Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs; Amir Hamzagic/ATAImages; TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE, B.P./ATAImages

Pre skoro tri godine u Srbiji je pokrenuta jedna u nizu afera, kako neko, i to iz "službe" prisluškuje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Krenule su da pljušte gromoglasne tirade, međusobne optužbe za zaveru, zaklinjanje na vernost vođi, a pominjani su čak dokazi. Ipak, danas, tri godine kasnije maltene ništa se ne zna o aferi koja ja zatresla sam vrh države jer je predistraga i dalje u toku.

Bila je to nedelja, dan kada ima manje događaja, kada većina institucija ne radi, i baš tada je stigla vest koja je uzdrmala državni vrh. Tadašnji ministar policije Aleksandar Vulin, tog 7. marta 2021., saopštio je javnosti uznemirujuću vest da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisluškivan.

Pročitajte još:

„Imena visokih funkcionera MUP-a koji su dobijali transkripte nelegalno prisluškivanih razgovora predsednika Aleksandra Vučića dostavljena su Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje treba da kvalifikuje krivično delo“, izjavio je tadašnji ministar policije Vulin.

Među državnim službenicima i članovima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) počelo je komešanje i krenule su da pljušte međusobne optužbe, po principu „ako ne znam ko jeste, da kažem da ja nisam“.

Vreme je prolazilo, a novih informacija o aferi nije bilo, sve je ostalo na rečima.

Ipak, u junu 2022. godine stvari su, makar verbalno, dostigle usijanje, pre svega na relaciji bivših najbližih saradnika, nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i državne sekretarke MUP Srbije u Stefanovićevom mandatu, Dijane Hrkalović.

Aleksandar Vučić Foto: Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prvo je Hrkalovićeva napala Nebojšu Stefanovića da je protivpravno čitao transkripte telefonskih razgovora Vučića i članova njegove porodice, kao i da je narediio da mu donose transkripte prisluškivanih razgovora.

Ni Stefanović nije ostao dužan svojoj bivšoj državnoj sekretarki, pa ju je optužio da je imala bliske veze sa članovima kriminalnih grupa, a da je otkaz u MUP-u dobila jer je „na odmor u Izrael otišla sa članom kavačkog klana i vođom navijača Partizana sa Karaburme“. Kao jednog od inspiratora napada na njega, označio je advokata i visokog funkcionera SNS Vladimira Đukanovića.

Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Na kraju je morao da interveniše i prisluškivani predsednik Srbije, koji je prekinuo javno prepucavanje dvoje nekadašnjih najbližih saradnika, rekavši da ne želi da se bavi spekulacijama kada je reč o slučaju „prisluškivanje“. Pri tome je predsednik Vučić izneo zastrašujući podatak da je prisluškivan 1.600 puta.

Da sve ne bi prošlo bez, makar formalne, istrage ovog skandala potrudio se Sektor unutrašnje kontrole MUP Srbije koji je saslušao Stefanovića i Hrkalović.

Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Sve se to dešavalo davno, pre tri godine, a javnost, ali i državni funkcioneri, gotovo da su potpuno zaboravili na aferu. Postavlja se pitanje šta se danas dešava sa aferom „prisluškivanje“, kao i da li su srpski istražni organi bilo šta ustanovili prethodnih godina.

Portal Nova.rs pokušao je da sazna dokle se stiglo sa istragom, a iz Javnog tužilaštva za organizovani kriminal kratko su nam samo rekli da je i dalje u toku preidstraga.

Opravdano se nameće pitanje i kako je moguće da pune tri godine nadležni organi nisu ustanovili kako je došlo do prisluškivanja predsednika, što predstavlja udarac na državu.

Prethodnih godina pojavljivale su se informacije i da je Vučić slučajno upao na mere, odnosno tokom razgovora sa ljudima koji su prisluškivani. Ipak, sve ove informacije ostale su na nivou nagađanja, s obzirom da se zvanični organi gotovo nijednom, od izbijanja afere, nisu oglasili o ovom slučaju.

A gde su danas akteri afere?

Čovek koji je podneo „dokaze“ o prisluškivanju, Aleksandar Vulin, u međuvremenu je iz MUP otišao u BIA, na mesto direktora, ali se nedavno „žrtvovao“ za Srbiju i podneo je ostavku na to mesto, pošto se našao pod sankcijama SAD.

Aleksandar Vulin Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Sa dokazima o prisluškivanju koje je priložio Vulin se, čini se, takođe ništa nije desilo.

Nebojša Stefanović, koji je optuživan od strane bivših saradnika da stoji iza svega, poslednji put se pojavio u javnosti nedavno u Leskovcu, kao funkcioner SNS-a, koji je došao da obiđe Gradski odbor te stranke i pozove Leskovčane da odu u Vranje i dočekaju predsednika Republike.

Dijana Hrkalović, čini se, manje brine za sudski postupak koji se vodi protiv nje zbog trgovine uticajem, a više o sudbini inspektora Slobodana Milenkovića, zvanog Mali Senta, koji je otkrio “Jovanjicu”, a po kome redovno osipa paljbu na društvenim mrežama.

Sa druge strane, i nekadašnji direktor Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slaviša Kokeza dovođen je u vezu sa aferom prisluškivanje. On se nakon optužbi za prisluškivanje, ali i saradnju s klanom Belivuk, potpuno povukao u medijsku ilegalu i dao ostavku. Od ostavke spekulisalo se čak i da nije u Srbiji, a ono što je izvesno jeste da se ne pojavljuje u javnosti od marta 2022. godine.

BONUS VIDEO: Šta je ostalo iza Vulina od BIA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar