Foto: Arhiva/N1

Dok su građani bili zaključani zbog epidemiloških mera uzrokovanih koronavirusom, firma Aseko, gde je jedan od direktora brat Ane Brnabić, neometano je sklapala ugovore sa državnim institucijama. Naime, posao sa ovom kompanijom u aprilu ove godine je sklopilo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, koje nije štedelo novac građana Srbije za usluge Aseka.

U vreme kad je čitava Srbija bila zaključana i dok je trajala borba sa epidemijom koronavirusa, Aseko je neometano poslovao i ostvarivao profit preko budžeta države Srbije. Naime, Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, na čijem čelu je bio Zoran Đorđević, poreko javne nabavke je sklopio ugovor sa Asekom vredan više od 690 miliona dinara.

Pročitajte još...

Pomenuta javna nabavka odnosila se na „nabavku sistema za zaštitu i automatizaciju instrumenata socijalne zaštite“, a procena je bila da Aseko, uz grupu partnerskih firmi, može da obavi taj posao za državu.

Pored firme u kojoj je jedan od direktora premijerkin brat Igor Brnabić, u ovom poslu su učestvovale i firme Open Digital Soutions d.o.o, Khaoticen d.o.o. i Iten Engineering d.o.o.

Ukupna vrednost posla, kako se navodi u ugovoru, iznosi 692 miliona i 820 hiljada dinara sa pdv, dok bez poreza ta cifra iznosi 577 miliona i 350 hiljada dinara.

Pogledajte ugovor koji je Aseko sklopio sa Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja

Podsetimo, ugovor između Aseka i Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, danas je ispred Predsedništva Srbije pokazala potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. 

Ona je istakla da za ugrožene građane nema novca, zbog toga što se pare preusmeravaju na račune firmi i pojedinaca koji su bliski vlastima.

“Novac za privrednike, poljoprivrednike, majke, profesore, lekare se nalazi u džepovima bratije Brnabić i Kisić. Odnosno u džepovima onih koji su najbliži vlasti. Novca za privredu i poljoprivrednike u doba krize nema“, naglasila je ona.

Podsetimo, Nova.rs je u prethodnom periodu objavila više ugovora koje su državne institucije sklopile sa Asekom, internacionalnom IT kompanijom, čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, brat premijerke Ane Brnabić.

Među njima su i oni koje je Aseko sklopio sa Elektronskom upravom Vlade Srbije, ministarstvom pravde, ali i brojnim drugim državnim firmama ili telima pod državnom kontorlom.

Igor Brnabić, stariji brat premijerke Ane Brnabić, direktor je srpskog ogranka firme Asseco SEE. Kako su javno govorili neki od njegovih saradnika, premijerkin brat je kao mlad prodavac započeo karijeru u firmi Pexim koju su formirali on kao manjiski partner i osnivač Mihail Petreski.

Pročitajte još...

Ova firma se bavila razvojem softvera i rešenja za bankarsku industriju i tokom devedesetih i dvehiljaditih su postali dominantna IT kuća u ovoj oblasti. Većinsko vlasništvo Pexim-a, oko 60 odsto, su kasnije prodali poljskom Assecu. Igor Brnabić je na mesto direktora ogranka za Srbiju imenovan u januaru 2016. godine – u godini kada je njegova sestra izabrana za ministarku za lokalnu samoupravu.

Ni Vlada ni institucije koje su ugovore sklopile nisu za odgovorile na pitanja Nova.rs o njihovoj prirodi. Premijerka je, ipak, u durgim medijima govorila o ugovorima. Istakla je da u ovom slučaju nije bilo nikakve korupcije i da ni ona, ni njen brat tako nešto nikada ne bi radili.

Kako pokazuju zvanični podaci, firma Aseko je u periodu od 2016. do 2019. godine od poslova sa državnim institucijama i preduzećima prihodovala više od 41 milion evra. Da stvar bude interesantnija, samo u 2019. godini ova firma je od poslova sa Elektroprivredom Srbije i Ministarstvom finansija prihodovala oko 11.5 miliona evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram