Ivica Dačić i Andrej Plenković Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Tradicionalnom božićnom prijemu u organizaciji Srpskog nacionalnog veća (SNV) u Zagrebu u petak će prisustvovati ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar za ljudska prava u srpskoj vladi Tomislav Žigmanov, srpski patrijarh Porfirije, a sa hrvatske stranke premijer Andrej Plenković sa ministrima.

Ovogodišnji prijem SNV-a biće centralni događaj početkom ove godine, piše danas portal hrvatskog nedeljnika Novosti i ističu da je reč o važnom iskoraku, ovaj put u „odleđivanju odnosa“ između Hrvatske i Srbije, s obzirom da na prijem, koji će biti održan u zagrebačkom hotelu Vestin, dolaze ministar Dačić i sa njim kolega u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava, koji je i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Sa hrvatske strane na prijem dolazi visoka vladina delegacija predvođena premijerom Andrejem Plenkovićem, piše portal.

Dačić je poslednjeg dana prošle godine najavio da Srbija, na inicijativu predsednika države Aleksandra Vučića, namerava da „odledi“ odnose s Hrvatskom.

Naveo je tada da će u toj nameri tražiti pomoć od Žigmanova i Milorada Pupovca, predsednika SDS S-a i saborskog zastupnika, kao dvojice čelnika manjinskih organizacija u dvema zemljama.

„Predsednik Vučić tražio je da napravimo konekcije sa Žigmanovom i Pupovcem, da malo odledimo odnose s Hrvatskom“, rekao je Dačić i naglasio da će Srbija tražiti bolje odnose s Hrvatskom u budućnosti, ali, kako je rekao, „bez ikakvog uverenja da ćemo sad jedni drugima da promenimo svest i mišljenje“.

Žigmanov je potvrdio da će učestvovati u tim nastojanjima, s obzirom na to da je, kako je kazao, i više nego očito da postoji potreba da se obnovi službena komunikacija između institucija dveju susednih država, a ne da se ona svodi na saradnju institucija dve manjinske zajednice, misleći pritom na hrvatsku u Srbiji te srpsku u Hrvatskoj.

„Istina je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na jednoj sednici vlade dao meni u zadatak da stupim u komunikaciju s predsednikom SDS S-a Miloradom Pupovcem kako bi se videlo može li se oko toga nešto učiniti“, rekao je Žigmanov i ocenio da je poziv ministru spoljnih poslova Srbije na tradicionalni prijem Srpskog narodnog vijeća u Zagreb i njegov pozitivni odgovor posledica „čini se, našeg uspešno obavljenog posla“.

„Tim pre jer će na obeležavanju biti državni vrh Republike Hrvatske te će to biti prilika da se, makar i na marginama toga skupa, održe nakon dve godine, prvi ozbiljniji razgovori na ministarskom nivou između dve države“, rekao je Žigmanov, piše portal.

Vučić je poslednji put bio u Hrvatskoj 2018. godine kada je došao na poziv tadašnje predsednice Kolinde Grabar Kitarović s kojom je dve godine pre potpisao tzv. Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

***

BONUS VIDEO – Divna novogodišnja priča iz Zagreba

Komentari

Svi komentari (0)