Predstavnici opozicionih stranaka održali su danas konferenciju za medije u Skupštini Srbije kako bi pružili podršku poslanici Demokratske stranke Tatjani Manojlović koja je bila žrtva seksističkih uvreda Dalibora Šćekića, poslanika SNS. Oni su istovremeno osudili ponašanje predsedavajućeg Vladimira Orlića koji je ignorisao njihove apele da reaguje.

Prethodnog dana u Skupštini Srbije smo svedočili bahatom ponašanju predstavnika vladajuće stranke. Najpre je poslanik SNS Dalibor Šćekić seksistički i uvredljivo gestikulirao kao poslanici DS Tatjani Manojlović, a ubrzo nakon toga se nadovezala i Sandra Božić koja je uvredila poslanice opozicije zbog toga što, kako kaže, prolaze kroz deo sale u parlamentu gde sede poslanici vladajuće stranke.

Marinika Tepić, šefica poslaničke grupe „Ujedinjenih“, kazala da ta grupacija pruža bezrezervnu podršku Manojlović.

Pročitajte još...

„Već danima ukazujemo da predsedavajući i poslanici režima ponovo uvode jezik asfalta i ulice u raspravu, a ono što se juče dogodilo je samo naznaka kako većina zamišlja da izgleda Skupština. Mi u Vladi imamo ministra koji voli novinarke koje lako kleknu, a sad se to prelilo na poslanike vladajuće stranke. Juče je Vladimir Orlić, da bi opvrgao ono što smo sve čuli i videli, rekao da je pregledao snimak i da toga nije bilo. Molim novinare, naročito novinarke, da pomognete da ovakvo ponašanje ne prođe nekažnjeno. Podsetiću da su prve pokazne vežbe ovakvog vokabulara, govora mržnje, započeti u mandatu Maje Gojković“, rekla je Tepić.

Slavica Radovanović, poslanica Narodne stranke, rekla je da je Šćekić juče seksistički gestikulirao prema poslanici Tatjani Manojlović, a da niko iz SNS nije reagovao na to.

„Nama je juče nacrtana meta da se nudimo. Kome se mi to nudimo? Građani treba da znaju da nam je zabranjeno kretanje kroz jedan hodnik, jer tu predsednika Skupštine i njegove saradnike čuva obezbeđenje. Nama je uskraćeno pravo kretanje u Skupštini. Na ovo treba reagovati i ne treba zatvarati oči“, rekla je ona.

Danijela Nestorović iz „Zajedno-Moramo“ apelovala je na novinare da prenesu ovu priču.

„SNS i njihovi kadrovi moraju da prestanu sa ovim nasiljem. Ovo njihov nasilje govori da ova vlast počinje da gubi kompas. Svako ko se na ovakav način obraća svom neistomišljeniku, pokazuje da je nemoćan“, rekla je ona.

Jelena Jerinić iz „Zeleno-levog kluba“ rekla je da Sandra Božić, koja je juče uvredila poslanice opozicije, zapravo ponizila sebe.

„Ona je koordinatorka ženske parlamentarne mreže. Ona je svojom bestidnom izjavom ponizila samu sebe, svoje kolege iz SNS, kao i građane i građanke koji su nas birali. Svakako nećemo dopustiti da ovaj dođaj prođe nezapaženo“, podvukla je ona.

Ivana Pralić iz Narodne stranke poručila je da će nastaviti da se bore protiv ponašanja predstavnika SNS.

„Ja moram da pošaljem poruku SNS – mi smo slobodni ljudi i kretaćemo se kuda hoćemo. Niko neće ograničavati slobodu govora i slobodu kretanja narodnih poslanica“, naglasila je ona.

Dragana Rakić iz Demokratske stranke ističe da se SNS odvikla od toga da u Srbiji postoji opozicija.

„Oni imaju veliki problem što se o njihovim aferama govori na RTS. Po prvi put, posle dužeg vremena ne znaju kako da utišaju naše glasove“, rekla je ona.

BONUS VIDEO Tepić: Prostački i varvarski diskurs u Skupštini Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare