Skupština Srbije Foto:FoNet/Ana Paunković

Iako Ustav i Zakon o Narodnoj skupštini predviđaju da prvo prolećno zasedanje počne u martu, predsednik Skupštine još uvek nije sazvao sednicu, iako je prošao skoro celi mart. Poslanici kažu da nema ni naznaka da će uskoro biti zasedanja, što je prema njihovim rečima samo nastavak politike aktuelne vlasti koja ne želi kritiku. Kako Nova nezvanično saznaje, najverovatnije će prva naredna sednica biti održana tek u drugoj polovini aprila, čime će biti nastavljeno erodiranje moći i značaja Skupštine.

Kako Nova nezvanično saznaje, kao potencijalni datum za održavanje naredne sednice figurira 18. april. U svakom slučaju, u ovom trenutku je izvesno da zasedanja neće biti do kraja marta, nakon čega sledi period uskršnjih praznika. Zbog toga je izvesno da će prva naredna sednica biti tek u drugoj polovini aprila.

Sudeći po podacima sa sajta parlamenta, u skupštinskoj proceduri nalazi se više od 20 zakonskih predloga koje je podnela Vlada Srbije, a pojedini čekaju na usvajanje još od decembra prošle godine. Tu su i predlozi opozicije, što zakonski, što zahtevi za obrazovanje komisija, anketnih odbora, rezolucija.

Iako se to sve nalazi na dnevnom redu, Orlić „ne mari“ i ne zakazuje sednicu.

Vladimir Orlić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović kaže za Novu da i dalje nema nikakvih naznaka da će biti održana sednica Narodne skupštine.

“Prošlo je mesec dana od prethodne sednice Skupštine, ali i dalje nema nikakvih najava kada bi sednica mogla da se održi. Prolećno zasedanje je u punom jeku, ali sednica Skupštine ni na vidiku. Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić dosta kreativno, ali pogrešno i štetno tumači odredbe ustava, zakona i poslovnika oko zasedanja skupštine”, napominje Jovanović za Novu.

Stefan Jovanović Foto:FoNet/Milica Vučković

Poslanik tvrdi da je glavni razlog zbog toga što nema sednica situacija sa Kosovom i Metohijom, odnosno želja vlasti da izbegne raspravu o ovom pitanju pred poslanicima.

“Narodna stranka je podnela inicijativu za sazivanje sednice po ovom pitanju i ne vidim da postoji mogućnost da tema sednice ne bude to pitanje”, zaključio je Jovanović.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić podvlači da je prvo redovno zasedanje trebalo da bude prvog radnog dana u martu, a drugo redovno zasedanje u oktobru. Prema njenim rečima, u oba slučaja prekršen budući da sednice nisu počele u navedenom periodu. Osim toga, Rakić kaže da još uvek nema naznaka kada će biti sednica.

Dragana Rakić i Zoran Lutovac Foto:A.K./ATAImages

„Možda je u međuvremenu pala Vlada, pa se opet čeka njeno formiranje, ili je u Srbiji proglašeno ratno ili vanredno stanje, a da mi narodni poslanici nismo obavešteni. Ovakva situacija da se ne sazivaju sednice Parlamenta moguća je jedino ukoliko je u Srbiji proglašeno ratno ili vanredno stanje, pa predsednik Skupštine po Poslovniku sam određuje vreme i mesto održavanja sednice. Očigledno je da su poslanici SNS nesposobni i nemoćni da snagom argumenata pariraju opoziciji u Parlamentu i da zato SNS beleži strmoglav pad rejtinga“, kaže Rakić.

Pročitajte još:

Dodaje da poslanici nemaju nikakvu informaciju kada će se održati naredna sednica, niti šta bi moglo da se nađe na dnevnom redu.

„Više je nego očigledno da je Narodna skupština potčinjena samovolji jednog čoveka – Aleksandra Vučića i da je jedini zadatak Vladimira Orlića, predsednika Skupštine, da učini sve da ovakvo kršenje Ustava što duže potraje“, zaključuje Rakić.

Vučić najavio konsultacije, pa nije poslao poziv poslanicima

Iako je najavio nakon sastanka u Ohridu da će pozvati sve poslaničke grupe na konsultacije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije uputio nikakav zvaničan poziv poslanicima.

Nova je 20. marta razgovarala sa predstavnicima gotovo svih opozicionih parlamentarnih grupa, ali su svi imali isti zaključak – nikakav poziv nije stigao.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Osim toga, većina poslanika nije pokazala veliku zainteresovanost da ode na sastanak, ali svakako se očekivao poziv.

Četiri dana od Vučićeve najave da će pozvati opoziciju, situacija je nepromenjena – poziv nije stigao.

Ovu informaciju za Novu su potvrdili poslanica DS Dragana Rakić, poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović i poslanik „Ujedinjenih“ Pavle Grbović.

Sednica Skupštine Grada po istom receptu – najverovatnije bez zasedanja u martu

Kako Nova nezvanično saznaje, ni sednica Skupštine Grada neće biti održana u toku marta.

Aleksandar Šapić, Skupština grada Beograda Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Još uvek znaničnih informacija nema, budući da predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević nije javno govorio kada će biti sednica, ali nezvanično, ona će se održavati tek nakon uskršnjih praznika.

To znači da se zasedanje o ključnim pitanjima u Gradu može očekivati tek u drugoj polovini aprila.

Bonus video: Atlagić citatima u parlamentu prozivao poslanike, opozicija mu poručila da halucinira i laže

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar