Foto:TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je da je ponosna na sve što je u Srbiji prethodnih nekoliko godina urađeno na poboljšanju položaja žena, ali i da je mnogo posla pred nama.

Mihajlović je za specijalno izdanje magazina „Kord“ rekla da posao nije završen sve dok ijedna žena bude žrtva porodičnog i partnerskog nasilja, dok se ne iskorene dečji brakovi i dok žene budu provodile dvostruko više vremena u neplaćenim poslovima, a za isti posao bile manje plaćene od muškaraca.

On je ocenila da ostvareni napredak na ovom polju beleži i Indeks rodne ravnopravnosti koji je Srbija preuzela od EU.

U intervjuu Mihajlovićeva je rekla da veruje da će Vlada Srbije sa većim brojem ministarki poslati jasnu poruku da se Srbija razvija u društvo jednakih šansi za sve.

„Važno je da se ženski glas čuje na mestima na kojima se donose odluke i sigurna sam da će žene u Vladi dokazati svojim znanjem i posvećenim radom da mogu da povedu Srbiju napred“, ocenila je ona.

Dodala je da je da su predrasude i rodni stereotipi duboko ukorenjeni i navela da je i sama kroz karijeru morala da se dokazuje i mnogo teže prolazi nego muške kolege.

„Svaka žena će razumeti koliko truda, rada i energije stoji iza svake od nas na tom putu. Ali, meni su ta saplitanja i pokušaji da me ponize uvek bili motiv više da radim i postižem rezultate”, istakla je ona.

Kako je ocenila na rukovodećim pozicijama u sektoru rudarstva i energetike nema dovoljno žena što predstavlja gubitak za te kompanije.

„Ponosna sam na to što je, dok sam bila na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, 43 odsto žena bilo na pozicijama odlučivanja, u Ministarstvu rudarstva i energetike sam zatekla samo 18 odsto žena na tim pozicijama, i to ćemo menjati“, rekla je Mihajlovićeva.

Navela je da je u EPS-u samo 13 procenata žena na pozicijama u najvišem menadžmentu, dok EMS spada u vodeće energetske kompanije u svetu sa 56 procenata žena na vodećim pozicijama.

Dodala je da ženama nije lako, jer posle smene na poslu, njih čeka još jedna neplaćena smena kod kuće, u brizi o deci i domaćinstvu.

„Na stvaranju boljeg balansa između privatnog i poslovnog života moramo više da radimo”, zaključila je ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar