Srbija, EU, Evropska unija, Kosovo, zastave, zastava
Foto: Shutterstock

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine moguć je već ove nedelje, nezvanično saznaje N1. Prema nezvaničnim informacijama, za sada nusu u planu sastanci dve strane na visokom nivou, već odvojeni razgovori s predstavnicima Evropske unije.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak se u razgovorima koje je tokom vikenda imao u Beogradu i Prištini fokusirao na to kako da se unapredi primena Ohridskog sporazuma, koji su obe strane prihvatile, rekao je za N1 portparol Evropske komisije Peter Stano.

„Ne postoji namera da se on zameni“, rekao je Stano.

On je objasnio da se razgovaralo o različitim predlozima, od kojih su neki bili u pisanoj formi. Među njima je i evropski predlog statuta Asocijacije opština sa srpskom većinom.

Očekujemo brzu akciju i da strane u dijalogu pokažu da su posvećene nastavku normalizacije procesa tako što će ispuniti obaveze iz ranije prihvaćenih sporazuma, rekao je Stano.

On napominje da ove obaveze treba da se ispune bez preduslova ili odlaganja.

Predstavnici Beograda i Prištine su pozvani na sastanak na marginama Evropskog saveta ove nedelje.

Kako N1 nezvanično saznaje, za sada neće biti sastanaka na visokom nivou između delegacija Beograda i Prištine, već će se održavati odvojeni sastanci.

Iako nije tačno poznato kada i gde će se ti sastanci održati, prema nezvaničnim informacijama to bi moglo da se desi u četvrtak.

BONUS VIDEO: Lajčak posle susreta s Vučićem: Za Srbiju i Kosovo nema evropske budućnosti bez implementacije sporazuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar