Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv 45 lica, na čelu sa bivšim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, za sukob u Banjskoj u septembru 2023. godine, a mediji večeras navode da se optuženi terete da su hteli da otcepe sever Kosova i pripoje ga Srbiji.

Detalje optužnice, po kojoj se 45 optuženih tereti za krivična dela u vezi sa terorizmom, finansiranjem terorizma i pranjem novca, objavio je portal Kallxo, a preneo Kossev.

„Postupajući prema pripremama i unapred dobro organizovanom planu, upotrebom nasilja teškim naoružanjem, pokušali su da otcepe severni deo Republike Kosovo, odnosno opštine naseljene srpskom većinom i da taj deo teritorije pripoje Srbiji“, navodi se u dosijeu tužilaštva.

Tužilaštvo je saopštilo da su „posledice pripremljenog nasilja smrt policajca Afrima Bunjakua i ugrožavanje života ostalih policajaca i civilnog stanovništva“.

Tužilaštvo je navelo inicijale optuženih: B.S, V.T, D.M, V.R, U.J, M.J, V.A, A.M, L.S, V.D, V.V, S.J, M.K, U.M, T.V, D.V, V.J, S.P, N.S, M.V, S.R, M.R, M.A, Ž.C, K.D, S.M, M.S, A.J, R.G, I.M, G.Z, N.R, R.A, M.M, Đ.B, D.Đ, D.V, A.T, M.K, M.N, N.I. i V.I.

Takođe, kako prenosi Kossev, optuženi kao pravno lice je i „R“ dok je zadnji optuženi kao odgovorno lice R.S.

U optužnici čije detalje iznosi Kallxo, takođe se navodi da je Milan Radoičić optužen da je od 2017. do 24. septembra 2023. davao novac za kupovinu teškog naoružanja i da je plaćao drugim učesnicima grupe za vršenje kriminalnih radnji.

Prihod je, navodi se, obezbeđivao indirektno, a najveći deo je korišćen za teško naoružanje.

Prema Tužilaštvu, obezbeđeni novac „korišćen je za kupovinu i snabdevanje terorističke grupe teškim naoružanjem, vojnim uniformama – obezbeđene za učesnike grupe, logističku podršku – obezbeđivanje opreme i logističkih usluga za grupne operacije, plaćanje učesnika grupe – finansiranje učesnika terorističkih grupa radi obezbeđivanja uključivanja i njihovog daljeg angažovanja u kriminalnim aktivnostima“.

Zbog toga se on tereti da je izvršio krivično delo omogućavanja i finansiranja vršenja terorizma.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare