Foto: Medija centar Beograd; Dušan Kostadinović

Generalni sekretar Demokratske stranke (DS) Dušan Kostadinović rekao je da postoje snažne indicije da je vlast, organizovano, "suštinski pekrojila izbornu volju građana". Naglasio je da opozicija ne priznaje izbore i traži njihovo poništavanje.

„Postoje brojni i uverljivi dokazi da je režim izgradio čitav sistem putem kojeg planski, organizovano i beskrupulozno prekraja autentičnu izbornu volju građana. Normalno je da opozicija ne može da prihvati rezultate takvih izbora i da mora da se bori protiv krađe. Logično je onda da se ne mogu prihvatiti ni mandati koji su rezultat takvih izbora u NSRS i gradskim i opštinskim skupštinama, uključujući i Beograd, naravno“, naveo je on u saopštenju i dodao:

„Nije logično da se uđe u državnu i lokalne skupštine, a da tvrdi da su izbori pokradeni i da ih ne priznajemo. Prihvatanje mandata se može tumačiti i kao legitimizacija izborne krađe i niko ne treba da sumnja u to da bi to tako tumačila i vlast i oni iz inostranstva koji ovu vlast podržavaju. Mi ne bismo imali ubedljiv odgovor kad bi nam Vučićev predsednik parlamenta rekao da smo priznali da lažemo o krađi izbora čim smo prihvatili mandate. Politički, najveće oružje koje opozicija ima je da odbije da bude deo republičke skupštine. Pre svega, glasači i simpatizeri opozicije, kako stoje stvari, stali bi uz političare koji odbijaju da prihvate privilegije, a istrajavaju u borbi protiv izborne krađe i traže nove izbore na svim nivoima“, podvukao je Kostadinović.

Podsetio je da pored plate narodnih poslanika, stranka dobija svakog mesec naknadu iz budžeta od 6.000 evra po poslanika.

„Dakle, stranke SPN, koje su osvojile 65 mandata, odrekle bi se mesečnog prihoda od 390.000 evra. Takav potez bi osnažio poljuljani ugled opozicije i pokazao bi da postoje ljudi koji su spremni da se odreknu novca kada je to neophodno da bi se izborili za odbranu vitalnih interesa građana koje predstavljaju. Ono što je najvažnije, skupština bez 65 poslanika SPN nema nikakav legitimitet. Ona ne može doneti bilo kakvu važnu odkuku u spoljnoj politici, a da to bilo ko u svetu uzme za ozbiljno. U unutašnjoj politici, sve se prebacuje na ulicu i realno je očekivati da vlast takvo stanje stvari ne može da izdrži dugo, već će biti primorana da ide na nove izbore. A, novih izbora nema bez promene izbornih uslova i tu se približavamo velikoj promeni, koja vodi ka normalnom životu“, rekao je Kostadinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar