Dragan Đilas Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Stranke Slobode i pravde Dragan Đilas uputio je otvoreno pismo američkom ambasadoru Kristoferu Hilu zbog njegove izjave po pitanju eksploatacije litijuma u Srbiji.

Đilas je u otvorenom pismu naveo da u Hilovoj izjavi po pitanju rudarenja litijuma u Srbiji vidi potvrdu glasina da se on nalazi na platnom spisku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naime, Hil je u debati „Demokratska otpornost, vladavina prava i ekonomska sigurnost: Pregled političkih opcija za Zapadni Balkan“ istakao da među onima koji se na ulicama bore protiv litijuma ima mnogo onih koji podržavaju Rusiju.

„Vidim i borbu protiv toga da Srbija ide ka Zapadu“, rekao je Hil, dodajući kako „ipak veruje“ da Srbija može da krene pravim putem.

Otvoreno pismo Dragana Đilasa prenosimo vam u celosti:

Gospodine Hil,

Ja u Vašoj izjavi „da u protestima protiv litijuma vidite borbu protv puta Srbije ka zapadu“ vidim potvrdu glasina da ste i Vi na platnom spisku Aleksandra Vučića. Zaista ne znam kako drugačije da objasnim da u borbi za demokratske vrednosti, za zdrav život, za sprečavanje zagađenja velikog dela Srbije, dakle za evropske, tj zapadne vrednosti, Vi vidite to što ste rekli.

Još čudnije kako u imenovanju Aleksandra Vulina za potpredsednika Vlade ili izjavi premijera da Srbija nikada neće usaglasiti svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom, ne vidite antizapadne stavove. Ne vidite problem za put Srbije u Evropu ni u krađi izbora, ni u stepenu korupcije, ni u maltretiranju političkih protivnika, ni padu demokratije…. Ne vidite problem u stanju u srpskim medijima, njihovoj zloupotrebi od strane Vučića i količini laži kojom zatrpavaju građane. Naprotiv, hvalite TV Pink i Željka Mitrovića gde god stignete. Ali vidite problem u tome što tri četvrtine Srbije ne prihvata licemerni stav dela i zapada i istoka koji glasi: „Nama zelena energija, a Srbima potpuno crnilo“. E pa, neće moći, gospodine Hil.

Završili ste sa Vučićem veliki deo oko pravljenja nezavisnog Kosova, ne zamarajući se onim sto se dešava Srbima na Kosovu, kao i činjenici da će ovo što se sada radi za nekoliko decenija izazvati nove ratove.

Završili ste sa Vučićem poslove za američki Behtel, poslove za vaše kompanije koje se bave solarnom energijom… Ali, na Vašu žalost, sa Vučićem ne možete da završite vađenje litijuma jer se tu Vučić više ništa ne pita. Pitaju se srpski narod i građani Srbije. A oni su rekli ne. Kao što većina tog naroda, i pored licemernog stava dela zapada, kome i Vi pripadate, ne odustaje od stava da je Srbija deo Evrope. Za tu Evropu i njenu slobodu smo ginuli i krvarili više od većine drugih naroda i nećemo dozvoliti da nas od nje odvojite ni Vi, ni Vučić, ni bilo ko drugi.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare