Filozofski fakultet u Novom Sadu Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Liga socijaldemokrata Vojvodine Vojvođani podržava studente Filozofskog fakulteta koji brane slobodu i dostojanstvo svoje kuće, jer ne pristaju da im SNS jurišnici i funkcioneri fantomske ruske stranke nameću predstavnike u studentskom parlamentu.

LSV je u saopštenju pozvao rektora Univerziteta u Novom Sadu Dejana Madića „da ne pokušava da u ime svoje partije, SNS-a, zloupotrebljavajući zakon, stavi pod prinudnu upravu ni studentska udruženja, a još manje Filozofski fakultet, retko mesto slobodne misli u našem gradu“.

PROČITAJTE JOŠ...

Takođe se u sopštenju, pozivaju građani da podrže hrabre studente Filozofskog fakulteta, koji se bore protiv pritisaka batinaša i nasilnika iz SNS-a.

„Prema Statutu, izbori za studentski parlament Filozofskog fakulteta, mogu se održati samo u zgradi tog fakulteta. Okupirani rektorat ili kladionica nisu mesta gde se studenti mogu slobodno izjasniti za svoje predstavnike“, istakao je LSV.

Upuću je se i upozorenje predstavnika režima u Novom Sadu da se ne usude da primene silu prema studentima koji brane zakon i ne prihvataju režimske zloupotrebe i lažne izbore. Branićemo pravo na slobodu svih studenata i institucija koje trpe represiju jer se ne mire na nasilništvom koje režim primenjuje u našem gradu.

Podsetimo, za danas je najavljeno ponavljanje drugog kruga izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu – i to u zgradi Rektorata, uprkos Pravilniku o sprovođenju izbora za studentski parlament. Ipak, studenti iz neformalne grupe STAV juče su blokirali zgradu Rektorata – kako bi sprečili održavanje ovih izbora – zbog nefer uslova, ali i kršenja Pravilnika.

Studenti su juče ušli u zgradu i prenoćili u Rektoratu, i nisu jutros dozvolili nikom, pa ni zaposlenima da uđu u Rektorat.

Predstavnici studentskog parlamenta nisu ni prilazili zgradi Rektorata, oni su viđeni na Filozofskom, navodi naša reporterka.

Branislav Đorđević iz neformalne organizacije Stav kažu da imaju neku nezvaničnu informaciju da će neko od predstavnika studenata Filozofskog doći sa zvaničnim papirom da su izbori obustavljeni, da bi oni obustavili blokadu Rektorata.

Kaže da su predsednici studentskog parlamenta Ivani Macak slali mejlove, da su imali i razgovor sa njom uz predstavnike sa fakulteta, ali da ona ništa nije uradila.

Od rektora, kaže, žele da se ne meša u autonomiju studentskih parlamenata. „On nema nikakve ingerencije da daje mišljenje gde bi trebalo da se izbori održe, a gde ne“, naveo je.

Ovo je četvrti put da se blokiraju ti izbori.

Podsetio je da je u ponedeljak je osvanulo novo obaveštenje da će se izbori, uz saglasno mišljenje rektora, održati u Rektoratu uz pojačano obezbeđenje, zbog prethodnih incidenata. Zato su, kaže, blokirali rektorat, jer to krši autonomiju studentskih organizacija.

Traže da se izborni proces prekine i da dođe do izmene Pravilnika, da bi druga strana uopšte mogla da se kandiduje normalno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar