Savo Manojlović i pokret "Kreni-Promeni" potvrdili su da će izaći na beogradske izbore 2. juna, čime će posle dugo nagađanja zvanično debitovati na političkoj sceni. Do sada su imali iskustva isključivo u aktivizmu i organizaciji protesta, ali još uvek je nepoznato koliko mogu da urade na izborima protiv SNS. Stručnjaci kažu da će Manojlović obiti svoje mesto na političkoj sceni, ali da će dobar rezultat zavisiti od nekoliko faktora od kojih je jedan da li će probojkot opozicija imati aktivnu ili pasivnu kampanju. U svakom slučaju, stava su da Manojlović može da računa na glasove apsinenata i nezadovoljnih birača opozicije.

Kreni-Promeni i direktor kampanja ove organizacije Savo Manojlović prelomili su da učestvuju na beogradskim izborima.

Na konferenciji za medije saopštili su da će ići samostalno, a da će kandidat za gradonačelnika biti Manojlović koji je u uvodnom obraćanju označio apatiju kao ključni problem glavnog grada.

“Meni se čini da nije ni to što živimo u jednom od najzagađenijih gradova, nije ni to što živimo u gradu sa jednim od najviših stepena korupcije, meni se čini da su ključni problemi Beograda apatija koju osećamo”, naveo je Manojlović.

Kreni-Promeni Savo Manojlović Foto:Milos Tesic/ATAImages

Nedeljama se pominjalo da bi Manojlović mogao da bude na glasačkom listiću 2. jun, što je sada dobilo svoj epilog. Ipak, još uvek je mnogo nepoznanica oko Manojlovića i njegovog tima.

Oni su do sada ostvarili dugogodišnji staž na polju aktivizma, organizacije peticija i prikupljanja potpisa za građanske inicijative, ali izlazak na izbore je sasvim novi nivo učestvovanja u društvenom i političkom životu.

Osim toga, kandidatura Manojlovića dolazi u kontekstu kada je opozicija podeljena oko izlaska na izbore, dok vlast tvrdi da je već sve rešeno i da je razlika u odnosu na opoziciju dvocifrena.

Skupština Srbije konferencija opozicije TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Već drugog juna ćemo videti da li je Manojlović izabrao pravi trenutak da se odluči da uđe u političku arenu, ali stručnjaci ocenjuju da ima čemu da se nada uprkos brojnim nepoznanicama koje postoje u ovom momentu.

Ipak, ne idu sve okolnosti na „ruku“ Manojloviću i timu Kreni-Promeni.

Manojlović može da privuče glasače koji nisu zadovoljni ponudom u opoziciji

Politički konsultant Dušan Milenković kaže da bi izlazak Sava Manojlovića na izbore mogao da zadovolji potražnju glasača koji su protiv vlasti, ali nisu zadovoljni ponudom u opoziciji.

On za Novu napominje da bi Manojlović mogao da bude i izbor onih koji su do sada razmišljali da ne izađu na izbore, pa bi mogao da ih „predomisli“ u toj nameri.

Savo Manojlović, Protest „Kreni-promeni“ ispred RTS-a Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Po istraživanjima koje je ranije radila naša firma Sprint Insajt, doduše na nacionalnom nivou, Savo Manojlović jeste popularna ličnost koja jednako odgovara glasačima građanske i nacionalne opozicije. Dakle, njegov izlazak bi mogao da zadovolji potražnju onih koji su protiv Vučića, ali nisu zadovoljni ponudom u opoziciji i onih koji možda i ne bi izašli na izbore”, objašnjava Milenković za Nova.rs.

Komentarišući izlazak Kreni-Promeni u kontekstu kada deo opozicije bojkotuje izbore, Milenković navodi da bi njegov izlazak mogao to da “niveliše”.

Dušan Lj. Milenković Foto:FoNet/Milica Vučković

“Mogao bi da niveliše bojkot narativ, kao i moguće gubitke koje bi opozicija imala zbog bojkota u slučaju da Manojlović nije izašao na izbore. Košarkaškim rečnikom rečeno, plus i minus rejting opozicije u celini zasigurno će biti pozitivan”, zaključuje konsultant.

PROČITAJTE JOŠ:

Uspeh Manojlovića zavisi i od kampanje “bojkot” opozicije

Profesor na Fakultetu političkih nauka Dušan Spasojević kaže da Savo Manojlović ima svoje mesto na političkoj sceni, ali ne očekuje radikalnu promenu u odnosu na neke prethodne periode.

Prema rečima profesora, njegov uspeh između ostalog vezan je i za to da li će bojkot opozicija imati aktivnu kampanju za promociju da ne treba izaći na glasanje jer ne postoje izborni uslovi za glasanje.

“Ovo je neka vrsta dodatno odškrinutih vrata da se pojavi na izborima jer je Srbija protiv nasilja doživela veliku krizu. Jako je teško prognozirati previše stvari jer ne znamo u kojem formatu i koalicijama će opozicija izaći u Beogradu i drugim mestima. Osim toga, ne znamo ni da li će biti kampanje za bojkot što je dosta važno jer hipotetički da stranke koje su u bojkotu odluče da budu aktivne, to bi otežalo prelazak njihovih birača ka drugim akterima. Ako se bojkot pretvori u neku vrstu pasivnog gunđanja sa distance, onda bi to olakšalo distribuciju birača sa recimo SSP ka strankaka koje izlaze na izbore. To je sve hipotetička situacija, naravno”, objašnjava profesor za Novu.

Dušan Spasojević Foto:FoNet/Milica Vučković

Poručuje da “Kreni-Promeni” može da promeni u određenoj meri ono što se dešava na političkoj sceni jer postoji deo biračkog tela koji je zainteresovan za njih.

„Manojlovića vidimo u istraživanja javnog mnjenja da ga građani prepoznaju i u nekoj redovnijoj situaciji bilo bi lakše da predvidimo kakav je njegov potencijal. Sada je to dosta teško jer mislim da je opoziciona javnost zbunjena i biće potrebno neko vreme da se to sve slegne“, ističe Spasojević.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović – Šta moraju da budu zahtevi pred novi izlazak na birališta?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare