Savo Manojlović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Pokret "Kreni-Promeni" pozvao je građane da putem njihove platforme pošalju mejl ambasadoru Evropske Unije u Srbiji Emanuelu Žiofreu i pitaju ga da li je spreman da garantuje da litijumska korupcija ne postoji u Srbiji, navodi se u saopštenju.

„Tražimo da EU u Srbiji poštuje načela vladavine prava, suverenosti građana i ekološke standarde koji su temeljne evropske vrednosti“, naveo je Pokret „Kreni-Promeni“.

„Litijum se nigde u Evropi ne kopa. Portugal je promenio propis kojim je ukinuta zabrana istraživanja litijuma, iza toga je stajala litijumska korupcija. Imamo proverenu informaciju da je Rio Tinto do kraja ove godine opredelio 2 miliona evra za lobiranje oko iskopavanja litijuma“, dodali su još u ovoj organizaciji.

Oni su naglasili da političar koji u Srbiji kaže da ćemo i mi kopati litijum kada budu kopali u EU, zapravo kaže: „Uzećemo i mi mito kao korumpirani političari iz Portugalije“.

„Možda političari ne smeju jasno da kažu ‘Ne litijumskoj korupciji! Srbija nije na prodaju!’, ali hajde da to kažemo, mi građani Srbije“, pozvali su iz „Kreni-Promeni“ i apelovali na građane da u mejlovima koje šalju Misiji Delegacije Evropske unije u Srbiji budu pristojni.

BONUS VIDEO – Portugalija zbog korupcije u političkoj krizi: Predsednik odlučuje šta dalje nakon hapšenja ministra i šefa kabineta premijera zbog litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare