Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je danas još jedno obraćanje javnosti, u kojem je najmanje sedam puta "izgubio živce" što zbog situacije na Kosovu i Metohiji, što zbog kosovskog premijera Aljbina Kurtija, EULEKS-a, crnogorskih vlasti... Na posletku i zbog "nerada" predstavnika Vlade Srbije.

U današnjem obraćanju javnosti Vučić je najpre govorio o situaciji na severu KiM i podsetio na sva ranjavanja i hapšenja Srba u prethodnom periodu. Istakao je i da je o tome više puta razgovarao sa predstavnicima EULEKS, te da su mu rekli da posmatraju i prate. Zatim je naveo da se Kancelarija za KiM „dočepala“ dokumenata EULEKS-a.

Lažovi jedni

„Znate šta tu piše? Pa ništa. Ispisali su nam šta piše u 4 člana tzv. prištinskih zakona i pojma nemaju. Ispoštovali birokratsku formu. Baš ih briga za Srbe“, rekao je Vučić, a zatim između ostalog dodao:

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

„Uhapsili su Spasića i Vlaškovića zbog tobožnjeg napada na novinare. Pogledajte šta oni rade – Kurti kreira kriminalnu situaciju u kojoj maltretira sve građane srpske naionalnosti. Mislio samn da to radi sam, sada znam da ima podršku pojedinih zemalja zapada. Dovodi neke bezveznjakoviće koji nikakav legitimitet nemaju sa 1 posto u Leposaviću. Dovedu bolumentu svojih novinara da tamo provociraju ljude. Spasić pušta muziku dečko, radi honorarno u bolnici. Usudio se da kaže omiljenom novinaru Aljbina Kurtija da skloni telefon, pipnuo ga nije. Zato je uhapšen i određen mu je pritvor“, rekao je VUčić i poručio:

„I onda nam kažu nemojte da se mešate, EULEKS prati. Šta pratite lažovi jedni. Jedino što hoćete da pratite je kako Srbi da budu proterani“.

Olovkom bih gađao…

Pri kraju obraćanja je još jednom govorio o ovim dokumentima, kad je izgovorio sledeće:

„Ovom olovkom bih gađao svakoga ko je doveo taj EULEKS i ko je tražio da oni dođu. A zna se koji su to stručnjaci radili“, rekao je Vučić.

Piju koka kolu, jedu torte i kolače

Vučić kaže i da u poslednjih pet dana trpi velike pritiske zbog hapšenja kosovskih specijalaca na teritoriji Srbije.

Foto: MUP Srbije

„Prete posredno i prete direktno našoj zemlji. A onda su rekli da će od toga da prave mali Račak. Pa onda kažu da imaju loš tretman. Imaju odličan tretman, piju koka kolu, jedu torte i kolače… „, kaže Vučić.

Kriminalac ti tata

Povodom nedavnog hapšenja Miluna Milenkovića Luneta na severu KiM, Vučić je rekao da premijer Kosova Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svećlja kažu da je „kriminalac“.

„Kriminalac ti tata. I tebi Kurti i tebi Svečlja. Sram vas bilo“, poručio je Vučić.

Svi na teren

Zatim se osvrnuo na problem s poplavama u Srbiji.

Foto: MUP

„Zahtevam od Vlade odgovorniji i marljiviji pristup rešavanju problema. 2014. godine smo u gotovo 70 opština imali poplave, 63 sam tad obišao. I to nije da odete na 10 minuta, idite razgovarajte s ljudima, napravite timove. Nema šta Blagojeviću da radiš u Beogradu i da sediš, idi razgovaraj s ljudiima. Svi na teren. Od predsednice Vlade, pa do svih ostalih. To je moj zahtev, nije moja molba. A molba je, koliko je moguće pre svega Ministarstvu finasija da izađe s većim naplatama za ljude koji su preživeli štetu. Da se izdvoji novac, da se štete saniraju, da ljudi vide da ste sa njima. Obići ću i ja nekoliko opština, ali to morate vi da radite, ja moram da se bavim Kosovom i Metohijom“, rekao je Vučić.

Došla su na red i pitanja novinara, a dva su predsednika posebno iznervirala.

Nije nama do vašeg mora

Prvo se odnosilo na ponudu crnogorskog predsednika Jakova Milatovića i premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da učestvuju u rešavanju problema između Beograda i Prištine i organizuju sledeći sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; goran Srdanov/Nova.rs

„Interesantno. Pitate se dokle ide nečija bezobzirnost i bezobrazluk i ima li to granica. Onda ustanovite da nema granica. Zamislite da Crnoj Gori neko otme deo teritorije, a mi kažemo – molimo vas, vi i vaši partneri, mi ćemo da vas ugostimo, imamo lepu vilu na Zlatiboru, sad je obnovljena vila na Fruškoj gori, tamo kako možemo da vam budemo domaćini, čudo jedno“, rekao je predsednik Srbije, a potom poslao poruku crnogorskim zvaničnicima.

„Ajde manite se domaćinstva, nije nama do vašeg mora, ni planina. Nama neko to da traži mi bismo rekli – mi smo uz bratsku Crnu Goru u i ne damo njen teritorijani intergitet. To što vi ne poštujete teritorijani integritet Srbije, nemojte da se hvalite time i da govorite kako nam činite usluge. Hvala na svemu“, završio je on svoje izlaganje, dosta uznemiren izjavama crnogorskih zvaničnika.

Pomilujte čedo po glavi ili ga lupite po dupetu

Zatim je odgovarao na pitanje da li ima smisla nastavak dijaloga s Prištinom.

„Prvo da rešite problem sa svojim čedom. Besmislen je dijalog s Kurtijem. Nemam više gde da popustim. Da li ću tehnički da se pojavim, o tome ću da odlučim. To će biti naša taktička odluka. A s Kurtijem nemam o čemu da pričam. Taj čovek želi rat po svaku cenu. I ima zaštitu, lažu kad kažu da nema zaštitu. Lepo vi to rešite sa svojim čedom. Pomilujte ga po glavi ili ga lupite po dupetu, kako hoćete. Vaša beba, vaše čedo. Radite s tim šta hoćete, a mene obavestite kad završite posao“, zaključio je Vučić.

BONUS VIDEO: Radosavljević, majka pretučene dece na KiM

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare