Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Umesto da prepusti Vladi i resornom ministarstvu da vodi pregovore sa predstavnicima MMF-a, šef države Aleksandar Vučić našao je vreme u svom rasporedu da i u ovoj "čorbi bude mirođija". Teme poput stand by aranžmana, fiskalne konsolidacije i likvidnosti ne bi trebalo da budu agenda predsednika, koji je još jednom zaboravio šta piše u zakonima i Ustavu. On je nešto zaboravio, ali je nas još jednom podsetio da živimo u zarobljenom društvu, bez jasne podele vlasti, gde se jedan čovek pita za sve i nemilosrdno gazi institucije.

Da nas je iznenadio – nije, da smo navikli da je uvek među nama – jesmo. Ukratko, ovako bismo mogli u jednoj rečenici da opišemo predsednikovo pojavljivanje na sastanku sa predstavnicima svetske finansijske institucije Međunarodnoj monetarnog fonda (MMF).

Vučić i MMF – čin u drami koju je predsednik sam režirao

Nakon dva sastanka koji su održani sa članovima delegacije MMF, pregovorima se priključio i šef države Aleksandar Vučić. Nikome nije jasno zbog čega je on tu, budući da vođenje ekonomske politike, odlučivanje o kreditnim aranžmanima ili davanje zelenog svetla o potencijalnoj saradnji sa finansijskom institucijom poput MMF-a nije ni u obrisima nadležnost predsednika države.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Time je nastavljeno sa urušavanjem institucija zemlje, koje su odavno „u gardu“ jer ih vrh SNS zarobljava i oduzima nadležnosti koje su predviđene zakonima i ustavom.

Iz kabineta predsednika na kraju je saopšteno je da se Vučić zahvalio na predlozima MMF i rekao da je Srbija od početka fiskalne konsolidacije 2014. uvek poštovala preporuke MMF i imala aktivan aranžman sa ovom institucijom.

„Predsednik države nikada ne prisustvuje ovakvim sastancima“

Profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Danica Popović kaže za Nova.rs da nikada nije bio slučaj da predsednik dolazi na sastanke sa predstavnicima MMF i napominje da je njegovo pojavljivanje isključivo politička odluka.

Danica Dana Popovic
Danica Popović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Obično se na takvim sastancima ne pojavljuje ni guverner Narodne banke Srbije. Lično mislim da on time želi da pokaže Zapadu da je orijentisan u pravcu njihove politike, što se oličava u tome da ćemo uzeti pozajmicu od ove institucije. Vučić je na tom sastanku sigurno bio fikus, ne razume se u terminologiju, ali je on tamo igrao političku igru koju on zna i jako dobro je razume“, objašnjava profesorka Popović.

Naša sagovornica dodaje da je njegovo prisustvo simboličan znak da je on na strani Zapada, a ne Rusije.

Pročitajte još...

“On je mogao da traži od Rusije, Kine ili Saudijske Arabije pozajmicu, što bi za njega bilo znatno korisnije. Kada uzimate pozajmice od ovih zemalja, one vas ne uslovljavaju deficitom ili budućom stopom rasta. Vučić je narodski rečeno video da je ‘doteralo cara do duvara’, te da se treba okrenuti Zapadu“, objašnjava profesorka.

Novi aranžman sa MMF – nešto je trulo u srpskim finansijama?

Iako je godinama državni vrh kritikovao predstavnike bivše vlasti da je bio „greh“ što smo se zaduživali kod MMF, te da su naše finansije zdrave, došlo je vreme da se ipak javno saopšti u kakvom su stanju naše finansije.

Predsednik i ministar su tvrdili da nemamo problem sa likvidnošću, te da će nova finansijska injekcija MMF biti samo dopuna kojom ćemo biti sigurni da nećemo imati problem sa servisiranjem svojih dugova.

Sa druge strane, ranija iskustva Srbije, ali i drugih zemalja širom sveta potvrdila su da aranžmani sa MMF-om znače da država ima probleme sa finansijama.

„Saradnja sa MMF ne mora u napred da znači da su finansije jedne zemlje trule, ali u našem slučaju znači. Radi se o tome da su sve zemlje sveta zbog koronavirusa napravile ogromne deficite, a sada kada su ti deficiti došli na naplatu, zemlje moraju da se zadužuju. Mi se više zadužujemo zbog Vučičeve predizborne kampanje, te novčane pomoći od 100 evra i drugih izdvajanja. I bez svega toga, dug bi bio ogroman, pa bismo morali da tražimo zajam“, pojašnjava profesorka Popović i dodaje:

„Ako se zadužujete kod MMF, to znači da preuzimate obavezu da se odgovorno i transparentno ponašate. Kada se zadužite na Istoku, možete da radite šta želite. MMF obično traži rezove, određene privatizacije. Za zemlju je to korist, ali za vlast su ovakvi aranžmani loša odluka jer više ne mogu da rade šta žele sa našim novcem“, zaključuje Popović.

Bonus video: Vučić sa buketom cveća dočekao Ursulu fon der Lajen u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare