Nebojša Zelenović
Nebojša Zelenović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nebojša Zelenović, lider ZZS, rekao je da ne dolazi u obzir jedna opoziciona lista za izbore u Beogradu.

On je tako odgovorio na pitanje Nova.rs o predlogu sporazuma o saradnji koji su stavili SSP Dragana Đilasa, DS, PzP i PSG.

„Mi smo dobili taj dokument, dobili smo ga ja mislim juče i ja vidim dosta sličnosti u tom predlogu sa onim o čemu mi danas govorimo. Vidim da postoji jedna stvar u kojoj postoji razlika u mišljenju, a to je jedna lista za Beograd. Očigledno oko sporazuma koji se odnosi na zajedničkoig predsedničkog kandidata i za to da je potrebno dati ljudima priliku da biraju na parlamentarnim izborima za programski slične kolone nemamo nesaglasnosti. Tu sam video nekoliko argumenata koji govore da na lokalu, makar to bio i Beograd od dva miliona stanovnika nacionalne teme nisu najvažnije teme. Ono što sam ja čuo od građana jeste da to nije tako i da je građanima jako važno za koga će glasati i da je građanima jako važno šta će konkretno neko da uradi za njih u njihovom komšiluku, mesnoj zajednici, opštini i na kraju krajeva u njihovom gradu. I da tu postoje različiti pristupi. Različita su rešenja i mi mislimo da ta rešenja treba predstaviti građanima. Različiti su pristupi i rešenja i mislim da je to fer reći i da treba omogućiti građanima da se odluče“, rekao je Zelenović na konferenciji za novinare koju je danas održao zajedno sa predstavnicima Pokreta Ne davimo Beograd Dobricom Veselinovićem i Radomirom Lazovićem i dodao:

Ne mogu da zamislim da naš glasač podrži Dveri

„Ja uopšte ne mogu da zamislim da može bilo koji glasač Ne davimo Beograd ili stranke koju ja predvodim ili ove nove otvorene građanske platforme „Akcija“ da bude raspoložen da podrži nešto što zastupaju Dveri, niti glasač Dveri može da glasa za nešto što mi zastupamo. Želimo da se taj razgovor nastavi, kao što smo se dogovarali i za platformu za pregovore“.

Na pitanje da li onda jedna kolona za beogradske izbore za njih nije opcija koja dolazi u obzir Zelenović je rekao – „ne“.

Kako je prethodno naš portal objavio, sporazum bazira se na dogovoru o nenapadanju, jednoj listi za beogradske izbore, ukrupnjavanju opozicije u više saveza na republičkom nivou i zajedničkom kandidatu za predsednika Republike.

Zelenović kaže i da preostale tačke su manje više isto ono što su predložili njegova stranka ZZS i Ne davimo Beograd.

O zajedničkom predsedničkom kandidatu

Na pitanje da li imaju svoj predlog za zajedničkog predsedničkog kandidata Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd kaže:

„Videćemo sa drugim organizacijama, mislim da je jako važno da otvorimo to pitanje jer će ovaj kandidat predstavljati veliku grupu organizacija, važno je kakve vrednosti zastupa, a mi ćemo u dogovoru sa ostalim organizacijama možda i predložiti nekoga, ali smo zaista otvoreni da razgovaramo oko toga na najkonstruktivniji mogući način“.

Rezultat dijaloga je nula

Govoreći o rezultatima dijaloga oko izbornih uslova pod posredništvom evroparlamentaraca Zelenović je rekao:

„U nalazu ODIHR kao ključnog tela koje određuje šta u nekim zemljama nije u redu sa izbornim uslovima stoji nekih 29 različitih tačaka koje nisu dobre. Ovaj dokument koji smo mi imali pred sobom tangira samo osam, ali ne daje rešenje ni za jedno. I to je suština. Rezultat je nula. Žao mi je što to moram da kažem, ali rezultat je stvarno nula i nikog ne krivimo za to. Možda smo za to malo krivi i mi u opoziciji, možda naša pregovaračka pozicija nije bila dovoljno jaka i dovoljno dobra. Možda nije dobro da napustite sastanak kad razgovarate sa ljudima koji su došli iz belog sveta da nam pomognu. Možda postoje drugačiji načini borbe i mi mislimo da je ovaj ekološki protest koji se desio pre nekoliko nedelja u Beogradu dobar način“, zaključio je Zelenović.    

 

BONUS VIDEO Nebojša Zelenović odbio predlog Đilasa i Lutovca o zajedničkoj listi za Beograd

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar