Dušan Nikezić. Emisija Utisak nedelje
Dušan Nikezić Foto: Ivan Dinić/Nova S

"Ana Brnabić je u Skupštini potvrdila da nije ni stručna, ni sposobna za premijersku funkciju, pošto je i treći mandat započela iznošenjem lažnih podataka", kaže Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP). On ističe da je Brnabić iznela čak pet laži kojima je, prema njegovim rečima, odgovornost za katastrofalnu ekonomsku poziciju Srbije svali na Vladu koja je svoj mandat okončala pre više od 10 godina.

„Nije tačno da su zdravstveni radnici bežali iz Srbije pre 2012. godine, pošto je, prema zvaničnoj statistici, broj zaposlenih u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti od 2002. do 2012. godine porastao sa 166 hiljada na 169 hiljada. Tek nakon vašeg dolaska na vlast su medicinari krenuli masovno da beže, pa je do epidemije korona virusa njihov broj pao na samo 155 hiljada“, kaže Nikezić.

Dodaje da nije tačno ni da je osnovna plata lekara 1.020 evra.

„Osnovnu platu lekara je lako izračunati, pošto je samo potrebno pomnožiti osnovicu i koeficijent za obračun plate za doktora medicine i dobićete 95.891 dinara. To je osnovna plata za koju već tri godine zahtevamo povećanje na 120 hiljada dinara“, kaže Nikezić.

On ističe i da prosečna plata 2011. nije bila 331, već 372 evra, što je 10 puta više nego 2000. godine, ali ono što je mnogo važnije, ističe Nikezić, je to što je plata bila 9 odsto viša nego u Rumuniji.

„Sve plate u Evropi i svetu su rasle u poslednjih 10 godina, ali je problem što su plate u drugim zemljama rasle brže nego u Srbiji, pa je danas plata u Rumuniji 25 odsto viša nego u Srbiji“, kaže Nikezić.

PROČITAJTE JOŠ

Prema nejgovim rečima, još manje je tačno da je minimalna plata bila 14.000, pošto je u maju 2012. bila 21.160 dinara, što je 51 odsto više, a ta minimalna plata nije povećana do 2017. godine.

Konačno, Ana Brnabić i za podivljalu inflaciju pokušava da prebaci odgovornost na prethodnu Vladu, a dobro zna da se 2017. godine za hiljadu dinara moglo kupiti po kilogram junetine, brašna, krompira, kupusa i po litar ulja, mleka i jogurta. Danas je za to potrebno dve hiljade dinara.

„I to je jedini bitan podatak u vezi sadašnje inflacije i svojevrsna potvrda premijerkine izjave da bi sa minimalnom zaradom od 40.000 dinara preživela samo nekoliko dana“, kaže Nikezić.

Zaključuje da, kada premijerka pokušava da odgovornost za katastrofalnu ekonomsku poziciju Srbije svali na Vladu koja je svoj mandat okončala pre više od 10 godina, „jasno je da nije ni stručna ni sposobna da obavlja najodgovorniju funkciju u zemlji“.

BONUS VIDEO Marinika Tepić o skrivanju Ane Brnabić i starim brigama nove Vlade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar