Radomir Lazović, Despota Stefana, ulica, radovi, protest, Ne davimo Beograd
Radomir Lazović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Odjednom im je čak i saradnja sa Tanjugom u redu pa su našli za shodno da se oglase i preko ove Vučićeve agencije. Zamislite nakon dugogodišnjeg ignorisanja opozicije, Tanjug daje prostor neimenovanim izvorima iz Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da objasne šta je problem sa predlogom o saradnji opozicije Ne davimo Beograd. U svakom slučaju, ostajemo pri ideji nenapadanja i uvažavanja svih organizacija u opoziciji.

Ovim rečima je, između ostalog, za list Danas komentarisao Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd činjenicu da se u trenucima kada su aktivisti tog pokreta zajedno sa Nebojšom Zelenovićem, jutros, u Medija centru, predstavljali sporazum o saradnji opozicije , u medijima pojavio sporazum stranaka okuljenih oko SSP sa istim pozivom upućenim upravo NDB i Zajedno za Srbiju.

Naime, neposredno pre održavanja konferencije za medije Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju, koja je tematski najavljivana danima unazad i na kojoj je predstavljen predlog ove grupacije za saradnju opozicije, stranke opozicije okupljene oko SSP Dragana Đilasa i DS uputile su svoj predlog sporazuma o saradnji, sa naznakom da će isti predlog biti upućen i Narodnoj stranci Vuka Jeremića.

Dragan Đilas Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

O tome kako je razumeo saopštenje i dostavljanje medijima dokumenta Stranke slobode i pravde sa ključnom tačkom o međusobnom nenapadanju unutar opozicije, Radomir Lazović kaže da se i dalje nada da će se njihov predlog za saradnju „Put do pobede“ shvatiti kao dobronamerna sugestija u kom pravcu treba zajedno da se ide kako bi pobedili na izborima“.

– Žao nam je što su se stranke okupljene oko Dragana Đilasa odlučile na ovakav krajnje nefer potez, jer znamo da među njima ima pristojnih ljudi koji se ne slažu sa ovakvim načinom odnosa prema političkim partnerima. Suština našeg predloga „Put do pobede“ je upravo to, da možemo da radimo zajedno čak i ako se ne slažemo oko svih detalja, ali za to je neophodni minimum odustajanje upravo od ovih nefer praksi – ističe Lazović.

Kako dodaje, o suštini predloga NDB i ZZS, programskim kolonama, dogovoru o nenapadanju i postizbornim koalicijama, “mesecima unazad svi su upoznati, a mi to i u javnosti zastupamo”.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Bilo je već razgovora da se nešto slično usvoji i kao celina, ali to je skrajnuto i ignorisano. Sada kada smo se odlučili da javnosti predstavimo ovo kao model saradnje u celini i pozovemo i ostale organizacije da ga prihvate kako bismo smenili ovaj režim, odjednom su odlučili da se oglase. Iako cele ove nedelje znaju da je naša konferencija za medije zakazana za četvrtak u 10 časova, požurili su da baš u 10 časova pošalju saopštenje medijima. Odjednom im je čak i saradnja sa Tanjugom u redu pa su našli za shodno da se oglase i preko ove Vučićeve agencije. Zamislite nakon dugogodišnjeg ignorisanja opozicije, Tanjug daje prostor neimenovanim izvorima iz SSP-a da objasne šta je problem sa predlogom Ne davimo Beograd – ističe sagovornik Danasa.

Lazović potom nastavlja: “Da ne govorimo o režimskim medijima koji od svega prave meso za nove napade i na nas i na ostale organizacije u opoziciji. Ovakvo ponašanje nikome ne treba i ja pozivam i apelujem na dobronamernost i razumevanje da nam je neophodan minimum ozbiljnosti”.

– U svakom slučaju, ne želimo da odgovaramo i ostajemo pri ideji nenapadanja i uvažavanja svih organizacija u opoziciji. Otvoreni smo da razgovaramo i dalje sa onima sa kojima možemo i koji to žele – zaključuje Radomir Lazović.

NDB i ZZS predstavili su juče predlog za saradnju opozicionih stranaka i organizacija pred prestojeće predsedničke, parlamentarne i izbore u Beogradu, pod nazivom „Put do pobede“. Predloženo je uzajamno nenapadanje u opoziciji, zajednička kontrola izbornog procesa, zajednička kampanja za eventualan izlazak na izbore i formiranje više programski i idejno bliskih kolona za predstojeće izbore.

Protests, Ne davimo Beograd ispred zgrade Vlade Srbije, Solidarnost, Hoćemo platu za život
Nebojša Zelenović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tim dokumentom predlaže se i da opozicija podrži liste koje su osvojile najviše glasova na republičkim i beogradskim izborima da odaberu premijera i gradonačelnika, da opozicija podrži zajedničkog predsedničkog kandidata i da se obavežu da neće sarađivati sa trenutnom vladajućom koalicijom.

Nebojša Zelenović naglasio je tom prilikom da je potrebno omogućiti građanima da glasaju za koga žele i da zbog toga radi sa Ne davimo Beograd na formiranju idejno bliske grupe sa ekološkim aktivistima poput Aleksandra Jovanovića Ćute. „Potpuno je jasno da građani znaju šta hoće i šta neće. Formiranje velikih i glomaznih saveza nije održivo na duži period. Mi smo podeljeno društvo i te različitosti dolaze do izražaja i onemogućavaju veliku izlaznost i promene“, naglasio je Zelenović.

Da li je insistiranje da se na izbore izađe u više kolona, odnosno na formiranju takozvane levo-zelene kolone koja isključuje stranke Dragana Đilasa, Zorana Lutovca i Vuka Jeremića, od strane NDB i ZZS, razlog zbog kojeg, paradoksalno, poziv na potpisivanje sporazuma o međusobnom nenapadanju unutar opozicije stiže istovremeno u danu kada im se upućuje, ostaje na nivou interpretacija.

Kako bilo, predlog sporazuma koji su sastavili SSP, DS, PSG i PzP bazira se na dogovoru o nenapadanju, jednoj listi za beogradske izbore, ukrupnjavanju opozicije u više saveza na republičkom nivou i zajedničkom kandidatu za predsednika Republike. Ono u čemu se razlikuje od sporazuma grupacije NDB i ZZS, sastoji se upravo u vezi sa nastupom na izborima u više kolona.

BONUS VIDEO: Nebojša Zelenović odbio predlog Đilasa i Lutovca o zajedničkoj listi za Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar