Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Brisel i najmoćnije članice EU moraju jasno da poruče vlastima Srbije da država u kojoj su nepristrasni međunarodni posmatrači prijavili toliko izbornih nepravilnosti ne može da ima izglednu šansu da se pridruži evropskoj porodici, izjavio je nemački profesor Franc-Lotar Altman.

Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, rekao je za Demostat da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće ispuniti zahteve građana koji protestuju, a neće prihvatiti ni posredovanje Zapada, već će ponoviti tvrdnje da su zapadni interesi „potpirili proteste“.

„Jedina poluga koja ostaje jeste gledište Evropske unije, a ovde Brisel i najveće evropske prestonice moraju vrlo jasno da poruče da država u kojoj su nepristrasni međunarodni posmatrači prijavili toliko falsifikata, nepoštenih izbornih kampanja, pa čak i fizičkih napada tokom izbora, ne može da ima kredibilnu šansu da se pridruži porodici EU“, kazao je Altman.

On je ocenio da će Vučić „ponovo igrati na rusku i kinesku kartu, jer zna da glavne zemlje EU i dalje smatraju Srbiju najvažnijom zemljom na Zapadnom Balkanu“.

„A ako međunarodna zajednica, odnosno zapadne zemlje, pokušaju da podrže građane koji protestuju, Vučić će to iskoristiti kao još jedan argument da je Zapad sve organizovao“, naveo je.

Upitan na koji način bi moglo da bude organizovano međunarodno posredovanje i da li bi u takav proces trebalo da bude uključen OEBS, Altman je rekao da je „prilično skeptičan prema posredovanju međunarodne zajednice“.

„OEBS je postao veoma slaba institucija, iako je i dalje pouzdan izvor informacija o posmatranju izbora. Naravno, biće neformalnih pregovora sa Beogradom, ali ja i dalje vidim samo gledište Evropske unije kao jedinu moguću polugu uticaja“, rekao je Altman.

Tvrdnje vlasti u Srbiji da su se zapadne države umešale u izborni proces Altman je ocenio kao „glupost“ i dodao da Moskva optužuje Zapad za nemire da bi Beograd približila sebi.

„Ko je prevozio ljude iz Republike Srpske u Beograd autobusima da učestvuju na tamošnjim izborima, jer se režim bojao da će izgubiti glavni grad? Zapadne institucije da utiču na izbore? Kakva glupost! S druge strane, sasvim je logično da je Rusija zainteresovana da drži Srbiju podalje od Zapada, a optužbe za navodnu zapadnu organizaciju nemira u Beogradu upravo su ono što bi se moglo očekivati“, naveo je.

Dodao je da je Vučiću „jedini izlaz da se osloni na podršku Moskve ako oseti pritisak Zapada zbog očiglednih izbornih falsifikata“.

BONUS VIDEO: Biber i Grbović: Međunarodna istraga o izborima zavisi od nastavka protesta i interesovanja Zapada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar