Foto: N1, Vesna Lalić/Nova.rs

Republički geodetski zavod (RGZ) sklopio je 2018. godine ugovor sa "Asekom", IT firmom čiji je jedan od direktora brat premijerke Ane Brnabić, za posao izrade softvera za Zavod u vrednosti od 773.000 evra. Ovo je još jedan od lukrativnih poslova koje je "Aseko" dobio za mandata Vlade Ane Brnabić.

Kako se može videti u ugovoru, novac se izdvaja kao nadoknada za obezbeđivanje „IT opreme“ za digitalnu arhivu RGZ, procenu imovine, „vektorizaciju objekata sa satelitskih snimaka“, AGROS centar i servere za Geoportal.

Vrednost ugovora je tačno 773.460 evra bez PDV, koji iznosi 154.692 evra.

Pogledajte ugovor „Aseka“ i RGZ.

Nova.rs je prethodnih dana objavila više ugovora koje su državne institucije sklopile sa „Asekom“, internacionalnom IT kompanijom čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, brat premijerke Ane Brnabić.

Među njima su i oni koje je Aseko sklopio sa Elektronskom upravom Vlade Srbije, ministarstvom pravde, ali i brojnim drugim državnim firmama ili telima pod državnom kontorlom.

Kako pokazuju zvanični podaci, firma Aseko, čiji je jedan od direktora brat premijerke Ane Brnabić, u periodu od 2016. do 2019. godine od poslova sa državnim institucijama i preduzećima je prihodovala više od 41 milion evra. Da stvar bude interesantnija, samo u 2019. godini ova firma je od poslova sa Elektroprivredom Srbije i Ministarstvom finansija prihodovala oko 11.5 miliona evra.

Igor Brnabić, stariji brat premijerke Ane Brnabić, direktor je srpskog ogranka firme Asseco SEE. Kako su javno govorili neki od njegovih saradnika, premijerkin brat je kao mlad prodavac započeo karijeru u firmi Pexim koju su formirali on kao manjiski partner i osnivač Mihail Petreski.

Ova firma se bavila razvojem softvera i rešenja za bankarsku industriju i tokom devedesetih i dvehiljaditih su postali dominantna IT kuća u ovoj oblasti. Većinsko vlasništvo Pexim-a, oko 60 odsto, su kasnije prodali poljskom Assecu. Igor Brnabić je na mesto direktora ogranka za Srbiju imenovan u januaru 2016. godine – u godini kada je njegova sestra izabrana za ministarku za lokalnu samoupravu.

Ni Vlada ni institucije koje su ugovore sklopile nisu za odgovorile na pitanja Nova.rs o njihovoj prirodi. Premijerka je, ipak, u durgim medijima govorila o ugovorima. Istakla je da u ovom slučaju nije bilo nikakve korupcije i da ni ona, ni njen brat tako nešto nikada ne bi radili.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare