Tomislav Žigmanov, Ivica Dačić i Milorad Pupovac Foto:TANJUG/VČADIMIR SPORCIC/ SAVA RADOVANOVIC/STRAHINJA ACIMOVIC

Nakon zahteva predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se radi na „odleđivanju“ odnosa sa Hrvatskom, učinjeni su prvi koraci kako bi se ispunila ova želja predsednika. Ministri Ivica Dačić i Tomislav Žigmanov prisustvovaće u petak na tradicionalnom božićnom prijemu u organizaciji Srpskog nacionalnog veća (SNV), na kojem će biti i hrvatski premijer Andrej Plenković, kao i patrijarh Porfirije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Aleksandar Vučić tražio da se „odlede“ odnosi sa Hrvatskom.

„Predsednik Vučić tražio je da napravimo konekcije sa Žigmanovom i Pupovcem, da malo odledimo odnose s Hrvatskom“, rekao je Dačić i naglasio da će Srbija tražiti bolje odnose s Hrvatskom u budućnosti, ali, kako je rekao, „bez ikakvog uverenja da ćemo sad jedni drugima da promenimo svest i mišljenje“.

Odmah nakon toga stigla je i najava da Dačić i Žigmanov stižu u Zagreb, što će posle dužeg vremena biti prva zvanična poseta Hrvatskoj. Sagovornici „Nove“ tvrde da su ovo dobri početni koraci, te da treba raditi na dobrosusedskim odnosima.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov kaže za „Novu“ da mu je kao predstavniku hrvatske zajednice u Srbiji zadovoljstvo što je doprineo da se organizuje ovaj susret.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/bs

“Povijest političkih praksi kazuje da nije neobično da i politički predstavnici nacionalnih zajednica budu subjekti u međudržavnim inicijativama, pa čak i ključni, to jest da budu posrednici u pripremama za susrete visokih predstavnika vlada dviju država. Upravo smo toga sada svjedoci kada su politički predstavnik Hrvata u Republici Srbiji u mojoj osobi i politički predstavnik Srba u Republici Hrvatskoj u osobi Milorada Pupovca, čini se odsutno, pridonijeli da se nakon više od dvije godine ponovno, vrlo vjerojatno, dogodi bilateralni susret na visokoj državnoj razini”, kaže Žigmanov u izjavi za Novu.

Naš sagovornik dodaje da je takva praksa dobra iz nekoliko razloga.

„Najprije govori o političkoj relevantnosti političkih prvaka nacionalnih manjina kada je riječ u unutarnjopolitičkim konstelacijama. Drugo, da unutar političke klase nacionalnih manjina – Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Samostalne demokratske srpske stranke, postoji svijest o važnosti prevladavanja narušenih odnosa između dviju država i spremnost da se glede toga neposredno angažira. I treće, ali ne i najmanje važno, ulogu koju smo kolega Pupovac i ja preuzeli i uspješno priveli kraju dokaz je pozitivnog vrednovanja kako našega zalaganja za dobro naroda kojeg predstavljamo tako i naše međusobne suradnje koja je ljetos okrunjena Deklaracijom o suradnji Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj”, dodaje on.

Ministar Žigmanov tvrdi da je dolazak ministra Dačića u Zagreb posljedica je, čini se, našeg uspješno obavljenog posla, koji je prema njegovim rečima „inicirao predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić“.

“Tako se sve na pozitivni način razriješilo, a meni je posebno drago da sam kao politički predstavnik hrvatske zajednice, koji je po prvi puta postao ministar u Vladi Republike Srbije, mogao tako čemu pridonijeti”, zaključuje Žigmanov.

Lider Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac kaže za Novu da je dobra odluka da političari iz Srbije odu u Hrvatsku.

“Odluka da se krene u otopljavanje odnosa Srbije i Hrvatske po našem mišljenju je dobra i neophodna, kako zbog Hrvata koji žive u Srbiji, tako i Srba koji žive u Hrvatskoj. Potrebno je ostvariti normalnu komunikaciju građana sa obe strane, a rekao bih da je ova poseta dobra i zbog situacije u kojoj se čitav svet nalazi”, ističe Pupovac.

Milorad Pupovac Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DIMINIC

Govoreći o preprekama koje se nalaze između dve strane, a koje bi trebalo polako otklanjati, Pupovac kaže da je nekoliko izazova pred Srbijom i Hrvatskom.

„Tih prepreka ima više, godinama se nisu rešavala otvorena pitanja poput položaja manjina, pitanje nestalih, ratnih zločina, komemorativnih praksi i sećanje na stradanja kako u Drugom svetskom ratu tako i u ratovima devedesetih godina“, podvlači naš sagovornik.

Komentarišuću to što će u Hrvatsku doći ministri Ivica Dačić i Tomislav Žigmanov, Pupovac naglašava da su to dobra rešenja.

“Odluka da idu Dačić i Žigmanov mislimo da je dobra. Smatramo da je Dačić iskusan spoljnopolitički ministar, ima fleksibilnost, sposobnost komunikacije za menjanje odnosa, a gospodin Žigmanov je dodata vrednost svemu tome. On je i osigurač u boljem i lakšem premošćivanju onoga što sada stoji kao jaz Beograda i Zagreba. Izbor njih dvojice racionalna je odluka”, priča Pupovac.

Naš sagovornik smatra da je još uvek rano za posetu predsednika Aleksandra Vučića.

„Još ima vremena za posetu predsednika, bolje je da se krene postepeno, da se sve pripremi za pitanja na najvišem na nivou. Nadam se da će posle ove posebe i to biti moguće”, zaključuje Pupovac.

Bonus video: Hrvatska bez granica – 2023. godina i ulazak u Šengen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare