Foto: N1, Vesna Lalić/Nova.rs

Igor Brnabić, brat premijerke Srbije, podneo ostavku na mesto direktora Aseka, saopštila je danas potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

„Još jedna pobeda! Brat Ane Brnabić, podneo je ostavku na mesto direktora u Asseco. Vredelo je dokazivati da je dobio milijarde iz preduzeća i organa Vlade od kad mu je sestra predsednica Vlade“, napisala je Tepić.

Pročitajte još...

Kako saznajemo, razlog zbog kojeg je, između ostalog, Brnabić podneo ostavku je izveštavanje medija o njegovom poslovanju i dokaza koji su prezentovani javnosti.

Podsetimo, Nova.rs je u prethodnom periodu objavila više ugovora koje su državne institucije sklopile sa Asekom, internacionalnom IT kompanijom, čiji je jedan od direktora bio Igor Brnabić, brat premijerke Ane Brnabić.

Među njima su i oni koje je Aseko sklopio sa Elektronskom upravom Vlade Srbije, ministarstvom pravde, ali i brojnim drugim državnim firmama ili telima pod državnom kontorlom.

Igor Brnabić, stariji brat premijerke Ane Brnabić, bio je na funkciji direktora srpskog ogranka firme Asseco SEE. Kako su javno govorili neki od njegovih saradnika, premijerkin brat je kao mlad prodavac započeo karijeru u firmi Pexim koju su formirali on kao manjiski partner i osnivač Mihail Petreski.

Ova firma se bavila razvojem softvera i rešenja za bankarsku industriju i tokom devedesetih i dvehiljaditih su postali dominantna IT kuća u ovoj oblasti. Većinsko vlasništvo Pexim-a, oko 60 odsto, su kasnije prodali poljskom Assecu. Igor Brnabić je na mesto direktora ogranka za Srbiju imenovan u januaru 2016. godine – u godini kada je njegova sestra izabrana za ministarku za lokalnu samoupravu.

Pročitajte još...

Ni Vlada ni institucije koje su ugovore sklopile nisu za odgovorile na pitanja Nova.rs o njihovoj prirodi. Premijerka je, ipak, u durgim medijima govorila o ugovorima. Istakla je da u ovom slučaju nije bilo nikakve korupcije i da ni ona, ni njen brat tako nešto nikada ne bi radili.

Kako pokazuju zvanični podaci, firma Aseko je u periodu od 2016. do 2019. godine od poslova sa državnim institucijama i preduzećima prihodovala više od 41 milion evra. Da stvar bude interesantnija, samo u 2019. godini ova firma je od poslova sa Elektroprivredom Srbije i Ministarstvom finansija prihodovala oko 11.5 miliona evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram