Igor Brnabic, Ana Brnabic, Firma Asseco i Vlada Srbije dokumenta
Foto: Arhiva

Iako se već nekoliko dana govori o poslovanju brata premijerke Srbije Ane Brnabić sa državnim preduzećima i uprkos opravdanim sumnjama da je u pitanju sukob interesa šefice Vlade Srbije, iz Nemanjine 11 i dalje nema adekvatne reakcije na ovaj korupcionaški skandal.

Portal Nova.rs objavio je prethodnog dana dokument u kojem se potvrđuje poslovna saradnja firme Aseko, čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, brat šefice Vlade Srbije, u kojem se potvrđuje poslovna povezanost ove firme i vladine Kancelarije za IT, kojom šefuje njegova sestra Ana Brnabić.

Pored Kancelarije za IT, firma Aseko napravila je poslovne aranžmane i sa Ministarstvom pravde Republike Srbije, gde je za tri godine, za usluge održavanja serverske opreme u sudovima i javnim tužilaštvima ostvarila profit od preko 100 miliona dinara.

Pročitajte još...

Tim povodom, portal Nova.rs uputio je nekoliko pitanja nadležnim institucijama u zemlji (kabinetu premijerke Brnabić, vladinoj kancelariji za odnose sa javnošću, Kancelariji za IT Vlade Srbije, Agenciji za borbu protiv korupcije), sa namerom da nam objasne na osnovu čega je utvrđeno da brat premijerke nije bio u sukobu interesa tokom poslovanja sa vladinom Kancelarijom za IT, kako su određeni kriterijumi za izbor najboljeg ponuđača i zbog čega nije bilo, izuzev Aseka, zainteresovanih ponuđača.

Odgovori nisu stigli, stoga i ovde postavljamo ista pitanja Vladi Srbije i nadležnim institucijama. Ćutanje nije rešenje, a ignorisanje problema samo može dodatno da naruši već poljuljano poverenje u institucije države. Poslovanje brata premijerke jeste u javnom interesu, a posebno ako su njega uključene državne institucije.

Podsetimo, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (Kancelarija za IT) sklopila je krajem 2019. godine ugovor sa firmom Asseco South Eastern Europe, čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, brat premijerke Srbije. Reč je o javnoj nabavci u vrednosti od 1,5 miliona evra, kojom je Brnabićeva firma zadužena za izradu softvera za centralni registar stanovništva.

Međutim, to nije bio jedini posao ove firme sa državnim institucijama. Pored milionskog posla sa vladinom Kancelarijom za IT, Aseko je tokom 2019. godine sklopio posao i sa Ministarstvom pravde u vrednosti od preko 30 miliona dinara. Da stvar bude interesantnija, ovo je samo jedan od ugovora koji je Aseko od 2017. godine, od kad je Ana Brnabić šefica vlade, sklopio sa ovim ministarstvom, od kojeg je za tri godine prihodovao preko 100 miliona dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar