Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs,TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

I Ustav i Zakon o Narodnoj skupštini predviđaju da prvo redovno prolećno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a Vladimir Orlić, predsednik Skupštine, još nije zakazao sednicu. Spekuliše se da će je sazvati tek za kraj ovog meseca. Sagovornici “Nove” iz redova opozicije navode da Orlić sednicu ne zakazuje da se ne bi razgovaralo o evropskom predlogu o Kosovu, kao i da je neizvesno da li će Skupštine uopšte biti dok kosovska drama u izvedbi Aleksandra Vučića ne dobije konačni epilog.

Sudeći po podacima sa sajta parlamenta, u skupštinskoj proceduri nalazi se više od 20 zakonskih predloga koje je podnela Vlada Srbije, a pojedini čekaju na usvajanje još od decembra prošle godine. Tu su i predlozi opozicije, što zakonski, što zahtevi za obrazovanje komisija, anketnih odbora, rezolucija…

Formalno je, prema Ustavu i Zakonu o Narodnoj skupštini, počelo redovno prolećno zasedanje (prvog radnog dana u martu), a Vladimir Orlić, predsednik parlamenta još ne zakazuje sednicu.

Radomir Lazović, predsednik poslaničke grupe Zeleno-levi klub u Skupštini Srbije, navodi za “Novu” da im je na skupštinskom kolegijumu rečeno da zasedanje jeste počelo 1. marta, ali da to ne znači da sednica mora da bude održana tog dana.

Radomir Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Rečeno nam je da u tom periodu kreću da se zakazuju sednice”, kaže Lazović.

On dodaje da Orlić zakazuje sednicu samo onda kada njima to odgovara, kao i da misli da sada to ne čini da se ne bi razgovaralo o evropskom predlogu o Kosovu.

“Mislim da Vučić pokušava sada da izbegne odgovornost za činjenicu da je igrao veliku ulogu u tome što 24 godine Kosovo nije deo pravnog i ustavnog poretka Srbije. Aleksandar Vučić u tom periodu ima jednu od najvećih uloga i on sada zapravo manipuliše javnošću kako bi prošao bez posledice za tako nešto”, navodi Lazović.

Da iza svega stoji zapravo Kosovo smatra i Dragana Rakić, zamenica predsednika poslaničke grupe DS. Ona kaže da je u ovom trenutku pitanje da li će Skupštine uopšte biti dok kosvska drama u izvedbi Aleksandra Vučića ne dobije svoj konačni epilog.

Dragana Rakić i Zoran Lutovac Foto:A.K./ATAImages

“Nakon toga iz petnih žila će se upinjati da nas uveri da je Kosovo izgubio Đinđić, DS i ostala opozicija. Iskreno, veoma sam zabrinuta na šta će ličiti prva naredna sednica Skupštine s obzirom na to da se u društvu već 10 godina svesno kreira atmosfera mržnje, nasilja i netolerancije”, ističe Rakić.

Ona navodi da Vučiću Skupština i nije potrebna, naročito ne Skupština u kojoj sedi opozicija.

“On je duboko svestan da njegovi poslanici ne mogu da pariraju opoziciji ni po svojim retoričkim sposobnostima niti na bilo kom drugom polju gde na jezik argumenata jedino mogu da odgovore jezikom bahatosti i ogoljene prostote čemu smo svedočili prethodnih meseci. Zato je Vučić toliko odlagao formiranje Skupštine i Vlade”, kaže Rakić.

Boško Obradović Foto:FoNet/Milica Vučković

Boško Obradović, poslanik Dveri, navodi za „Novu“ da predsednik Skupštine ne samo da nije zakazao prvu sednicu prolećnog zasedanja, već nije održao ni Kolegijum sa šefovima poslaničkih grupa na tu temu.

„Orlić je izršio neku vrstu parlamentarnog puča i ukinuo rad Narodne skupštine. Više je nego jasno da je jedini motiv onemogućavanje narodnih poslanika da govore o KiM i da pitaju šta je to Vučić prihvatio u Briselu, odnosno kada je Narodna skupština ovlastila predsednika Republike da prihvati francusko-nemački sporazum o priznanju lažne države Kosovo”, kaže Obradović.

Milica Đurđević Stamenkovski smatra da SNS na ovaj način “pokazuje strah od polemika sa državotvornom opozicijom, otkriva i nesigurnost u sopstvene redove”.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Urušavanje njihove propagande manifestovano je i u javnim nastupima na temu novog briselskog ultimatuma. “Prvo ga je predsednik države nazvao zvaničnim predlogom EU, nakon toga su Petar Petković i nekoliko aparatčika iz SNS tvrdili da se radi o non peperu, da bi zatim sadržaj dokumenta osvanuo na zvaničnom sajtu EU, ali ne i u režimskim medijima. Izvesno je, da je pokušaj Vučićevog šibicarenja propao. Zato se o sadržaju dokumenta u režimskim medijima ne govori, sednice Skupštine se odlažu, sazivanje sednica skupštinskih odbora odbija”, kaže Stamenkovski za naš list.

U organizaciji Otvoreni parlament koja prati rad Skupštine navode za naš list da je slično bilo i sa redovnim jesenjim zasedanjem, koje je počelo 1. radnog dana u oktobru, iako prva sednica nije bila odmah zakazana.

“Sednice zakazuje predsednik parlamenta i od njega zavisi kada će prva biti održana”, kažu u Otvorenom parlamentu.

BONUS VIDEO Srđan Milivojević o Orliću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar