Foto: Kosovska policija

Nižu se reakcije povodom negativne kampanje na društvenim mrežama protiv novih srpskih pripadnika Kosovske policije, koji su započeli ove nedelje rad na Severu. Najnovije osude danas stižu i od najviših kosovskih zvaničnika, kosovskog premijera i predsednice, koji tvrde da pretnje ovim policajcima stižu iz Beograda.

Neposredno nakon što je u javnosti potvrđeno da je severna policijska stanica dobila 45 novih srpskih policajaca, pokrenuta je negativna kampanja preko društvenih mreža među srpskim korisnicima.

Sve je krenulo od teksta sa Telegrama (bunt.cg), koji se cirkularno širi mrežama. Mladi Srbi se žigošu kao oni koji su „prodali veru za večeru“, i da „čast i i bruka žive dovijeka“, prenosi KoSSev.

Napravljena je paralela – da dok se „naša braća hapse, otimaju, i tuku u šiptarskim kazamatima“, ova grupa Srba ide na obuku u Južnu Mitrovicu.

Objavljene su fotografije sa punim imenima i prezimenima petoro navodnih policajaca i policajki, a upozoravajućim tonom je navedeno da ovo „nije potpuni spisak“, a da li će biti objavljen ostatak, uredništve će odlučiti „u dogovoru sa narodom“.

Zabrinutost povodom ove kampanje je među prvima juče izrazio novi šef EULEX-a Đovani Pjetro Barbano, poručivši da je bilo kakva vrsta zastrašivanja neprihvatljiva.

„Veoma sam zabrinut zbog medijskih izveštaja u vezi sa pretećim porukama protiv novoraspoređenih kosovskih policajaca iz nevećinskih zajednica. Bilo kakva vrsta zastrašivanja je neprihvatljiva, i naglašavam važnost Kosovske policije da odražava i predstavlja celokupno stanovništvo Kosova“, naveo je šef EULEX-a.

Da su ove kampanje neprihvatljive i uznemirijuće poručili su danas i nemački, američki i britanski ambasadori u Prištini Jern Rode, Džefri Hovenijer i Nikolas Ebot, naglasivši da Kosovska policija postoji da služi svim zajednicama na Kosovu.

Kurti: Neprihvatljiva „kampanja linča“ protiv mladih srpskih policajaca

Kosovski premijer poručio je danas da su neprihvatljive „kampanje linča“ protiv mladih srpskih policajaca koji su postali deo Kosovske policije.

„Čestitam im na hrabrosti da budu deo policije, posebno 45 Srba. Kampanje linča su za nas neprihvatljive, iako su oni (novi srpski policajci) to ignorisali. Oni su pripadnici koji vole svoju zemlju. Međunarodna zajednica mora da osudi svaku kampanju linča, i mora da bude glasnija protiv kontinuiranih pritisaka Beograda na integraciju Srba. Oni koji se integrišu žive bolje, to je činjenica. Oni koji se ne integrišu ostaju taoci politike Beograda“, kazao je Kurti na konferenciji za medije danas.

Kosovski premijer je i juče čestitao policajcima stupanje na novu dužnost.

Osmani: Pretnje dolaze iz Srbije i njenih kriminalnih grupa

Da iza ove kampanje stoji zvanični Beograd, tvrdi i kosovska predsednica Vjosa Osmani, poručivši da pretnje dolaze iz „Srbije i njenih kriminalnih grupa“.

„Naša policija je profesionalna i multietnička. Ova kampanja mora biti zaustavljena, a počinioci privedeni pravdi. Stojimo uz naše policajce, dok oni hrabro služe za bezbednije Kosovo za sve“, napisala je Osmani na Tviteru.

Ona je ujedno navela i da se „počinioci moraju suočiti sa pravdom“.

Haradinaj: Pokušaj da se sabotira deeskaliacija i smirivanje situacije

„Pristisci i pretnje protiv pripadnika srpske zajednice i drugih zajednica na severu, koji su su postali deo Kosovske policije, neprihvatljivi su i ovo je pokušaj da se sabotira deeskalacija i smirivinje situacije“, poručio je i lider AAK Ramuš Haradinaj.

On je poručio da „pripadnicima manjinskih zajednica, uključujući i Srbe“, treba omogućiti da slobodno ostvaruju svoja građanska prava.

„Srpski građani na Kosovu i svaki pripadnik manjinskih zajednica moraju Kosovo smatrati svojom domovinom i otpuno se interisati u institucije Kosova!“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Novi srpski policajci su deo deo grupe od 418 svršenih kadeta Kosovske policije.

Na ceremoniji završetka šestomesečne obuke nove klase policajaca, koja je održana pretprošle nedelje u Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti naglasio je da je ova služba „najpouzdanija institucija na Kosovu, koja je nastavak Oslobodilačke vojske Kosova“.

Inače, sadržaj sa telegram stranice Bunt bila je jedna od glavnih vesti tokom jučerašnjeg dana u medijima na albanskom, nakon čega su se i pokrenule reakcije sa Kosova. Sa srpske strane, one izostaju i dalje.

Početkom novembra 2022, Srbi koji su deset godina bili u službi Kosovske policije, odnosno, koji su se integrisali u kosovski MUP iz srpskog MUP-a, skinuli su uniforme sa grbom Republike Kosovo koje su do tada nosili, uz poruku svog šefa operative Aleksandra Filipovića: „Doneli smo odluku da stanemo uz svoj narod. Dosta je bilo!“

Aleksandra Filipovića i decenijski, prvog čoveka regiona Sever Kosovske policije – Nenada Đurića, predsednik Srbije je tada ubrzo odlikovao visokim srpskim odlikovanjima.

Kosovski premijer je sredinom ovog meseca izneo podatak da je 547 srpskih policajaca napustilo ovu instituciju, te da naspram toga sada na Severu ima 800 policajaca i to ne samo Albanaca.

Od napuštanja Srba, praktično su njihova mesta popunili albanski policajci iz drugih regiona širom Kosova. Rad redovne policije, međutim, mesecima unazad je u senci prisustva i utvrđivanja specijalnih policijskih jedinica na Severu, sa najmanje četiri baze i više punktova.
***

BONUS VIDEO – Amerika i Kurti partner ili problem: Da li je nasilje na Kosovu zaustavljeno ili je samo na pauzi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar