Tatjana Manojlović, Dragan Nikolić, Skupština Srbije Foto:FoNet/Aleksandar Barda/Vesna Lalić/Nova.rs/Medija centar Beograd/Shutterstock/Privatna arhiva

Narodni poslanik Zavetnika Dragan Petrović podneo je danas predsedniku Narodne skupštine amandman na Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima u kome se predlaže osnivanje Ministarstva za Kosovo i Metohiju. Da bi ministarstvo za KiM trebalo formirati smatra potpredsednica Demokratske stranke i njena poslanica u Skupštini Srbije Tatjana Manojlović, koja je takođe podnela ovakav zahtev.

U dokumentu koji je podneo Petrović, a do kog je došla Nova.rs, predlaže se osnivanje ministarstva za KiM koje bi se bavilo „pitanjima vezanim za južnu srpsku pokrajinu i položaj srpskog naroda na teritoriji KiM i u čijoj bi nadležnosti bila priprema i implementacija pravnih propisa koji se odnose na ovu oblast“.

Foto:Privatna arhiva

Nikolić, inače advokat iz Vranja koji je poznat po tome što je svojevremeno vređao kolumnistu Danasa Alekseja Kišjuhasa na zvaničnom Instagram nalogu njihovog portala, kao razlog za uvođenje ovog ministarstva navodi da je „pitanje KiM najvažnije državno, nacionalno i identitetsko pitanje srpskog naroda“.

„Dodatni argument za uspostavljanje ovog ministarskog resora je i činjenica da se teritorija južne srpske pokrajine nalazi pod privremenom urpavom misije UN što ima važne implikacije u pogledu funkcionisanja Srbije kao suverene države i odnosi se na pitanje očuvanja njenog teritorijalnog integriteta na prostoru KiM“, navodi se u obrazloženju amandmana.

Foto:Privatna arhiva

Zahtev za ponovno formiranje Ministarstva za Kosovo i Metohiju, koje je „najteže otvoreno političko pitanje u Evropi“, podnela je i Manojlović.

Ovo ministarstvo bavilo bi se ključnim pitanjima za Kosovo „kroz dijalog, legitimno i legalno rešavanje problema svih uključenih strana“.

U obrazloženju se navodi i da je „srpska zajednica na ovom području najdiskirmisanija grupacija na Balkanu“.

„Najveći broj pripadnika srpske zajednice živi u getoiziranim sredinama, uskraćena su im elementarna prava, neophodno je obezbediti održiv povratak Srba na ovo područje, kao i povraćaj imovine i slobodan protok ljudi i kapitala, uz rešavanje legitimnih državnih interesa Republike Srbije“, piše u dokumentu.

Inače, poslanici već drugi dan u Skupštini raspravljaju o tome da li je najveći broj ministarstava do sada, odnosno njih 25, dobro rešenje za buduću Vladu.

No, iako najveći broj opozicionih poslanika smatra da je 25 ministarstava previše, poslanici Zavetnika i DS-a taj broj su sada povećali na 26.

***

BONUS VIDEO: Atlagić citatima u parlamentu prozivao poslanike, opozicija mu poručila da halucinira i laže

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar