke koje su kriminalci razmenjivali.

Ipak, ova informacija nije se našla u tekstu optužnice. Stefanović, koji je inače bivši ministar odbrane i policije, te bio čovek od najbližeg poverenja Aleksandra Vučića, dovođen je i u vezu sa prisluškivanjem šefa države.

Nebojša Stefanović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Sve to je prošlo. Režimski tabloidi skinuli su ga sa naslovnih strana, a uprkos odnosu stranačkih kolega prema njemu, ostao je u SNS.

Sada je jedan od glavnih operativaca u stranci, a na njegovoj Fejsbuk stranici piše da je član Predsedništva te partije. O njegovom proceusiranju odavno se ne priča.

Kokeza navodno ukrao 600 miliona, Dijana Hrkalović abolirana

Nije ovde okončan spisak onih naprednjaka i ljudi od poverenja vlasti koji su najpre optuživani, da bi zatim njihovi slučajevi završili „na dnu fioke“.

Slavišu Kokezu, bivšeg funkcionera SNS i predsednika Fudbalskog saveza Srbije provladini tabloidi optužili su ga da je učestvovao u aferi prisluškivanja predsednika države i da je zaradio 640 miliona evra.

Slaviša Kokeza Foto:AP Photo/Darko Vojinovic

Nakon saslušanja zbog navodnih veza sa klanom Veljka Belivuka i ostavke u Fudbalskom savezu Srbije 2021. godine, Slaviša Kokeza se povukao iz javnosti. Kokezi se od tada gubi svaki trag, a prema nezvaničnim informacijama nalazi se u inostranstvu.

S druge strane, firme koje se dovode u vezu sa njim dalje rade „punom parom“.

PROČITAJTE JOŠ:

Od njega, ni o njemu, se reč nije mogla čuti gotovo dve godine. Iako mu se na teret stavlja saradnja sa klanom Veljka Belivuka, ali i izvesna uloga u aferi prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog čega je i saslušavan u SBPOK februara prošle godine. Iako se protiv njega vodi i predistraga u vezi sa određenim transakcijama u FSS, ali i o navodima o nameštanju utakmica.

Novi politički život dobila je i bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović, koja je optuživana da je imala bliske veze sa članovima kriminalnih grupa, a da je otkaz u MUP-u dobila jer je „na odmor u Izrael otišla sa članom kavačkog klana i vođom navijača Partizana sa Karaburme“.

Dijana Hrkalović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tužilaštvo za organizovani kriminal saslušalo ju je zbog trgovine uticajem, ali je ona negirala krivično delo. Danas je formalno bez funkcije, ali se često može videti na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, gde zdušno brani politiku predsednika Aleksandra Vučića.

Na tim televizijama čest je gost i Predrag Koluvije, optužen da je bio vlasnik „Jovanjice“ – najveće fabrike za proizvodnju marihuane o ovom delu Evrope.

U međuvremenu Koluvija tvituje, priča o konoplji i uživa u slobodi.

Ovde nije kraj spisku onih koji su bliski vrhu države i SNS, poput Milana Radoičića čiji slučaj od jesenas stoji u fioci tužilštva.

Te fioke sve su punije, ali slučajevi tapkaju u mestu.

BONUS VIDEO: Dijana Hrkalović: Naprednjački džoker iz sudske hronike 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare