Miloš Jovanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

"Glasanje Srbije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava, posle ranijeg sramnog glasanja za Rezoluciju UN kojom se osuđuje 'agresija Rusije na Ukrajinu' jasno pokazuje da predsednik Republike i srpska Vlada u tehničkom mandatu čine radikalan zaokret u potpunosti odstupajući od vođenja uravnotežene politike u međunarodnim odnosima", rekao je predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je juče suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava. 93 zemlje glasale su „za“, 24 protiv, a 58 je bilo uzdržano. Među državama koje su glasale za suspenziju Rusije našla se i Srbija, kao i ostatak Balkana, dok je Kina ovoga puta glasala suprotno, a Indija ostala uzdržana.

Jovanović smatra da je reč o skandaloznoj odluci kojom se, kako kaže, aktuelna vlast, suprotno volji većine građana, Srbiju svrstava na stranu Rusiji neprijateljskih država-

„Nanosi se nesaglediva šteta državnim i nacionalnim interesima. Zabadanje noža u leđa prijateljskoj državi koja u Savetu bezbednosti UN brani teritorijalni integritet Srbije i obezbeđuje joj energetsku stabilnost ne može da se tumači kao nepromišljenost, već kao potez sa dobro proračunatim posledicama“, smatra Jovanović i dodaje da ovakvi koraci „neminovno vode ka raskidanju prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom“.

„Time se perfidno otvara put ulasku secesionističkog Кosova u UN, odriče dela Srbije, a Srbi na КiM prepuštaju nasilju, progonu i iseljavanju. Navedena politika predstavlja apsolutno neprihvatljivu cenu takozvanih evropskih integracija Srbije i zato je krajnje vreme da se u srpskom društvu otvori ozbiljna rasprava o odnosima Srbije i EU i da se isti konačno počnu sagledavati na trezven način“, zaključuje Jovanović.

BONUS VIDEO: Miloš Jovanović u „Probudi se“ otkriva svoje namere u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare