Foto:N1/TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/Vesna Lalić/Nova.rs

Na listi ugovora koje su državne ustanove potpisale sa firmom Aseko, čije je predstavništvo u Srbiji sve do prekjuče vodio rođeni brat premijerke Ane Brnabić, našlo se i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koje je u tom trenutku vodio socijalista Branko Ružić, a koji je i potpisnik ugovora. Vrednost sklopljenog posla procenjena je na 11.982.000 dinara, sa rokom plaćanja od 15 i vremenom za reklamaciju od svega tri dana. Ugovor je potpisan 3. marta - samo desetak dana uoči uvođenja vanrednog stanja izazvanog širenjem pandemije korona virusa.

Kako crno na belo pokazuje ugovor u čiji je posed došla redakcija portala Nova.rs, posao koji je pomenuto ministarstvo sklopilo sa Asekom, firmom koju je u tom trenutku u Srbiji predstavljao brat srpske premijerke Igor Brnabić, podrazumeva usluge unapređenja aplikativnog softvera sa modulima za podršku upravnom odlučivanju, organizovanju i sprovođenju stručnih ispita i vođenju evidencije o položenim ispitima.

12 miliona za organizovanje ispita 

Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

„Ugovor o javnoj nabavci dodeljuje ponuđaču „Asseco SEE“ doo, iz Beograda, ul. Milutina Milankovića 19g, PIB 100389094, matični broj 07432461, Ponuda broj 067/20 od 3. marta 2020. godine, sa ponuđenom ukupnom cenom za uslugu unapređenja aplikativnog softvera sa modulima za podršku upravnom odlučivanju, organizovanju i sprovođenju stručnih ispita i vođenju evidencije o položenim istitima od 9.985.000,00 dinara bez PDV, odnosno 11.982.000,00 dinara sa PDV, rokom plaćanja do 15 dana, rokom izvršenja reklamacije od tri dana i rokom važenja ponude od 30 dana. Naručilac, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Beograd, ul. Birčaninova br. 6″, piše izmešu ostalog u ugovoru koji je potpisao tadašnji ministar Branko Ružić.

Foto:Nova.rs
Foto:Nova.rs

Sredstva za predmetnu javnu nabavku, piše dalje u ugovoru, obezbeđena su Finansijskim planom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za 2020. godinu, dok će za deo koji se odnosi na 2021. godinu, realizacija ugovora zavisiti od obezbeđenja sredstava predviđenih finansijskim planom za 2021. godinu.

Država Aseku dala ukupno 41 milion evra 

Afera Aseko, koja obuhvata čitav niz ugovora koje je premijerkin brat sa čela ogranka ove firme u Srbiji, očigledno u povlašćenom položaju sklapao sa mnogim državnim institucijama – teška je više od 41 milion evra.

Čitav niz ugovora javnosti je otkrila potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, što je slučaj i sa prethodno navedenim poslom sklopljenim sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

Marinika Tepić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako pokazuju zvanični podaci, firma Aseko je u periodu od 2016. do 2019. godine od poslova sa državnim institucijama i preduzećima prihodovala više od 41 milion evra. Da stvar bude interesantnija, samo u 2019. godini ova firma je od poslova sa Elektroprivredom Srbije i Ministarstvom finansija prihodovala oko 11.5 miliona evra. Tu su i Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja sa oko 690 miliona, Ministarstvo finansija sa ukupno 313 milona dinara, zatim ugovor sa PIO fondom u vrednosti od oko 180 miliona dinara.

Ovaj ugovor je posebno zanimljiv jer je potpisnik u ime PIO bio zamenik direktora Relja Ognjenović, za kojeg je šira javnost prvi put čula kad je postao član Veća za saobraćaj opštine Voždovac, iako je po struci fizioterapeut. Ognjenović je takođe drug Danila Vučića, sina predsednika Srbije.

Ostavka pod pritiskom 

Pod pritiskom otkrivenih afera Igor Brnabić pre dva dana podneo je ostavku na mesto direktora Aseka za Srbiju. 

Igor Brnabić Foto:N1

Inače, ova firma se bavila razvojem softvera i rešenja za bankarsku industriju i tokom devedesetih i dvehiljaditih su postali dominantna IT kuća u ovoj oblasti. Većinsko vlasništvo Pexim-a, oko 60 odsto, su kasnije prodali poljskom Assecu. Igor Brnabić je na mesto direktora ogranka za Srbiju imenovan u januaru 2016. godine – u godini kada je njegova sestra izabrana za ministarku za lokalnu samoupravu.

Ni Vlada ni institucije koje su ugovore sklopile sa pomenutom firmom nisu odgovarale na pitanja Nova.rs o njihovoj prirodi. Premijerka je, ipak, govoreći o ovim ugovorima rekla da u ovom slučaju nije bilo nikakve korupcije i da ni ona, ni njen brat tako nešto nikada ne bi radili.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare