Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je danas suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava. 93 zemlje glasale su "za", 24 protiv, a 58 je bilo uzdržano. Među državama koje su glasale za suspenziju Rusije pronašla se i Srbija, kao i ostatak Balkana, dok je Kina ovoga puta glasala suprotno, a Indija ostala uzdržana.

Ujedinjene nacije suspendovale su danas Rusiju iz Saveta za ljudska prava, za šta su na današnjoj Generalnoj skupštini glasale sve članice Evropske unije i praktično sve ostale zemlje od kojih se to i očekivalo, od SAD i Kanade do Japana i Australije.

Pročitajte još:

Što se Balkana tiče, sve balkanske države podržale su suzpenziju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava i glasale „za“,  uključujući i Srbiju.

S druge strane, protiv suspenzije Rusije glasale su Severna Koreja, Belorusija, Sirija i Eritrea, što nije bilo neočekivano s obzirom na to da su i na prošloj Generalnoj skupštini UN-a glasale protiv osude Ruske invazije. Tada su, međutim, ove četiri države bile jedine koje su glasale protiv rezolucije (pored Rusije).

Ovoga puta su protiv rezolucije glasale čak 24 zemlje.

Kina, Iran i Kuba, koji su na izglasavanju prošle rezolucije ostali uzdržani, sada su glasali protiv suspenzije Rusije iz Saveta UN za ljudska prava. To je pored njih uradilo još 19 manjih država, uglavnom iz Afrike, Azije i Južne Amerike.

Indija je ponovo ostala uzdržana, kao i u martu, kada se izglasavala UN rezolucija za osudu ruske invazije.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Kako piše u nacrtu rezolucije, Rusija je suspendovana iz članstva u Savetu UN za ljudska prava zbog grubog i sistematskog kršenja i zloupotreba ljudskih prava i kršenja međunarodnog humanitarnog prava tokom agresije na Ukrajinu.

Generalna skupština, dodaje se u tekstu, može da suspenduje pravo na članstvo „članu Saveta koji čini gruba i sistematska kršenja ljudskih prava“.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete da pratite na našem blogu UŽIVO

***

Bonus video: Šta menja rezolucija Ujedinjenih Nacija i da li je moguće izbaciti Rusiju iz te organizacije?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (20)