Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC, Printscreen, TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Nakon što je folk pevač Aca Lukas izneo niz uvreda na račun novinarke N1 Žakline Tatalović u emisiji "Hit tvit" na televiziji Pink, izuzev potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović i nove ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić koje su ovakav rečnik osudile, sve ostale žene, članice Vlade Srbije, već dva dana ćute.

Nakon što je na sva zvona najavljivano da će više od 50 odsto novih ministara činiti žene, što bi teoretski značilo mnogo po pitanju rodne ravnopravnosti u Srbiji, ali bi predstavljalo i garant većeg poštovanja žena, barem u javnom diskursu, ministarke su zakazale bukvalno na prvom ispitu.

Osim Zorane Mihajlović koja se uvek oglašava kad je u pitanju zaštita prava žena i ministarke Tatjane Matić, koja je preuzela resor Rasima Ljajića, sve ostale žene iz Vlade Srbije kojima smo poslali pitanje da prokomentarišu uvrede koje je Lukas uputio novinarki N1, na njega nisu odgovorile.

Sramne reči uživo 

Podsećanja radi, folk pevač je u nedelju uveče gostovao u emisiji „Hit tvit“ na televiziji Pink, zajedno sa predsednikom opštine Novi Beograd Aleksandrom Šapićem  i novinarom Zoranom Ćirjakovićem. Tom prilikom izneo je niz uvreda na račun novinarke N1.

Foto: Printscreen/Tv Pink

„Žaklina Tatlović se podsmeva svemu i svakome, ja sam ekspert za ovo, na koju će televiziju da ode kada je drugi muškarci kojima se sveti, da bi se osvetila, pogledajte sliku, da vidimo kako izgleda“, govorio je nepovezano Lukas dok je voditeljka pokušavala da ga prekine.

„Hoćemo da vređamo, hoćemo“, nastavio je Lukas u svom tonu, spominjući plastične operacije i ignorišući upozerenja voditeljke da prestane sa vređanjem novinarke.

Nakon ovog uvredljivog i više nego neprikladnog Lukasovog nastupa, Žaklina Tatalović se našalila na Tviteru da su „Lukasa prekinuli kao Trampa u Americi“.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Ovakav nastup, međutim, nije nimalo smešan. S obzirom da je reč o jednoj ženi koja se bavi javnim poslom, bilo je za očekivati da one koje učestvuju u upravljanju državom, ostave sa strane politiku i političarenje, te osude nasilničko ponašanje.

One, međutim, ne misle tako.

U Nemanjinoj 11 – potpuno ignorisanje ovog slučaja. Baš kao što su u samom studiju ćutala i dva „džentlmena“ Šapić i Ćirjaković… Možda najglasnija je ćutnja resorne ministarke – za kulturu i informisanje Maje Gojković, i njene koleginice zadužene za ljudska prava i dijalog Gordane Čomić.

Dosta više primitivci 

Zorana Mihajlović pokazala je u ovom slučaju više hrabrosti od pomenutih muškaraca.

Foto: N1

„Nikada neću razumeti poriv da se vređaju žene i verujem da niko normalan to ne može da podrži. Iako ponekad pomislim da je najbolje ignorisati primitivce, važno je i da im s vremena na vreme kažemo dosta je“ , napisala je Zorana Mihajlović na svom instagram nalogu.

Po mišljenju ministarke Matić, pak, sve učesnike u javnom govoru trebalo bi edukovati.

Tatjana Matić Foto:TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

„Rodna diskriminacija bi trebalo da je u svakom civilizovanom društvu prevaziđena i krajnje je vreme da razmišljamo o načinu na koji ćemo edukovati sve učesnike u javnom govoru da prestanu da potenciraju bilo koja lična svojstva ljudi. Uvrede po bilo kojem osnovu i ubeđenju su svakako neprimerene i u privatnom ophođenju i u javnim i medijskim nastupima“ rekla je Matić za Nova.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare